Hogyan lehet egy hulladékszállítással foglalkozó cég a társadalmi innováció generátora? - a borsodi jó példa
2022. május 10. írta: Juhász Adriána (EX ACT PROJECT)

Hogyan lehet egy hulladékszállítással foglalkozó cég a társadalmi innováció generátora? - a borsodi jó példa

A miskolci székhelyű MiReHu NKft. innovatív kommunikációs megoldásaival a Greengage - a zöld elkötelezettség díj egyik nyertese.

Hallották már ezeket a fogalmakat: MÚKI, MÚK, MakuTruck, Makuka, Ma-Kukáció?

Nem? Akkor járjunk együtt utána, hogy mit is takarnak ezek a kifejezések:

De kezdjük kicsit régebben:

Miskolc város tisztántartására, a háztartásoknál keletkező szemét szervezett elszállítására már 1876-ban szabályrendelet született, melyet Miskolc első polgármestere, Farkas Károly rendelt el. Jegyezzék meg ezt a dátumot, mert később még jelentősége lesz.

És akkor a jelen:

A MiReHu Nonprofit Kft. elsősorban nem veszélyes hulladékok gyűjtésével, szállításával és kezelésével foglalkozik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 58 településén.

Az országban sok ilyen cég van, de miért is különleges a MiReHu Nkft?

A MiReHu Nonprofit Kft. elkötelezett a szemléletformálás terén, ezért évről évre tovább bővíti az ehhez kapcsolódó szolgáltatásait.

1.kép: MiReHu NKft. szemléletformáló szolgáltatási csomagja

1_kep.png

Forrás: Ladányi Roland (MiReHu NKft.) előadása a TINLAB Helyi fejlesztések, jó gyakorlatok tematikus fórumán

Rántsuk le a leplet a titokzatos szavakról, melyek díjnyertes szolgáltatásokat rejtenek:

1. MÚKI, a varázslatos hókus

MÚKI, egy hód és egy mókus keveréke, tehát egy hókus! MÚKI meg tudja tanítani a város összes lakójának, hogyan kell viselkedniük, hogy szép és tiszta maradjon a környezetünk. Segítőszándéka kifogyhatatlan, barátságos szíve megnyerő, kitartása a jó ügy mellett határtalan. Jó kedvvel végzi munkáját, mert úgy gondolja, hogy talentumával jobbá tudja tenni a világot! (Forrás: https://mirehu.hu/szemleletformalas/muki-tortenete )

2.kép: MÚKI

2_kep.png

Forrás:https://mirehu.hu/szemleletformalas/hulladekfelfedezo

2. A környezettudatosság elvének szem előtt tartásával kialakított Miskolci Újrahasználati Központ (a továbbiakban: MÚK) olyan létesítmény, ahol a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy az alábbiakban meghatározásra kerülő használt, már feleslegessé vált, de használatra még alkalmas tárgyait, eszközeit, berendezéseit elhelyezhesse abból a célból, hogy ezek a tárgyak lehetőség szerint mások által felhasználásra kerülhessenek. Leadható termékek: Játékok, ruhák, könyvek, dísztárgyak, bútorok, konyhai és sporteszközök. A két év alatt közel 41 000 db eszköz került eltérítésre a hulladékká válástól a MÚK-nak köszönhetően. A központ heti egy nap - péntekenként tart nyitva, ilyenkor kora reggel sorok kígyóznak az épület előtt.

3.kép: Miskolci Újrahasználati Központ

3_kep_5.jpg

Forrás: Ladányi Roland (MiReHu NKft.) előadása a TINLAB Helyi fejlesztések, jó gyakorlatok tematikus fórumán

3. Szemléletformáló terem: A Társaság a szemléletformáló termükben óvodák és iskolák számára biztosít betekintési lehetőséget a hulladékgazdálkodás világába. Oktatótermük miskolci telephelyükön egy üzemi épületben kapott helyet, ahol az oktatást szakembereink interaktív és játékos formában végzik, melynek keretében az ide látogatók kreatív eszközök segítségével próbálhatják ki a válogatást vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtést, mely után kilépve az épületből megnézhetik eredetiben is a tevékenységüket.

  • Kisfilmek: Saját készítésű gyerekeknek szóló mesélős oktató videókat vetítenek a hulladékgazdálkodás témájában.
  • Ismeretterjesztő tablók (Kuka-suli): A régióra specifikált információkkal a környezettudatosságra tanítanak.
  • Mini válogató sor: Különböző gyakorlati játékok is helyet kaptak a teremben, mely során a helyes gyűjtési gyakorlattal és a feldolgozással ismerkedhetnek meg a gyermekek.

4.kép: Szemléletformáló terem

4_kep_3.jpg

Forrás: Ladányi Roland (MiReHu NKft.) előadása a TINLAB Helyi fejlesztések, jó gyakorlatok tematikus fórumán

  • „Muki MINI”, „Muki MAXI” és „Muki MAXI-PLUSZ” csomagok: A mini csomag a szemléletformáló teremben zajlik, a maxi csomagban már telephely bejárás is tartozik.

4. Iskolai programok:

  • Select :) -Szelektálj!: A program célja a nevelési intézmények belső szelektív hulladékgyűjtési rendszerének kialakítása. 2021 végéig 36 iskolába összesen 819 db edény került átadásra. A programot önkormányzatok részére is kibővítették.
  • Ne legyen nehéz az iskolatáska! 2021 nyarán indították a programot. A célja az, hogy a megunt, de még használható iskolatáskákat a felajánlóktól takarítást és feltöltést követően a hátrányos helyzetű gyerekekhez juttassák.
  • Kreatív pályázatok: Az iskolások felé rendszeresen intéznek kreatív pályázati felhívásokat: ilyen volt Múki a MÚK kabalafigurájának megtalálása, vagy az első Hulladékfelfedező csapat játékosainak kijelölése.
  • Makuka-nap: a szemétszállítás napja november 24-e, akkor lépett 145 évvel ezelőtt a rendelet hatályba. Ennek tiszteletére rendezvényt szerveztek a gyerekeknek koncerttel.
  • Ma-Kukáció: nyári időpontban valósul meg ez a nyílt nap koncerttel és fenntartható játékokkal. Ilyenkor több száz gyereket hoznak el a telephelyükre.

5. Hulladékfelfedező


5.kép: Hulladékfelfedező játék

5_kep.png

Forrás: Ladányi Roland (MiReHu NKft.) előadása a TINLAB Helyi fejlesztések, jó gyakorlatok tematikus fórumán

A Hulladékfelfedező egy olyan speciális kaland játék, amely ötvözi a 21. századra jellemző elektronikus világ technikáját a hagyományos, kézzel fogható elemekkel. Ez egy kincskereséssel összekötött oktató játék, melyben élményformában elméleti információk mellett tapasztalati tudáshoz is jutnak a gyerekek. Teljesen egyedi fejlesztés, ilyen jellegű applikációs társasjáték az országban még nem készült. A játék tartalma módosítható. Elemei: Felfedezők, kulcsos hátizsák, kincses láda, tablet és Múki a kabalafiguránk. A játékról részletesebb leírást itt olvashatnak: https://mirehu.hu/szemleletformalas/hulladekfelfedezo

6. MAKITRUCK: Elektromos kis kukásautó gyerekeknek

A gyerekek maguk végezhetik el a hulladékok gyűjtését játékos formában, ezzel átélhetik azt a sokszor csodált élményt, amelyet a kukák ürítése okoz. A gyerekeknek a MiReHunál megszerzett információk alapján kell eldönteni, hogy a kukákban lévő hulladék alkalmas-e az újrahasznosításra és a megfelelő anyagokat kell csak a kukásautóba beüríteniük.

6.kép: MAKITRUCK

6_kep_1.jpg

Forrás: Ladányi Roland (MiReHu NKft.) előadása a TINLAB Helyi fejlesztések, jó gyakorlatok tematikus fórumán

Mindezen tevékenységek összesenje hozzájárult ahhoz, hogy a cég Kommunikációs szolgáltatások kategóriájában elnyerje a díjat.

S hogyan kapcsolódik ide a társadalmi innováció?

TINLAB PROJEKT                                                                            

A TINLAB projekt Helyi Fejlesztések, Jó Kormányzás Tematikus Fórumának Városi akupunktúra témájában az egyik előadó volt Ladányi Roland a MiReHu Nkft. vezetője. S itt kapcsolódik össze egy városfejlesztési, városüzemeltetési jó gyakorlat, egy újszerű gondolkodás a társadalmi innovációval.

Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (a továbbiakban: TINLAB) a globális és nemzetközi trendekre építve, egy fókuszált hazai keretrendszer kialakítását tűzte ki céljául, a jogszabályi és finanszírozási háttér, a társadalmi innovációs környezet fejlesztése, rendszerszintű kezelése, a gazdasági és technológiai innovációs folyamatok társadalmi kérdésekkel való kiegészítése által.

Az ELTE által kezdeményezett és koordinált Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) konzorciumi partnerei a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezet, a Hárfa Alapítvány.

A társadalmi innováció olyan új ötletek (termékek, szolgáltatások, folyamatok) fejlesztése és megvalósítása, amelyek:

  • célja a jóllét, az életminőség javítása,
  • társadalmi szükségletre reagálnak,
  • új társadalmi kapcsolatokat, együttműködéseket hoznak létre,
  • nem csak kedvező innovációk a társadalom számára, de erősítik az állampolgárok aktív részvételét is.

A projekt keretein belül megvalósul Kutatás, Fejlesztés, Innováció és Oktatás is. Ezen túlmenően 8 témában Tematikus fórum is működik a projektben, melynek céljai:

  • kooperáció, közös gondolkodás, tudásátadás
  • a jó gyakorlatok cseréjének elősegítése,
  • a hálózatosodás támogatása
  • a multiplikátor hatások elérése hazai és nemzetközi partnerek bevonásával
  • társadalmi problémákra, kihívásokra megoldási javaslatok keresése, kidolgozása.

A MiReHu NKft. a társadalmi innováció kritériumait teljesíti, helyi igényekre reagál (hulladékkezelés) innovatív módon (szemléletformálás), amivel új társadalmi együttműködéseket hozott létre. Tematikus fórumainkon a továbbiakban is ilyen gyakorlatokat mutatunk majd be.

 

Amennyiben szeretne csatlakozni a fórumhoz, keressenek minket az alábbi elérhetőségek egyikén:

                                     Juhász Adriána

               TINLAB Helyi Fejlesztések Tematikus Fórum

                                    szakmai vezető

                                   Hárfa Alapítvány

                   E-mail:tinlab@harfaalapitvany.hu

                          Mobil: +36 30 527 6744

Web: http://harfaalapitvany.hu/

A TINLAB-ról bővebben: https://www.elte.hu/innovacio/tinlab

Forrás:

https://www.facebook.com/miskolciujrahasznalatikozpont/

https://mirehu.hu/szemleletformalas

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5917828077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása