Dzsungel a 20. emeleten
2020. november 24. írta: Horváth Kristóf (EX ANTE)

Dzsungel a 20. emeleten

avagy függőleges erdők a világ körül

Ébredés a buja lombkoronák árnyékában, madárcsicsergések kavalkádja, sokszínű lepkék tánca…. Mindez kísértetiesen hasonlít egy reggeli jelenetre az őserdő szívében, holott Milánó belvárosában, egy 111 méteres épület 26. emeletén vagyunk, néhány perc sétára a központi pályaudvartól.

1_intro.png

A kép forrása: www.domusweb.it

 

Erdőt az egekbe

Korunk nagyvárosainak visszatérő problémája a helyhiány melletti növekedés és az élhető városi környezet együttes biztosítása. Közel lenni a városi szolgáltatásokhoz és közben megtartani a kapcsolatot a természettel.

A látszólagos ellentmondás feloldására kiváló megoldást jelent az olasz építész, Stefano Boari által megálmodott és megvalósított „Bosco Verticale – vertikális erdő” koncepció. Az akár több tíz emelet magasságú épületek sűrűn lakott városi területeken biztosítják a zöldövezeti hangulatot, valamint az ember és a természet közötti kapcsolatot.

A beton- és üveghomlokzatú toronyházakkal ellentétben a vertikális erdők többezer növénnyel – köztük fákkal, bokrokkal – teremtenek természetközeli környezetet a nagyvárosok szívében is: a párkányokon és teraszokon elhelyezett növényeknek köszönhetően az ablakok nem verik vissza a napfényt, ráadásul az épület körül létrejövő „zöld függöny” szabályozza a levegő páratartalmát, CO2-t és a levegőt szennyező kisméretű részecskéket nyel el, valamint oxigént termel.

2_bosco_verticale_milano.jpg

A kép forrása: www.wikipedia.org

 

Az első fecske

Az első ilyen épület 2007 és 2014 között épült fel Milánó és egyben Európa leggazdagabb üzleti negyedében a Porta Nuova városrészen. A 800 fával, 5 ezer bokorral és 15 ezer egyéb növénnyel benőtt 111 méter magas ikertorony az elmúlt 6 évben bizonyította a koncepció működőképességét és számtalan állatnak, köztük madaraknak és lepkéknek nyújt menedéket az itt élő lakók mellett. A mindössze 3 ezer négyzetméteren található épület 30 ezer négyzetméter nagyságú erdőnek és alnövényzetnek megfelelő vegetációnak ad otthont, ami évente mintegy 20 tonna CO2-t köt meg.

Az ökoszisztémának elengedhetetlen részei az úgynevezett „repülő kertészek”, akik a növényzet ápolásáért felelnek, és a növények mellett az alpin technikai fortélyait is alaposan ismerniük kell. Az öntözés ugyanakkor már nem az ő feladatuk: a növények vízszükségletét egy digitális monitoring rendszer figyeli, az öntözés pedig távoli irányítással történik, nagyrészt az épület által felfogott csapadékvíz felhasználásával.

3_flying_gardener.jpg

A kép forrása: www.domusweb.it

 

Új városok, új távlatok

Méretek tekintetében azonban az úttörő olasz épületegyüttes nem veheti fel a versenyt távolkeleti és mexikói követőivel. A kínai Liuzhou városba tervezett vertikális erdő 175 hektáros területen fog elterülni a Liujiang folyó partján. A fejlesztés hasznos alapterülete közel 1,4 millió (!) négyzetméter lesz, amely a 30 ezer kínai lakóhelye mellett kereskedelmi és rekreációs egységeknek, két iskolának és egy kórháznak is helyet fog adni. A gyalogos és kerékpárosok külön szinten, az autók felett közlekedhetnek.

A praktikusan Liuzhou Erdőváros névre keresztelt teljesen új városrész mintegy 40 ezer fának és közel 1 millió további növénynek teremt élőhelyet. A több, mint 100 növényfaj képviselői nagyban hozzájárulnak majd a levegőminőség javításához, a hőmérséklet és a zaj csökkentéséhez, és a biodiverzitás növeléséhez a környékbeli állatok életterének kiterjesztésén keresztül. Az erdőváros várhatóan közel 10 ezer tonna CO2-t fog elnyelni.

Az idén megkezdett fejlesztés pilot projektként szolgál Kína „fenntartható minivárosok” kísérletsorozatában, amelyet a jövő városainak tervezéséhez kívánnak felhasználni.

4_liuzhou.jpg

A kép forrása: www.architecmagazine.com

A mexikói Cancunban megálmodott város még a kínai pilotnál is ambiciózusabb: Stefano Boeri 557 hektáros területre álmodta meg a jövő „okos erdővárosát” 130 ezer lakó számára 120 ezer növény telepítése mellett. A közlekedés – a gyalogos és kerékpáros forgalom mellett – kizárólag elektromos és félautomata megoldásokkal kerül lebonyolításra a város határain belül. A városban egy innovációs kampusz is helyet fog kapni, ahol egyetemi karok hallgatói, kutatói és vállalatok fognak együttműködni a környezeti fenntarthatóság kihívásainak megoldásán a világ minden részéről.

5_cancun.jpg

A kép forrása: www.stefanoboeriarchitetti.net 

 

Nem csak álom

A nagyvolumenű tervek mellett számos megvalósult vertikális erdőt személyesen is felkereshetünk a milánói ikertorony mellett: a kínai Nanjing városában felépült több, mint 200 méter magas ikertorony összesen közel 80 ezer négyzetméteren kínál kereskedelmi, rekreációs és oktatási funkciókat: múzeum, zöld építészeti iskola, hotel, sky bár és tetőtéri úszómedence egyaránt helyet kaptak ebben a városi dzsungelben.

Szintén Kínában, Chengdu városban találhatunk egy 8 toronyházból álló vertikális erdőt, amelynek még meg kell küzdeni a szúnyogok inváziójával, mielőtt a lakók tömegesen birtokba vennék.

Malajzia fővárosa több hasonló fejlesztésnek is otthont ad 2016 óta, melyek közül a Le Nouvel Towers ikertorony a legismertebb.

Azonban nem kell Ázsiába, sőt, még Olaszországba sem utaznunk, hogy testközelből csodálhassuk meg ezeket az építészeti remekműveket: Az Újpesten felépült Metrodom Panoráma lakónegyed homlokzatára és erkélyeire összesen 10 ezer növényt, 170 darab fát és több mint 3 kilométernyi cserjét ültettek a vertikális liget koncepcióját követve.

6_metrodom-panorama.jpg

A kép forrása: www.metrodom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr4916287140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása