Miért lenne jó, ha mi is a világ legfenntarthatóbb városában élnénk?
2019. április 03. írta: Juhász Adriána (EX ACT PROJECT)

Miért lenne jó, ha mi is a világ legfenntarthatóbb városában élnénk?

1_1.pngA Vadvédelmi Világalap (WWF) az innovatív megoldásokat és a fenntarthatóságot leginkább reprezentáló városok kihívására idén 132 város 23 országból nevezett. 2018-ban egy svéd kisváros, Uppsala nyerte el az „Egy bolygó városi kihívását” (One Planet City Challenge).

 

Háttér

Ha nem teszünk semmit, 2050-re a hőmérséklet 2 °C-kal vagy akár 3 °C-kal is emelkedhet. A globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozása a párizsi megállapodásnak megfelelően sokkal biztonságosabb lenne az emberek és a bolygó számára is. Kevésbé költséges lenne most cselekedni, mint a későbbiekben aktívan fellépni. Ehhez kínál egy lehetőséget az One Planet City Challenge, amihez bárki csatlakozhat.

 

És miért a városok?

A világ lakosságának több mint a fele városokban él, és az urbanizációs folyamat nem állt meg. A városok a szén-dioxid-kibocsátás 70% -át és a világ GDP-jének több mint 80% -át teszik ki. A városokban a problémák megsokszorozódnak, de ugyanakkor a megoldások is. A WWF támogatja abban a városokat és azok polgárait, hogy részesei legyenek egy éghajlatvédelmi kezdeményezésnek.

2_3.jpg

forrás: https://twitter.com/WWFCities

A 2018-ban győztes város a lengyelországi ENSZ klímacsúcson (COP24) mutatkozott be a WWF pavilonjában.

Az „Egy bolygó városi kihívás" során leginkább a város kifinomult, ágazatokon átívelő fenntarthatósági beavatkozásait, valamint Uppsala meghatározó, vezető környezetvédelmi szerepét értékelték a környező régiókban.

 

Nézzük miért jó Uppsalában élni:

1. Mert teljesen klímasemlegessé válik:

Bár Uppsala kisváros (mintegy 150 ezer lakossal), a zsűri határozottan úgy látta, hogy a városok fenntarthatóságának globális példaképeként szolgálhat, miután ambiciózus, innovatív és tudományosan megalapozott céljait hathatósan teljesíti. Emellett határozottan lép fel a megújuló energiaforrások és a fenntartható mobilitás mellett.

Uppsala szisztematikusan közelít a klímaváltozás és a fenntarthatóság felé, miközben a céljai elérésében együttműködik a szomszédos településekkel' – hangzott el a WWF lengyelországi bejelentésén. – „Kitűnő példát szolgáltat erre például a metróhálózatuk korszerűsítése, amit a mobilitás tervezése során regionálissá fejlesztettek."

Uppsala a nettó, közös szén-dioxid kibocsátást legkésőbb 2050-ig száz százalékkal szeretné csökkenteni és úgymond teljesen „klímapozitívvá" válni. A város ezekkel a nagyratörő törekvésekkel kiemelkedő példát mutat a világ valamennyi városa számára.

2. Mert szisztematikusan növeli a tudatosságot:

Elképzelésük, hogy Uppsala „fosszilis tüzelőanyagmentes város legyen, amely hozzájárul a globális ökológiai helyreállításhoz és a jóléthez”.

Ezen célok elérésének tervét a Környezetvédelmi és Éghajlati Program határozza meg. Ebben a programunkban tíz mérföldkő van, mindegyik mérföldkő saját céllal, hogy segítsen konkretizálni az éghajlatvédelmi munkát és ezekhez cselekvési terveket is készít. A fenntartható társadalom gyors fejlődésének mozgatórugójaként szolgálnak ezek a mérföldkövek, és hosszú távon lehetővé teszik az Uppsala legfontosabb éghajlati céljainak elérését.

3_2.jpg

Forrás: http://wwf.panda.org/wwf_news/?334393/Swedish-city-Uppsala-named-global-winner-of-WWFs-2018-One-Planet-City-Challenge

3. Mert van egy Energiaprogramja:

Az éghajlatváltozási célok elérésében döntő fontosságú az új energiarendszerre való áttérés. Ezért az Uppsala önkormányzata nemrégiben kidolgozott egy energiaprogramot, amely megmutatja, hogyan lehet elérni a környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag fenntartható energiarendszert.

4. Mert ilyen projektek és beruházások valósulnak meg a városban:

Uppsala gyorsan növekszik. Kihívást jelent a növekedés és ezzel egyidejűleg a kibocsátás és az éghajlati hatás csökkentése. Ez azonban lehetőséget teremt a jobb feltételek megteremtésére és a fenntarthatósági kihívások megoldására. Íme néhány példa az éghajlati munkájukra, amelyek különös figyelmet kaptak az One Planet City Challenge versenyen:

a) Uppsala éghajlati jegyzőkönyve

Az Uppsala Climate Protocol egy helyi hálózat, amelyben a vállalatok, egyesületek, egyetemek és közintézmények együtt dolgoznak és inspirálják egymást és másokat, hogy biztosítsák az Uppsala hosszú távú energia- és éghajlati céljait. A projektet 2010-ben kezdeményezték, amikor Uppsala község felkérte mind a köz-, mind a magánszféra helyi szereplőit, hogy írjanak alá "helyi Kiotói Jegyzőkönyvet". Napjainkban a jegyzőkönyv az éghajlatváltozásra és az Uppsalában való együttműködésre kiterjedő és hatékony arénája, valamint a fő találkozó a város hosszú távú energia- és éghajlati céljai elérésének ötleteinek kialakítására. Mindegyik tag energia- és éghajlati célokat határoz meg (ágazatokban, épületekben, szállításokban, termelésben és más), hogy elérjék a programidőszak közös célját.

b) Innovatív új környezetek

Uppsala önkormányzata új szabványt kíván létrehozni a fenntartható utazásra, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az önkormányzat hosszú távú éghajlati és környezetvédelmi céljait elérje. Uppsala számos része fejlesztés alatt áll, hogy megfeleljen a várt népességnövekedésnek. Az új lakóövezet, Ulleråker, egy mobilitási cselekvési tervet dolgozott ki. A terv a szervezeti és munkamódszereket ismerteti a tervezési folyamatban, hogy biztosítsa a fenntartható mobilitással való szisztematikus munkát minden szakaszban. Elmagyarázza azt is, hogyan lehet nyomon követni és értékelni a célokat és a munkafolyamatokat. A terv hozzájárul az Uppsala ambiciózus céljainak eléréséhez, amelyek többek között azt jelzik, hogy a lakosság legalább 80% -a gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érje el uticélját.

Egy másik új területen a Rosendahl-ban, a parkok és a zöldterületek ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak: olyan jellemzők jelennek meg, amelyek előnyösek az embereknek, valamint megőrzik és javítják az életkörülményeket, de ugyanakkor biztosítják a növények és állatok jólétét is. Ilyenek pl. a levegő a lélegzéshez, az étel, a beporzás és más értékek, amelyek életminőséget és egészséget biztosítanak. A Rosendal-i vízről is helyben gondoskodnak. Ez azt jelenti, hogy a vizet a területen tartják és ott is tisztítják a természetes vízben, tavakban, növényekben, esőágyakban és átmeneti árvíz zónákban. A vizet a fákhoz és a növényágyakhoz szállítják, és a nyílt vízi utakon is „vezetik” a természeti szépség érdekében.

c) A kerékpározás az autó használat előtt

Uppsala önkormányzata több éve foglalkozik kerékpáros kérdésekkel. Néhány évvel ezelőtt nagy elemzést végeztek a politikusokkal, diákokkal, kerékpáros cégekkel, kerékpárkereskedőkkel, főbb munkáltatókkal stb. folytatott fókuszcsoportos interjúk segítségével. Az eredmény egyértelműen megmutatta, hogy két területet prioritásként kezelnek, nevezetesen a közlekedési szabályokról szóló tájékoztatást és kommunikációt, valamint Uppsala kerékpáros infrastruktúrájának bővítését. Ezzel összhangban széles körű erőfeszítések folynak, például különálló kerékpárutak / sávok építésére és a korábban épített kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A kerékpározással kapcsolatos promóció és tájékoztatás megkönnyítette a kerékpár első közlekedési módként való választását. Ide tartoznak például a felnőttek és gyermekek kerékpáros tanfolyamai, közlekedési információk, térképek, biztonságosabb kerékpárutak az iskolákhoz stb. Számos lakos számára, akiknek általában van kerékpárja, akadály a közlekedésben a svéd tél. Az észak-európai kerékpározás nem mindig könnyű és kényelmes télen a hó, a jeges utak és a hideg időjárás miatt. Annak érdekében, hogy tovább ösztönözzék azokat, akik korábban úgy érezték, hogy a hideg hónapokban igénybe kell venniük a motorizált közlekedést, az önkormányzat megkezdte a "téli kerékpárosok" projektet.

 

Konklúzió

Mint látjuk lehet úgy is város fejleszteni, hogy számolnak a gazdasági növekedéssel, de ugyanakkor védik a környezetet s nem utolsó sorban a lakosok igényeit is figyelembe veszik. Mindezek eredményeképpen egy élhető város már most is Uppsala, s ezt az irányt követve 2050-re el is érik a céljukat és klímapozitívvá válnak.

Jó példaként szerepel előttünk, hiszen ennek a komplex gondolkodásnak egy-egy elemét is sikeresen meg lehet valósítani, amivel már mi is hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb élethez.

Forrás és még több információ:

http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/7812-tudja-e-hogy-melyik-a-vilag-legfenntarthatobb-varosa

http://wwf.panda.org/our_work/projects/one_planet_cities/one_planet_city_challenge/

https://www.uppsala.se/climatecity

https://www.uppsala.se/contentassets/b78d9d61820e4ae5bae757f76a6df5e7/uppsala-climate-city-folder.pdf

https://wwf.panda.org/our_work/projects/one_planet_cities/key_messages/?343871/Uppsala

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr1915472622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása