CLLD, a közösségi városfejlesztés alappillére
2022. február 15. írta: Vendég bejegyzés

CLLD, a közösségi városfejlesztés alappillére

community.jpg

A városfejlesztésben tevékenykedő, nyíregyházi kötődésű MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Kft. elhivatott aziránt, hogy Nyíregyháza minden lakos számára egy szerethető, kellemes, élhető város legyen. Ennek érdekében irodánk 2019 nyarán pályázatot nyújtott be a Nyíregyházi CLLD program „Lakosság szemléletformálása, tudatosítás” felhívás keretében, hogy erősítsék a részvételen alapuló városfejlesztést. Blogbejegyzésemben röviden bemutatom, hogy mi is az a CLLD, valamint, hogy irodánk 2021 tavasza óta milyen helyi programokkal szólítottuk meg Nyíregyháza lakosságát, hogy megismerjük elképzeléseiket a város jövőjével kapcsolatosan.

Hogy mi is az a CLLD?

Az Európai Unió által finanszírozott CLLD – Community-led Local Development vagy „közösség által irányított helyi fejlesztés” a helyi fejlesztések egyik alulról építkező megközelítése, amely összehozza a helyi embereket, hogy eldöntsék, hogyan kívánják javítani életkörülményüket. Ezt a civil társadalom, a vállalkozások és az állami szervek közötti partnerségek, úgynevezett helyi akciócsoportok (HACS) létrehozásával és helyi közösségi fejlesztési stratégiáik kidolgozásával teszik.

Hazánkban a 2014-2020-as tervezési időszak során a CLLD keretében a helyi közösségeknek lehetőségük nyílt – a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 7. prioritása keretében – helyi fejlesztési stratégia kialakítására, amely teret biztosít a helyi társadalom megújítására, a helyi közösségek szervezésére, tudatosságának fokozására. A prioritás célja, hogy egyes városokban kísérleti jelleggel a helyi akciócsoportok integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, valamint a helyi gazdaságfejlesztést támogató stratégiákat készítsenek. A CLLD megvalósításához a HACS-oknak forrást is biztosítottak a település fejlődése szempontjából fontosnak tartott, a stratégia céljainak elérését szolgáló helyi kezdeményezések finanszírozására.

A Nyíregyházi Helyi Közösség 2016 júniusában azzal a céllal alakult meg, hogy átfogó városi fejlesztéseket valósítson meg a helyi közösségek városi közéletbe történő aktív bevonása, a helyi társadalom megújítása és a közösségi alapú gazdaság fejlesztése érdekében. A Nyíregyházi HACS kidolgozta Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiáját, amelyet széleskörű partnerség keretében fogadott el annak érdekében, hogy a helyi társadalom igényei a stratégiába minél nagyobb mértékben beépülhessenek. A HACS a stratégiai célok elérését szolgáló négy beavatkozási területet határozott meg, amelyek keretében meghirdetett felhívásokra Nyíregyháza helyi közösségei összesen 670,25 millió Ft keretösszegig pályázhattak.

„Nyíregyháza, a jövő városa”

A meghirdetett pályázati felhívások – „Lakosság szemléletformálása, tudatosítás” – keretében a MEGAKOM Stratégiai Iroda Kft. 2019 őszén nyújtotta be „Nyíregyháza, a jövő városa” – Közösségépítés és a helyi identitás erősítése a lakossági részvételen alapuló városfejlesztés erősítésén keresztül című támogatási kérelmét. A 2020 őszén támogatásban részesült CLLD projektünk célja olyan kis léptékű, helyi kezdeményezésű tevékenységek megvalósítása, amelyek:

  • a lakosság szemléletformálásán keresztül fejlesztik a helyi városi közösséget, erősítik a helyi identitást;
  • hozzájárulnak a helyi értékek megismeréséhez és megőrzéséhez;
  • lehetővé teszik új, innovatív részvételen alapuló városfejlesztési megoldások kipróbálását és meghonosítását;
  • mindezek eredményeként pedig a városi környezet a lakosság valós igényeihez igazodva tud fejlődni, ezáltal javul a város népességmegtartó ereje.

kep1_18.jpg

A fotópályázat nyertese – Az őszi Sóstó este (Kósa Máté)

A „Nyíregyháza, a jövő városa” projekt innovatív módszerek segítségével vonta be a lakosságot a város jövőbeli fejlesztési irányainak kialakításába. Számos olyan eszközt – tematikus workshopok, osztályfőnöki órák – használtunk, amelyek korábban nem kerültek alkalmazásra a városban. Az új technikáknak köszönhetően azokat a csoportokat – például a városi fiatalságot – is megszólítottuk, akik eddig nem érezték magukat kellő képen érdekeltnek a város jövőjének alakításában. A célok elérése érdekében irodánk a projekt keretében 2021 őszétől a következő konkrét, városi léptékű projekteket valósította meg:

  • ONLINE KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS – a városi lakosság körében széleskörű kérdőíves felmérés lebonyolítása városfejlesztéssel kapcsolatos témakörökben: a kérdőívezés keretében kiemelt területként kezeltük a fiatalok, idősek és a gyermekes családok igényeinek felmérését.
  • INTERAKTÍV WORKSHOPOK – a városi lakosság szemléletformálása különböző városfejlesztési témakörökben (városi gazdaság, fiatalok megtartása, részvételen alapuló tervezés fontossága). A szemléletformálás mellett a négy – különböző korcsoportoknak tartott – workshopok keretében célunk volt a résztvevők városfejlesztési javaslatainak, igényeinek felmérése.
  • VÁROSFEJLESZTÉSI IGÉNYEK, ELKÉPZELÉSEK FELMÉRÉSE INNOVATÍV MEGOLDÁSOKKAL – városi értékekkel és fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos lakossági percepciók felmérése innovatív megoldásokkal: online rajz- és fotópályázat megvalósítása a városi fiatal lakosságra fókuszálva.
  • VÁROSFEJÉESZTÉSI OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRÁK – „Találjuk ki városunkat” – városfejlesztési osztályfőnöki órák lebonyolítása Nyíregyháza egyes középfokú oktatási intézményeiben: a szükséges módszertan kialakítása, a kiválasztott középiskolából két-három tanár számára tréning tartása – „teach the teacher” módszer alkalmazása, osztályfőnöki órákon való részvétel, az órákon megszületett eredményekről, javaslatokról összefoglaló készítése.

rajz.jpg

A rajzpályázat nyertes alkotása – Nyíregyháza, a jövő városa (Szabó Zsófia)

Városi fiatalság, mint a projekt kiemelt célcsoportja

A projekt célcsoportját a város teljes népessége alkotta, ugyanakkor már a pályázat írásakor is egyértelmű volt, hogy kiemelt célcsoportként kell kezelni a városi fiatalságot: a lakosság 16,6%-a 15 és 29 év közötti. Mivel ezeknek a kreatív, tehetséges fiataloknak a megszerzéséért jelentős verseny folyik a városok között, megszólításuk és "helyben tartásuk" a kedvezőtlen népesedési folyamatok megállításának záloga. Következő blogbejegyzésünkben a városi fiatalságot közvetlenül elérő városfejlesztési osztályfőnöki órák eredményeit ismertetjük részletesebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr2217535014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása