Nők az informatikában – ne a kvótákban keressük a megoldást
2021. július 13. írta: Bobák Fanni (EX ANTE)

Nők az informatikában – ne a kvótákban keressük a megoldást

A nők informatikai területen történő alulreprezentáltságának kérdése régóta jelen van, mégis a mai napig egy globális probléma, hiszen még mindig csupán minden hatodik IT területen dolgozó szakember nő. A megoldást nem feltétlen a női kvótákban kell keresni, hanem időben kell elkezdeni a terület megismertetését. A COST hálózat keretein belül futó EUGAIN (European Network for Gender Balance in Informatics) akciócsoport fő célja a nemek közötti egyensúly javítása az informatika területén, melynek eléréséért öt munkacsoportban folyik a munka négy éven keresztül. Bobák Fanni, az Ex Ante Kft. tanácsadó kollégája az informatikai iparág és a társadalom együttműködését ösztönző munkacsoport vezetőjeként támogatja a hálózat munkáját.

A digitalizáció mára mindennapjaink szerves része: jelen van az oktatásban, a munkahelyeken, a szolgáltatások jelentős részét is digitálisan vesszük igénybe, valamint családunkkal, barátainkkal is legtöbbet online tartjuk a kapcsolatot – s talán már felesleges is megemlíteni, mennyire felerősítette mindezt a koronavírus járvány. Nők és férfiak egyaránt használják a digitális technológiákat, azok kifejlesztésében mégis sokkal nagyobb arányban dolgoznak férfiak.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az IT specialistáknak csupán 17%-a nő, valamint a befektetett tőke 93%-át olyan európai cégek kapják, melyek alapítói kizárólag férfiak. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miként születnek mindenki számára megfelelő megoldások, amikor azokon legnagyobb arányban férfiak dolgoznak. Ráadásul a kutatások is azt mutatják, hogy a vegyes, sokszínű csoportok jobb döntéshozatalhoz és innovatívabb termékekhez és szolgáltatásokhoz vezetnek, amelyek jót tesznek nemcsak az adott vállalat teljesítményének, de az üzleti és gazdasági fejlődésnek is.

kep_1.png

Áttekintés a nők digitális szektorban való részvételével összefüggő kérdésekről. Forrás: European Commission: Shaping Europe’s digital future

Sajnos továbbra is erős akadályt képeznek a változásban a sztereotípiák, hiszen máig erős az a tévhit, hogy a technológiai ágazatok nem nőknek valók, és hogy a programozók introvertált férfiak. Bár jelenleg az informatika területe áll fókuszban, a helyzet hasonló az építőiparban és sok más „férfias” munkakörként dobozba zárt területen. Igazi változást nem az erőltetett kvóták, hanem a példamutatás és a minél korábbi figyelemfelkeltés tud hozni – mely célkitűzéseket az EUGAIN projekt is zászlójára tűzött.

kep_2_2.jpg

Forrás: Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash

A COST a leghosszabb ideje működő európai keretrendszer, amely Európa-szerte támogatja a kutatók, mérnökök és tudósok közötti országokon átívelő együttműködést. A COST keretein belül megvalósuló négyéves EUGAIN projekt 2020 októberében indult el, és öt fő munkacsoportban dolgozik azért, hogy változást érjen el. A kezdeményezés célkitűzése, hogy egy európai hálózatot hozzon létre azok számára, akik a saját országukban, intézményeikben és kutatási közösségükben a kutatói gárda élén járnak.

Az egyik legnagyobb területet az első munkacsoport fedi le, mely azon munkálkodik, hogy már általános iskolában informálódjanak a diákok az informatikai lehetőségekről, és hogy minél több sztereotípiát ledöntsenek. Ebben azonban nagyon nagy szerepe van a szülőknek, és a környezetnek, hiszen már ott elkezdődik a sztereotipizálás, hogy milyen játékkal játszik a gyerek, és hogy mit hall kiskorában egy-egy szakmáról. Az IET (Institution of Engineering and Technology) felméréséből kiderült, hogy a gyerekjátékok 31%-a tipikusan „fiús” játéknak van kikiáltva, míg ugyanez a „lányos” játékok esetében csak 11%. Az EUGAIN munkacsoport többek között a szülők felvilágosítását, és a jó példák és példaképek oktatásba történő beépítését is szorgalmazza. Egy jó példaként érdemes megemlíteni Pálfi Dóra startupját, az Imagilabs-t, mely nemcsak eszközt ad a tinilányok kezébe, de közösséget is épít.

giu-vicente-fmarg2k3qou-unsplash.jpg

Forrás: Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash

Nemcsak az elindítás, de a pályán tartás is kiemelt jelentőségű, mellyel főleg az EUGAIN második és harmadik munkacsoportjai foglalkoznak. Az IT területen PhD fokozatot szerző hölgyek is alulreprezentáltak, s még kevesebben vannak, akik a pályán maradva professzori és egyetemi vezetői pozíciókig jutnak. A kulcs többek között itt is a példamutatás és a mentorálás.

Az IT tipikusan az a terület, ahol az ipar és akadémia közötti kooperáció kiemelten fontos, mivel a terület dinamikusan fejlődik, nagyon szerteágazó és innovatív. A kollégánk által vezetett négyes munkacsoport célja, hogy kialakítson egy fenntartható hálózatot, melynek célcsoportjai az informatika területén dolgozó tudományos, kereskedelmi és társadalmi partnerek.

Magyarországon is vannak sikeres kezdeményezések, úgy, mint a Codecool vagy a Skool, de további jó példák és példaképek kellenek ahhoz, hogy igazi változást érhessünk el. Amennyiben úgy érzed, szívesen megosztanád tapasztalataidat, vagy csatlakoznál a kezdeményezéshez akár egy előadással, akár tudásmegosztással, akár bármilyen általad hasznosnak ítélt módon, keresd kollégánkat vagy bármely munkacsoport vezetőt az alábbi elérhetőségeken: https://eugain.eu/structure/working-groups/

 

A témában még hasznosnak találhatod az alábbi angol nyelvű cikkeket, publikációkat:

Az EUGAIN előrehaladásáról a későbbiekben a honlapon tájékozódhatsz, vagy kövesd a projekt Twitter, Facebook és Youtube oldalait.

Amennyiben pedig még jobban beleásnád magadat a témába, szeretettel várunk a 8. womENcourage konferencián, mely online kerül megrendezésre 2021. szeptember 22-24-én. A konferencia idei témája: Bridging Communities to Foster Innovation. További információ és a regisztráció az alábbi linken érhető el: https://womencourage.acm.org/2021/.

További hasznos és érdekes cikkekért pedig keresd az URBAN 21 blogot! Ősszel pedig szeretettel várunk URBAN21 konferenciánkra, melynek korábbi eseményéről a linkre kattintva olvashatsz képes beszámolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr8516626018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2021.07.14. 07:41:22

Tökéletesen egyetértek azzal hogy a nők alulreprezentáltságát csökkenteni kell az elférfiasodott szakmákban. Rögtön kezdhetnénk a kőművesekkel, ácsokkal, vízvezeték szerelőkkel...

arncht 2021.07.14. 07:41:24

Nah, itt a kovetkezo feladat, hogyan kenyszeritsuk a noket, hogy olyat csinaljanak, amit nem szeretnek.

Elkuldenem ezt a hugyagyu bagazst egy ovodaba, hogy tajekozodjanak mar kicsit a nemi jellegekrol es az ehhez kapcsolodo erdeklodesi korokrol. Azert van sokkal kevesebb noi programozo, mert nem erdekli oket - lehet megis csak van elteres a ferfiak es nok kozott? Ha most szandekosan felpumpljak, azt fogjak elerni, hogy az erdeklodo es tehetsegesebb szakembereket kiszoritjak egy erdektelen reteggel - kicsit sarga, es kicsit savanyu, de a mienk.

Az ember azt hinne, hogy tanultunk a 20. szazad diktaturaibol, es hogy az jozan paraszti eszt sutba dobo utopista kepzelgesekbol, de nem…

Advanced Flight 2021.07.14. 07:41:30

Igenis számítana a kvóta, mert hozzászokna a világ a női informatikusokhoz. Jelenleg a nők eleve nem is próbálkoznak a képzéssel, mert félnek, hogy majd nem kapnak állást, ha pedig mégis, akkor kiutálják őket a férfiak. Erre a félelemre minden okuk meg is van, mert eléggé köztudott, hogy pl. a nagyobb techcégeken belül még azt a kevés nőt is iszonyatosan mobbingolják a férfiak. Ha viszont azt látják a fiatal lányok, hogy mondjuk 30-40 %-nyi nő van a szektorban, ők is bátrabban próbálkoznak majd. Akikről én hallottam ismerősi körben, hogy informatika területen dolgoznak és sikeresek (mármint nők), mind munka mellett, 30 felett és autodidakta módon tanulták a szakmát. Gyakorlatilag hobbiként indítva, polgári foglalkozás mellett (eleinte), így nem kockáztatták az egzisztenciájukat. Persze most már csak ezzel foglalkoznak.

midnight coder 2021.07.14. 07:41:32

Miért pont az informatika terén akarnak egyensúlyt? Pl. a kukásautókon is alig látni nőket. Női kvótát a kukásoknak is!

Guszty 2021.07.14. 07:58:59

@Advanced Flight: Ha igaz lenne, hogy az tartja vissza a nőket az informatikai szakmától, hogy félnek, nem kapnak állást, akor miért vannak tele a büfészakok olyan csajokkal, akik már induláskor tudják, hogy nem fognak tudni elhelyezkedni a tanult szakmájukban?

Vén motoros 2021.07.14. 08:13:24

Miért kell valakit az akarata ellenére, erőszakkal boldogítani? Ez kb. olyan, mint a járda mellett síró kis úttörő: Azért sírok, mert azt tanultuk, "az úttörő ahol tud, segít!" Én át akartam kísérni a túloldalra a vak nénit, de ő az Istennek sem akart átmenni!!"
Én még nem találkoztam olyan nővel, aki amiatt lett volna elkeserdve, mert programozó, vagy programtervező matematikus akart volna lenni, de ezt ez a macsó világ nem engedte! Az se véletlen, hogy mindig Ada Byron a lámpásként felmutatott női programozó. Azóta se sok világhírű programozó nő született. (Tisztelet a kisszámú kivételnek, mert tudom, hogy elvétve azért akadnak.)
Az is érdekes, hogy az én időmben a Műegyetem villamosmérnöki karán lámpással kellett keresni a női hallgatókat, míg a vegyészkaron a mérnökhallgatók 95%-a lány volt. Össze is boronálták őket az Erdész hallgatókkal, ahol meg a 95% fiú volt.
De mindegy, ma politikai divat a természet rendjének megerőszakolása.

CyberPunK 2021.07.14. 08:41:38

@Advanced Flight: Azért ennyi marhaságot leírni nem semmi. Mobbingolják a nőket a techcégeken belül? De, persze, a HR meg nem ugrik ezekre, mint gyöngytyúk a takonyra. Nézd meg az MH-t, ott nem mobbing van, hanem konkrét nemi erőszak. Az meg, hogy a kommented eleje és vége önmagának mond ellent azt ráfogjuk a melegre, oké?

Bambano 2021.07.14. 09:04:32

egyrészt azt tudom javasolni, hogy nem pofázni kell meg posztot írni meg pr marketinget csinálni, hanem példát venni azokról, akik ezek helyett valóban dolgoznak a témában. lásd witsec. tény, hogy ők nem 9 hónapja alakultak.

másrészt a "gender" tanulságok levonására kiválóan alkalmas shara sharp esete a linux kernellel.

nemecsekerno_007 2021.07.14. 09:04:34

30 éve szabadultunk meg a kommunizmustól de most kb. olyan ötletekkel jönnek mint a tervgazdálkodás.
2021-ben olyan hangvételű cikkeket lehet olvasni mint egy Népszabadság vezércikk a 70-es évekből.

Behajtó70 2021.07.14. 10:32:48

Tök jó megközelítés, tényleg korábban kellene kezdeni a nők infromtaikai oktatását! És nem azért mert buták és több idő kell ugyanannak a dolognak az elsajátítására, hanem mert.....mert...mert ez a divat, na! Azérmer! Kuss!

És egyébként el kéne kezdeni az uránbanyák, kőművesek, magasépítők, darukezelők nőiesítését is, már elviselhetetlen ez a hímsoviniszta kirekesztés!

De ami a legjobban zavar, az a bizonyítvány és az osztályzás! Hogy rohadna meg! Hát tehetek én arröl, hogy ostoba hülyének születtem, és lusta is vagyok? Minek osztályozni! TOBB JOGOT, EGYENLŐSÉGET A HÜLYÉKNEK!

kvp 2021.07.14. 10:36:04

Anno kitalaltak hogy tobb no kellene a munkagepekre, ezert lettek a traktoros lanyok. A dolog pr szinten mukodott, bar a resztvevo nok egeszsegenek nem tett jot a munka es kotellel kellett fogni a jelentkezoket. Aztan szepen lassan feladtak, mert valamiert nem valt be.

Most a nyugati tudosok ugyanezt javasoljak az informatikaban. Megoldhatonak megoldhato, de kvotakkal csak azt erik el a cegek es az egyetemek, hogy a kiszorulo tehetseges emberek egyszeruen mashova mennek, oda ahol tudas alapjan kapnak lehetoseget. Ezzel egy nagyon kiegyenlitett es nem tul hatekonyan mukodo gazdasagot lehet epiteni. (viszont eleve nem is gazdasagi siker es a profit a cel, szoval ez pont nem gond)

Szerintem egyebkent jobb megoldas lenne a gender elemelet gyakorlati alkalmazasa, tehat az elavult noi-ferfi egyensulyi kvotak helyett tenylegesen sokszinuve tenni a cegeket. A szuletesuktol fogva rasszista feher ferfiak korlatozasa utan (erre letre lehetne hozni egy maxiamlizalt kvotat, ugynevezett zart szamot, ismertebb neven numerus clausus-t) az osszes tobbi genger-bol fel lehetne tolteni a cegeket, ahogy ez mar megtortent a nyugati egyetemek eseten. Ez teljes mertekben kiegyenlitette tenne a gender aranyokat a letezo osszes gender kozott.

Serény Vélemény 2021.07.14. 11:05:27

"szerint az IT specialistáknak csupán 17%-a nő, valamint a befektetett tőke 93%-át olyan európai cégek kapják, melyek alapítói kizárólag férfiak. "

Komoly összefüggés...

(Mondjuk cégalapítóként biztos egy csomó nő az életének legjobb, 25-45 éves kora közötti részét szeretné napi 12 óra munkával tölteni a hét legalább hat napján biztosan. Csak a gonosz, fehér, jól képzett, középosztálybeli férfiak ebben megakadályozzák őket azzal, hogy nem hagyják, hogy cégeket, főleg startupokat alapítsanak :-)

Metálvörös 2021.07.14. 11:05:29

Érdekes ez a félelem a "kiszoruló tehetségesek" miatt. A való életben meg annyiszor futok össze borzalmas gányolt megoldásokkal, hogy kizárt, hogy mindet nők csinálták volna. Sőt, az a sejtésem, hogy egy kevésbé tehetséges nő kisebb eséllyel kap meg egy programozói állást, mint egy vele megegyező tehetségű férfi. Nem kvóta kellene, hanem a döntéshozók fejében némi változás.
A "nem érdekli" és a "lebeszélik róla, mert nem nőnek való" között is van némi különbség.
A kőműveseknél pedig a derékszögtől való irracionális rettegést kellene valahogy leküzdeni :) És amilyen hiány ma jó kőművesben van, simán elképzelhetőnek tartom, hogy ott is lehetne nőként érvényesülni.

comblog 2021.07.14. 12:19:24

Ha valaki ezt egy kicsit is komolyan (végig) gondolná, akkor nem a cégeknél kellene kvótázni, hiszen az már a veszett fejsze nyele, hiszen alig van nő a végzett informatikusok között, hanem lehetne már az informatikus képzésen.
Bár az meg tényleg olyan numerus clausus érzés lenne, szóval simán csak lehet érzékenyíteni kellene (mai divatos szóval) a középiskolás lányokat, hogy jó lesz nekik az az enyhén anti-szociális napi 10-12 órát a monitor-billentyűzet társaságában eltöltött munka is.
Vagy B tervként a fiúk gendert válthatnának (bár lehet fizikailag nem is kell a váltás elég csak papíron azt nyilatkozni végülis a munkáltató nem vitathatja vagy vizsgálhatja a nemi hovatartozást) és probléma már meg is van oldva. win-win. ;-)
Ma igazán próbáltam trendi lenni (OK, ezzel a papíron gender váltással kicsit olyan magyarosch lett, de kis ország kis foci- megj. ismerem az mondás eredeti verzióját is)....

eßemfaßom meg áll 2021.07.14. 13:48:48

@comblog: "Vagy B tervként a fiúk gendert válthatnának (bár lehet fizikailag nem is kell a váltás elég csak papíron azt nyilatkozni végülis a munkáltató nem vitathatja vagy vizsgálhatja a nemi hovatartozást) és probléma már meg is van oldva. win-win. ;-)"

szerintem megtaláltad a tökéletes megoldást amivel minden extraprogresszív elégedett lehet.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.07.14. 14:57:35

@Bambano: arra célzol, hogy nőként kezdte a pályát most pedig már nem nő a klasszikus értelmezés szerint?

AnnieC 2021.07.15. 08:30:46

A cikkben leírtak egy részét meg tudom erősíteni a saját tapasztalataim alapján. A kvótákkal kapcsolatban nekem mindig az az érzésem van, hogy a rossz végéről fogják meg a dolgokat. És bár én is egyetértek azzal, hogy a diverzitás nagyon sokszor hasznos, erőltetni ész nélkül azért nem kéne. Csak azért felvenni valakit mert teljesíteni kell a kvótát szerintem nagyon nem jó ötlet. Viszont akadályozni és diszkriminálni sem szabadna senkit.

Szüleim szerencsére nem erőltettek rám semmit és az általános iskolai informatikatanárnő is bátorított és inspirált már a jelenlétével is, így azt csinálhattam, amit szerettem volna. De azért a környezetemből jöttek állandóan a fura megjegyzések, ha valami olyannal mertem foglalkozni, ami szerintük fiús. Ezek mind olyanok voltak, amit bárki meg tud csinálni, ha hagyják és nem tántorítják el tőle még azelőtt, mielőtt nekiállna.

Ha egy lány nagyon kicsi korától kezdve azt hallja, hogy valamilyen dologba bele se érdemes fognia, mert az nem lánynak való, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy meg se próbálja, hiszen hát a szülei (akikre felnéz) is megmondták, hogy úgyse menne neki. És ezt aztán sokszor ismételgetik a kortársak, a tanárok, a főnökök, és úgy általában a társadalom.

Később a saját fülemmel hallottam mindenféle helyzetekben és munkahelyeken magas beosztásban lévő férfiak véleményét, hogy a nők úgy általában butábbak, nem érthetnek ilyen dolgokhoz, nem alkalmasak erre a munkára mert olyan furán gondolkodnak, stb...
Ezeket nyilván nem nekem mondták szemtől szembe, ahhoz azért nem voltak elég bátrak, csak annyira se fogták vissza magukat, hogy méterekkel odébb ne halljam akár én is.
Ezen kívül minden évben többször vannak mindenféle szoftvercégekkel kapcsalatban botrányok, ahol kiderül, hogy a céges "kultúra" része, hogy nem veszik komolyan a nőket, akkor se ha tudnak teljesíteni és még sokszor vannak egyéb finomságok is, amibe most nem mennék bele.
Na ilyen munkahelyeken aztán biztosan jó esélyekkel indulnak a nők az előléptetésért.

Teljesen értelmezhetetlen számomra az a logika, hogy akkor miért nem mennek öntödébe meg a franc tudja még hova a nők ha annyira egyenjogúságot akarnak. Nem az kéne, hogy legyen a lényeg, hogy mindenhol ott legyenek ugyanolyan vagy nagyobb arányban a nők, hanem az, hogy senki ne akadályozza őket, senki ne nevelje beléjük, hogy ők valamit nem csinálhatnak, senki ne nézze le őket, csak azért mert nők. Egyelőre ez nagyon sok helyen nem valósul meg, és nyilván úgy nehezebb felfigyelni ezekre, ha az embert személyesen nem érik ilyenek. Sok ismerősömnek és nekem is rengeteg olyan sztorim van, ami teljesen nyilvánvalóan megmutatja az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést. A mai napig hallani, hogy a nőnek a konyhában a helye, és sokan ezt nem viccnek szánják.

Engem rengeteg kolléganőm és ismerősöm inspirál nap mint nap, ők is mindannyian olyan dolgokat csinálnak akár szakmájukat tekintve, akár hobbiként, ami sztereotipikisan férfiasnak tekinthető, de valahogy mégis megállják a helyüket sofőrként, autószerelőként, mindenféle informatikusként. Senki nem kényszerítette őket, éppen ellenkezőleg, hagyták őket, hogy azt csinálják, amihez kedvük volt és így is tettek.

Aztán mindegyikünk megkapta így vagy úgy a magáét, azért mert olyanba mertünk vágni, ami a "férfiak területe" és mindegyikünknek extra keményen kellett dolgozni, hogy komolyan vegyenek minket és ne csak azért tartsanak, hogy legyen kit bámulni.

Az is nagyon szemét dolog, amikor ezt fiúkkal és férfiakkal csinálják, meg kéne próbálni visszavenni kicsit az előítéletekből és lehet, hogy jobb lenne mindenkinek.

És igen, vannak különbségek a nők és férfiak között, de sokszor kiderült már, hogy az aktuális helyzetnek és a társadalmi normáknak és elvárásoknak elég nagy szerepe van abban, hogy éppen mi számít férfiasnak és nőiesnek, és ezek akár viszonylag gyorsan meg is változhatnak.

steve_ 2021.07.15. 08:30:47

Sok nő dolgozik IT-ban, de inkább a termékmenedzsment területen. Nálunk a Product Manager-ek nagyobbik része nő, míg a programozók túlnyomórészt férfiak. Nem politikailag korrekt kimondani, de úgy tűnik, a nők nagy átlagban jobban preferálják azokat a munkaköröket, ahol az emberekkel való kapcsolattartás hangsúlyosabb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.07.15. 08:30:48

Kvótáról álmodozni meg reprezentációról huhogni teljesen értelmetlen, amíg az megy programozónak, aki csak akar. Én is programozó vagyok, amikor végeztem, az évfolyam fele lány volt. Régen volt, nem tudom, ma milyen a helyzet, de kötve hiszem, hogy a felvételi vizsgák eredményét manipulálnák azért, hogy a jelentkező lányokat kiszórják.

Macropus Rufus 2021.07.15. 08:30:49

@Medgar: nekem is ilyenek ugrottak be :)
ezeket valahogy nem akarják...

Bambano 2021.07.16. 07:54:16

@Balogh Zsolt: nem a genderváltása a probléma, hanem az, hogy amikor megkapta a beosztását azért, mert gagyi munkát adott ki a kezéből, akkor rögtön genderkedni kezdett, meg code of conductot meg hasonló álliberális marhaságokat követelt. azért kapott, mert pocsékul programozott, nem azért, mert nő volt vagy pasi.
süti beállítások módosítása