Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (5. hírlevél)
2020. április 30. írta: URBAN21

Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (5. hírlevél)

vitt_nyitokep.JPG

A kormány által meghozott legújabb intézkedések összefoglalója (2020.04.27-2020.04.29):

Családvédelmi intézkedések

Bölcsődei, óvodai ügyelet

A rendkívüli szünet idejére a település polgármestere köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét.

Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője ezt igényli.

Az ügyelet iránti igény benyújtása elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

Az ügyeletet munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani; valamint kiscsoportos formában kell megszervezni, ahol csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható. Az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető. Az ügyeletért térítési díj nem kérhető.

A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani.

Ugyanolyan munkakörben dolgozó alkalmazott áthelyezhető másik intézménybe a polgármester döntése alapján az ügyelet ellátása érdekében. Az alkalmazott szerződése szerinti bérre jogosult, amit a szerződése szerinti munkáltató tartozik megfizetni.

A foglalkoztatás időtartama alatt a munkáltatói jogokat - a jogviszony megszüntetése kivételével - az a munkáltató gyakorolja, amelynél a foglalkoztatás történik.

Az e módon történő foglalkoztatás a polgármester által meghatározott időpontban, de legkésőbb a rendkívüli szünet megszűnésének napján megszűnik.

Munkahelyi gyermekfelügyelet

A veszélyhelyzet időtartamára bármely foglalkoztató megszervezheti a nála keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei számára a napközbeni felügyeletet.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítható.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható; a felügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.

Munkahelyi gyermekfelügyelet csak olyan végzettséggel, szakképesítéssel végezhető, amely a jogszabály alapján feljogosít ezen munkakörök betöltésére. A munkahelyi gyermekfelügyeletet egyebekben a miniszter által kiadott szakmai iránymutatásnak megfelelően kell biztosítani.

A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.

A munkahelyi gyermekfelügyelet nem minősül a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti gyermekjóléti szolgáltató tevékenységnek.

A munkahelyi gyermekfelügyelet végzése céljából foglalkoztatott személy 2020. április, május és június hónapra a járulékalapot képező jövedelme után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget fizeti meg.

ÁLTALÁNOS TÁRSADALMI INTÉZKEDÉSEK

Érettségi

A rendes időben lesz megtartva, fokozott egészségügyi intézkedések betartása mellett.

 

 

Források:

152/2020. (IV. 27.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr3315649720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása