Ikonikus épületek a városfejlesztésben
2023. június 20. írta: Széll Zsanett (EX ACT PROJECT)

Ikonikus épületek a városfejlesztésben

1_5.jpg

1.kép: Az Avasi Kilátó - Miskolc jelképe 60 éve (forrás: Hello Miskolc Facebook)

Lokalistaként, mostani bejegyzésemben a városképet meghatározó egyik helyi nevezetességünket szeretném bemutatni – ennek fényében pedig az ikonikus épületek szerepét a helyi identitás erősítésében. Cikkem megírását az aktuális, kerek 60. évforduló, a helyi városfejlesztési folyamatok / tervek, illetve szeretett városom helyi identitástudatának erősítésének célja teszi aktuálissá.

Korábbi blogbejegyzéseinkben jógyakorlatokat olvashattak kollégáimtól bécsi nagyszabású városfejlesztési projektek megvalósulására a világ egyik legélhetőbb városában. Ekkor elgondolkoztam, hogy saját városomban – Miskolcon mikor is valósult meg ennyire átfogó, tudatos városfejlesztés. Arra jutottam, hogy főképp a 60-as, 70-es években volt a mostani városképet kialakító tudatos várostervezés és ekkor volt a legérezhetőbb a városépítés volumene is (több városrészt kialakító panelházak, sportcsarnok, művelődési ház stb.). Ezen városképet formáló építkezések előzménye és kiindulópontja volt az Avasi Kilátó megépítése 1963-ban.

Lehet ezt az épületet nem szeretni?

2_7.jpg

2.kép: Lézerfények a kilátóból a Kocsonyafesztivál alatt 2022-ben (forrás: Hello Miskolc Facebook,Minap)

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület „Hetvenkét méter” című kiadványában olvastam ezt a kérdést és erre egy választ Miskolc város főépítészétől, hogy miskolciként és építészként csak szeretni lehet.

Miskolciként sokan, így én is aláírom, hogy a városnak legemblematikusabb épülete, mert annyira különlegesen egyedi formálású, hogy eltéveszthetetlen és könnyen beazonosítható.

A szakemberek, építészek számára nem is kérdés az épület építészettörténeti jelentősége, ma is nagy durranásnak számítana. A kilátó tervezője Hofer Miklós volt. A 60 éves avasi kilátó ma is modernnek számítana. A Miskolc szívében magasodó avasi kilátó és tévétorony a hatvanas évek építészetére jellemző modernizmus egyik kiemelkedő terméke, bekerült a Magyar Építőművészek Szövetsége által összeállított Magyar Modern adatbázisba is.

A 200 négyzetméteres kávéház összesen 18 darab 4 cm átmérőjű acélhuzallal felfüggesztve lebeg a város felett, azaz a kávézó padlója acélkábeleken lóg a mennyezetről, ami egy statikai bravúr. Ha hasonló ikonikus, egyedi építészeti alkotásokat keresünk a világban, akkor nem túlzás hasonlítani kilátónkat a párizsi Eiffel-torony, sydney-i Operaház, vagy Seattle tornya, a Space Needle építészeti különlegességekhez.

3_6.jpg

3.kép: Az Avasi Kilátó a belváros irányából a Városház-tér látképével (forrás: Hello Miskolc Facebook)

A főépítész, Szunyogh László szerint az Avas megújulása nem képzelhető el a kilátó nélkül, sőt az avasi fejlesztések origója kell, hogy legyen a helyszín. A jövőbeni elképzelésekről is beszámolok cikkemben, de addig is nézzétek meg az alábbi videóban, milyen volt mostanáig a kilátó és milyen a városi szövetben:

1. videó: 120 m magasból a Miskolci Avasi Kilátó (72 m) és a város panorámája (forrás: RSV Films)

A modern kilátó 60 éve

Tökéletesen választották ki a kilátó helyét, hiszen mindenhonnan látni. Pont úgy mintha számítógépes modellezést használtak volna, mivel a város minden pontjáról és valamennyi oldaláról látható az építmény. A ma is látható Avasi Kilátónak két elődje is volt, amiket hosszabb-rövidebb ideig láthattak a helyiek.4_4.jpg4.kép: A kilátó és 2 elődje (forrás:https://miskolcadhatott.hu/kultikus-epuletek-miskolc/?fbclid=IwAR3zEsscSlKuK25xKjpcObi_qDUWwXP86OMCyjZbaVvfpPx3QAZuAL_M0II)

 Az 1963-ban átadott épület modernista stílusú, ráadásul a maga nemében egyedülálló: se a tervezője, az Ybl- és Széchenyi-díjas Hofer Miklós, se más nem alkotott hasonlót. Az akkor alig 30 esztendős Hofer Miklós úgy nyilatkozott, hogy eredetileg egy romantikus kilátótornyot terveztek, de végül hármas funkciót kapott: tévétorony (URH), presszó és kilátó. Fontos tényező, hogy nem vállalatok és intézmények nehézkes kapcsolatában jött létre, hanem néhány lelkes ember közös akaratából.

1963. augusztus 20-án, határidőre átadták a kilátót, amely összesen 5 millió forintba került. Az első évben rendőrt kellett beállítani a bejárathoz, csak annyian jöhettek föl, amennyien lementek. A forgalom csak úgy a negyedik-ötödik évben csökkent, az országból mindenki kíváncsi volt a szenzációs épületre:

A miskolciak pedig oda jártak TV-t nézni, teltház volt a meccsek, vagy a Tándalfesztivál idején.

"1 torony, 2 lépcső, 3 vonalból megrajzolva, 4 égtáj felé, 6 szögben, 8 körcikkre építve, 9 méterre az első karzatig, 12 ablak keleten és nyugaton, 18 méter észak-déli irányban, 24 méteres átmérőn, 36 lépcső az első pihenőig, 72 méter magasság" (forrás: Hetvenkét méter c. kötet – Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában).

5_4.jpg

5.kép: A kilátó az 1963-as augusztus 20-i átadásakor - Fotó: Farkas Gyula (https://minap.hu/cikk/boldog-szuletesnapot-avasi-kilato)

Felépülése után az Avasi Kilátó volt Miskolc elsőszámú jelképe, ahol csak lehetett, megjelent: mindenféle akkori marketing a kilátót - mint helyi motívumot alkalmazta, s országosan is az avasi tévétoronnyal azonosították a borsodi megyeszékhelyet.

A kilátó letisztult, légies vonalaival megragadta a képzőművészek, az iskolások, az emblémakészítő iparművészek, reklámgrafikusok, tetoválóművészek képzeletét is. Az évtizedek alatt rengeteg avasi kilátó - logó született.

6_2.jpg

6.kép: A kilátóról született logók – 72 m c. kiadvány (Forrás: https://utanamsracok.blogspot.com/p/hetvenket-meter-diplakotet-az-avasi.html?fbclid=IwAR1BZI9ZCWVAkkuoRgQYZcSo-feVwXj6oFZjXAsE72arFREAV92Q1pnV0ec)

A felújítás

Átadásakor a város büszkesége volt, majd egyre elhanyagoltabbá vált, egyre kevesebb figyelmet kapott, illetve a környékének is egyre nagyobb problémát jelentett az állandó jelenlét hiánya. A városlakók azonban szívükbe zárták látványát, ami egy nagyobb felújításhoz vezetett. A helyiek, a civilek és az önkormányzat is eljutott a gondolatig: a felújítással és az akcióterület integrált projektjeivel újra az egyik fő attrakciója lenne a városnak.

7_3.jpg

7.kép: Karácsonyi fényekben a kilátó (saját fotó)

A 60 éves jubileum már méltó lehet: Miskolc önkormányzata elindította a Kilátó ReStart programot, melynek keretében felújítják az épületet és környékét is. Komplex turisztikai fejlesztés valósul meg az Avason, ennek részeként újul meg a kilátó is. A fejlesztés arra irányul, hogy színvonalas, az adottságokat jól kihasználó, a hely szellemiségét őrző, mégis korszerű, városi terület jöjjön létre.

A kilátóban teljesen megújul a presszó rész belső tere és épületgépészetileg is korszerűsítik. A leginkább lényeges változás az lesz, hogy a kávézószinten a padlótól a mennyezetig érő biztonsági üvegfal lesz az ablakok helyett, megteremtve így a tökéletes panorámát a város felé.

8_2.jpg

8.kép: Látványterv a felújított kilátóról (forrás: https://minap.hu/cikk/boldog-szuletesnapot-avasi-kilato)

Funkciójában azonban minden marad a régi: adótorony, kilátó, vendéglátóegység hármas funkció marad. Ezen túlmenően modern fénytechnikát kap az épület, a led csíkokkal és az RBG reflektorokkal 16 millió különböző színben lehet majd megvilágítani a teljes kilátót. A város tervezi, hogy a torony körüli tartóoszlopokra lézeres projektorokat szerelnek, ezzel bármilyen animációval megvilágítható lesz az épület.

A rekonstrukció érinti továbbá a kilátó körüli sétányt, valamint az alatta húzódó Toronyalja utcát és a Győry Nagy Lajos lépcsősort is. A munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül mintegy 800 millió forintos uniós támogatásból valósulnak meg.

9_2.jpg

9.kép: Látványterv a kilátó környékéről (forrás: https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2021/09/elhetove-tervezik-az-avastetot)

Egy másik projekt is megvalósul a kilátó közvetlen szomszédságában, az Avas-tetőn (zöldváros projekt keretében): az idén a kilátó tövében, a jelenlegi parkoló helyén zöldtetőt alakítanak ki, ami adott esetben nézőtérként is funkcionálhat, az alatta lévő domboldalon pedig egy félig földbe süllyesztett vendéglátóhely kap helyet. Ami már kész az akcióterületen a zöldváros projektben: tavaly augusztusban adták át a kilátó melletti lépcsőzetes domboldalon a város legújabb szabadidőparkját, az ún. Horváth-tetőt, ahol a közkedvelt új játszótér mellett helyet kapott fitneszpark, kutya agility park, skate pálya, mászófal, valamint új sétányokat és új közvilágítást is kialakítottak.

A távlati tervekben a városfejlesztési elképzelésekben régóta nagy álom, hogy libegő / kabinos felvonó induljon a belvárosból az Avas-tetőre, amely megosztó elképzelés, de tény, hogy már száz évvel ezelőtt is terítéken volt, nemrégiben pedig meg is tervezték a libegő nyomvonalát és a fogadóépületet.

A jövőre kitekintve bízom benne, hogy tudunk még nagyot álmodni és pontot tehetne a város az i-re – akár egy felvonóval, akár más különleges attrakcióval. Már 2021-ben írtak kollégáim egy bejegyzést, amely szintén ehhez nyújthatnak inspirációt, hiszen hazánkban is vannak kapcsolódó jógyakorlatok:

„Hegyeink új köntösben, avagy terület- és városfejlesztés, siklóval, libegővel és óriáscsúszdával”

Szakmai szemmel úgy látom, hogy a jövő városfejlesztési projektjeinek integráltnak és holisztikusnak kell lennie, hogy elérjék céljukat. A helyi identitás erősítése is egy olyan cél, amelyhez nem elegendő egyetlen projekt megvalósítása, vagy egyetlen épület felújítása, hanem rendkívül komplex módon kell értelmezni és a városi fejlesztések összessége fogja erősíteni azt, hogy az itt élők szeressék városukat és újra büszkék legyenek rá. Fontosnak tartom ezen célnak a szem előtt tartását már a stratégiai tervezés és projektfejlesztés szakaszában, hiszen saját tapasztalásom, hogy sokan elvándoroltak innen és az itt élők nagy része sem igazán elégedett a város működésével. Miskolcon régóta dolgoznak azon, hogy a helyi identitást újra értelmezzék, megújítsák és a térség imázsát is átalakítsák. A közösségi identitás és kohézió erősítéséhez egyértelműen hozzájárul az, ha egy kultikus épület megújulhat és újra büszkék lehetnek rá a városlakók, a környékét pedig hosszú idő után újra élettel töltik meg.

Végezetül nézzünk egy nemzetközi példát is, hogyan újították fel Seattle tornyát forgó üvegpadlós étteremmel:

2. videó: A felújítás utáni 56 éves Space Needle, Seattle (forrás: Lonely Planet)

Források:

 

Képek, videók:

  • RSV Films – www.rsv.hu
  • https://miskolcadhatott.hu/kultikus-epuletek-miskolc/
  • hu/cikk/boldog-szuletesnapot-avasi-kilato
  • Hello Miskolc Facebook oldala
  • https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2021/09/elhetove-tervezik-az-avastetot

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr1918149916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása