Kis államok lehetőségei az űriparban
2021. február 02. írta: Bángi Magyar Tódor (EX ANTE)

Kis államok lehetőségei az űriparban

1_kep_3.jpg

Kép forrása: Wikipédia

Az elmúlt időszakban számos cikk látott napvilágot a hazai és további kis államok űrtevékenységéről. Ezek a cikkek eltérő képet vizionálnak az űriparnak. Van, amelyik hatalmas potenciált rejtő területként tartja számon, és a másik oldal, amelyik ezzel szemben helyezkedik el. Ezek alapján a laikus olvasó számára egy vegyes kép alakulhat ki arról, hogy milyen reális lehetőségei vannak a kis államoknak. Most a Visegrádi Négyek (V4) példáján keresztül mutatnám be közelebbről ezeket.

A V4-ek a II. világháború után a keleti tömb részeként az Interkozmosz űrprogramban vettek részt. Ebben a programban a tagállamok vállaltak el fejlesztési és gyártási feladatokat teljes rendszerek, vagy azok alrendszereinek leszállítására. Ezek a képességek ekkor még csak presztízs értékkel bírtak. Viszont napjainkban számos szolgáltatás alapul az űrben is működő technológiára, ezért már gazdaságilag is megtérülővé vált e tevékenység. Ilyenek például a távközlés, navigáció, meteorológia és a megfigyelés területei. A V4-ek országai nem csak gazdasági célból fejlesztenek és gyártanak, hanem tudományos célú kutatásokban is részt vesznek. Legjelentősebb partner ebben a ESA, az Európai Űrügynökség. Az elmúlt években több kisméretű saját gyártású műholdat állítottak pályára, amik tudományos feladatokat láttak el.

Ám van egy kevésbé látványos része is az űrtevékenységeknek. Ez az engedélyezési eljárás. A földkörüli pályák véges mennyisége miatt, és a biztonságos üzemelés érdekében egy hosszas egyeztetési folyamat áll. Érdemes megemlíteni, mert ez a szolgáltatási képesség is rejt gazdasági hasznosíthatóságot.

2_kep_3.jpg

Kép forrása: Wikipédia

Napjainkban a V4-ek politikáiban megjelent az űrtevékenységekhez kapcsolódó szakintézmények kialakítása. Továbbá a felsőoktatási háttér kialakítása is folyamatban van, köszönhetően a már meglévő tudásbázisnak és a növekvő érdeklődéssel övezett tudományágnak. A jövőben nem reális a V4 országainak a teljes önállóság elérése, mert a meglévő tudás és gazdasági bázis szinten tartása, és fejlesztése nem lehetséges a nemzetközi együttműködések nélkül. Az űripar területén a régió jövője a bérgyártás, és a mögöttes szolgáltatások fejlesztésén túl a képzés területén tartogat nagy lehetőségeket.

3_kep_3.jpg

Kép forrása: https://www.masat.space/projektek/masat-1/

 

Forrás: https://www.esa.int/

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5516412750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása