Körforgásos gazdaság – kulcsterületek és jó példák helyi és települési szinten
2023. március 28. írta: Juhász Adriána (EX ACT PROJECT)

Körforgásos gazdaság – kulcsterületek és jó példák helyi és települési szinten

2023. március 07-én tartottuk meg a TINLAB projekt Helyi fejlesztések, jó kormányzás következő tematikus fórumát, melynek a témája a körforgásos gazdaság – körforgásos települések témaköre volt.

A cégcsoportunk szakértőit kértük fel, hogy kalauzoljanak el ebbe a világba kicsit minket. Az első előadónk Lenkey Péter az EX-ACT Project Tanácsadó Kft. tanácsadója volt, aki egyben körforgásos gazdasági szakértő és fenntarthatósági menedzser is; ő „Értékteremtési lehetőségek a körforgásos gazdaságban” címmel adott elő.

A második előadónk szintén a cégcsoportból Kézy Béla, aki a Megakom Kft. ügyvezetője s egyben Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform (KGTP) szakértője; ő a „Körforgásos települések – kihívások, lehetőségek, jó gyakorlatok” témájában mutatott nekünk sok segítő információt.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk a körforgásos gazdaság alapjait, itt elolvasható:

https://urban21.blog.hu/2022/05/03/varosi_korforgasos_gazdasag_strategiak_altal_nyerheto_elonyok

A körforgásos gazdaság szükségességének oka, hogy a biológiai anyagáramok természetszerűleg megújulnak, a technológiai anyagáramok nagyrésze viszont önmagától nem, ezért különböző újrahasznosítási módszerekkel kell segíteni a folyamat ciklikusságát. Cél, hogy a körforgásos gazdasági útvonalak könnyebbé tegyék életünket és közben hozzájárulnak az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez is. Nézzünk néhány jó gyakorlatot erre.

  • Csomagolás /műanyag használat területén: RePack – újrahasználható csomagolás, Boxsi – bérelhető szállító ládák, Ecolove – újrahasználható betétdíjas poharak.
  • Élelmiszerek: Miskolci Zöld kosár közösség – rövid ellátási lánc újrahasználattal, Wonky veggies – tökéletlen zöldségek, Apeel – természetes védőbevonat gyümölcsökön, Permafungi – laskagomba termesztése kávézaccon.

1_kep_7.jpg

Forrás: https://tour-taxis.com/eat-drink-shop/permafungi/

  • Épületeknél a moduláris építőanyagok, a tér hatékonyabb használata: Pl. a szlovák Nemzeti Rádió épülete – mely fordított piramis alakja miatt kisebb területet foglal el a térfelszínen és így az alatta szabadon maradt tér közösségi funkciót tölt be.

2_kep_8.jpg

Forrás: https://www.bumm.sk/belfold/2015/05/03/a-szlovak-radio-forditott-piramisa-az-abszurd-epuletek-listajan

  • Turizmus: fenntartható gazdálkodóhely, zöld szálloda díj, pl. Irota Ecolodge, mely egy fenntartható és klímasemleges üdülő a Csereháton. Részletesebben itt tájékozódhatnak róla: https://www.irotaecolodge.com/hu/econess.html

S van egy nagyon fontos termék, amelynek kézzel fogható társadalmi hasznossága is van. A Mentés másként Alapítvány Rezsó projektje: újrahasznosítás + társadalmi felelősségvállalás + innováció.  A Rezsó projekttel szeretnék hazánkban elsőként megvalósítani egy Angliában már bevált ötletet: kiürült, kidobásra szánt chipses zacskók felhasználásával takarókat, hálózsákokat készítenek, amivel segíteni tudnak a rászorulóknak. A zacskók belseje hőtükör fólia, amiből egy különleges eljárással készül a REZSÓ hálózsák. Télvíz idején ez akár életmentő is lehet a fedél nélküli embertársainknak. Részletesebben itt olvashatnak a projektről: https://mentesmaskentalapitvany.hu/rezso-projekt/

3_kep_6.jpg

Forrás: DW Magyar

S akkor most evezzünk át a városok szerepére a körforgásos gazdaságban. A városoknak, közszférának nagy szerepe van a körforgásos gazdaságban, hiszen a településeknek általában nagy jelentősége van az új folyamatok elindításában. S mi az ok, amiért a városokra kell fókuszálnunk ebben a témában is? 2050-re a lakosság 66% a városban fog élni, az energiafelhasználás 2/3-áért, CO2 kibocsátás 70%-áért a városok lesznek a felelősek.

Milyen konkrét lehetőségek vannak a városok számára, hogy körforgásos módon működjenek?

Építőanyagok tekintetében a 2050-ben várható szükséges infrastruktúra 75%-a ma még nem létezik! A felhasznált építőanyagok felelősek az irodaépületek CO2 kibocsátásának 40-50%-áért.  Ennek megoldására is született már néhány szemléletes példa:

4_kep_4.jpg

Forrás: https://brummen.nieuws.nl/gemeenteberichten/12944/ruimte-voor-eerbeek-iedereen-van-harte-welkom/attachment/gemeentehuis-brummen-gemeente-brummen/

Vízgazdálkodás tekintetében a városokban jelenleg is folyamatos a vízpazarlás, 2030-ra vízkorlátozások várhatóak a lakosság felénél.   Célunk legyen a rendelkezésre álló víz minél többszöri újrafelhasználása!

Tokióban a vízhiány kiküszöbölésére minden épület alá földalatti esővíztartályt építenek be, ezzel is segítve a víz többszöri felhasználását.

5_kep_1.jpg

Forrás: https://masfelfok.hu/2020/07/07/vizhianyos-varosokban-fog-elni-az-emberiseg-jelentos-resze-ha-igy-folytatjuk-klimavaltozas/

Termékhasználat esetében a mai világban rengeteg eszköz, termék van a tulajdonunkban, melyeknek a termékhasználati ideje nagyon kevés (pl. a barkácsolási eszközökre átlagosan 18 perc). Gondoljanak bele, hogy otthon a háztartásukban hány olyan barkácsgép és konyhai kisgép van, amit szinte sosem használnak? Érdemes ezeket megvásárolnunk? De ha nem vesszük meg, akkor hogyan juthatunk hozzá, amikor szükségünk van rájuk? Nézzünk erre is 1-2 példát:

Mobilitás: a térfelhasználás nem túl hatékony a városokban és ehhez hozzájárul még az is, hogy rendkívül környezetszennyező a közlekedés. 2050-re a motorizáció 92%-kal nő és az elektromos autók nem minden problémára jelentenek megoldást. Jelenleg a városi utak maximum 10%-át használják az autók csúcsidőben is.

Ennek javítására lehetőség a kompakt városszerkezet kialakítása (funkciók közelsége); közösségi - kerékpáros - gyalogos közlekedés összekapcsolása; városi logisztika tudatos szervezése (pl. mobilitás, mint szolgáltatás). Ehhez kapcsolódóan a közeljövőben lesz egy podcastunk is, hallgassák meg.

Élelmiszer: Jelentős mennyiségű földet, energiát és vizet használunk, hogy olyan élelmiszert állítsunk elő, ami aztán hulladékként végzi. Ehhez hozzátársul még az is, hogy az élelmiszereket nagy távolságról szállítjuk. Megoldás lehet a közelben megtermelt élelmiszer, valamint, hogy hogy figyeljünk a talajerő megtartására (a szerves hulladék minél nagyobb része kerüljön vissza a termőföldbe).

Jó példák az élelmiszer előállítás témájában:

  • Adelaide esetében a városban keletkező szerves hulladék 70 százalékát komposztálják;
  • San Franciscoban naponta 600 tonna komposztot osztanak szét olyan farmereknek, akik a városban értékesítik termékeiket;
  • New Yorkban közösségi kerteket hoztak létra a város számos pontján, ahol már nemcsak a kertészkedés, termék előállítás a fő cél, hanem jelentős közösségi erővel bír, szakmai útmutatók készülnek és képzések is megvalósulnak (Community Gardens | GrowNYC).

Hulladékok hasznosítása, hulladékok új élete: Itt nézzünk két különleges példát, akik különböző megoldásokat kínálnak a hulladékok kapcsán.

  • Terracycle: piaci megoldásokat kínál nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére, az újrahasznosításra és az újrafeldolgozásra is (About TerraCycle® · TerraCycle). Közvetlen kapcsolatban van a fogyasztókkal és többféle üzleti modellt is ajánl (gyártói, fogyasztói és kormányzati finanszírozás). Egyik példájuk az újrahasznosításra; Philadelphiában játszótér szájápolási hulladékokból (Making a Recycled Playground · TerraCycle);
  • Basurama: világszerte rengeteg projekten dolgoztak, többek között létrehoztak újrahasznosított játszótereket, újradefiniált közterületeket, fesztiválokat szerveznek, mintát mutatnak függőleges kertek kialakítására hulladékból. Ezeken kívül rengeteg más kezdeményezésük van, melyekről itt tájékozódhatnak: Projektek « Basurama

6_kep_2.jpg

Forrás: RUS Lima, Self-made Playground « Basurama

Mint látják nagyon sok jó példa van arra, hogy az életünk minden területén bekapcsolódjunk a körforgásos gazdaság folyamataiba. És sok olyan példát is láttunk ezek közül, melyeknek a környezet védelme mellett jelentős társadalmi szerepe, hatása is van.  

Védjük együtt környezetünket, használjuk mértékletesen és regeneráljuk erőforrásainkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6618082390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása