Tehenek, vagy digitális nomádok?
2021. január 11. írta: Róka László (MEGAKOM)

Tehenek, vagy digitális nomádok?

Egy Balaton-parti co-living ház története (riport)

Antal Csabával egy balatoni nyaraláskor találkoztam. A beszélgetés során elmondta, hogy egy közeli településen megvett egy tehenészeti telepet és azt alakítja át co-living házzá. Első hallásra én ezt cow-livingnek értettem - ami valami trendi tehenészeti épületet jelenthet magyarul -, ezért meg is kérdeztem, hogy akkor, ha jól értem, a teheneknek épít valamit? Nem-nem - mondta nevetve -, hanem a digitális nomádoknak készül mindez. No, ezzel végképp bezavart engem, mert akkor még mindezekről a dolgokról fogalmam sem volt. De kíváncsivá tett. Így született ez a riport.

Ismerjük meg őt és a legújabb projektjét, a PortusHome Coliving-et.

Hogyan kezdődött ez a történet?

Tíz éve, egy tragikus eseményt követően eldöntöttük, hogy teljesen új életet szeretnénk kezdeni és a családunk Budapestről Vászolyra költözött. Ez egy 2-300 lelkes gyönyörű falucska Balatonfüred és Tihany közelében, néhány kilométerre a Balaton parttól.

blog1.jpg

Mivel foglalkoztok?

A feleségem vendégházakat üzemeltet a Balaton parton, én pedig térinformatikával foglalkozom, távmunkában itthonról dolgozom.

Honnan jött az ötlet a co-living helyszín létrehozásához?

Néhány éve állandó megbízást kaptam egy londoni telematikai cégtől, amihez szükségem lett volna egy nyugodt irodára.  

A másik megfigyelésünk az volt, hogy a vendégházainkba nem csak nyaralni, hanem dolgozni is jöttek, például rendező-forgatókönyvíró páros, építész, programozó és digitális nomádként dolgozó szakemberek.

Igy jött az ötlet, hogy vegyük meg az akkor eladóvá vált régi tsz majort és alakítsunk ott ki egy co-living helyszínt. Ez lesz a PortusHome Coliving.

blog2.JPG

Hogyan vágtál bele?

Elsőként külföldön bevált és sikeres co-living helyeket kerestünk fel személyesen is, hogy lássuk hogyan is működnek. Tagjai lettünk több nemzetközi co-living szervezetnek, ott is sokat tanultunk. Együttműködtünk egy iparági tanácsadóval is, aki segített a végleges koncepció kialakításában és jó partnerség alakult ki az építész tervezővel is, akinek szintén meg kellett értenie az igényeket.

Mi is lesz ott tulajdonképpen? Miből áll az infrastruktúra?

Kialakítottunk egy open-office teret 20 munkaállomással, ahol lehetőség van a co-working munkára, van két skype-fülkénk a telefonkonferenciák lebonyolítására, egy kicsi és egy nagy tárgyalónk és a közös használatú konyha. A kertben és a fedett teraszon is vannak munkaállomások.

Szálláshelyként négy apartman készült el azoknak, akik nemcsak a munkateret veszik igénybe.

blog3.jpg

Kiket vártok ide?

A hozzám hasonló „szabadúszó” (freelancer), „home-office”-ban dolgozókat, akiknek szükségük van időnként, vagy akár minden nap egy nyugodt helyre.

Fontos célcsoport a digitális nomád közösség, de várunk ide cégeket, kisebb szakmai csapatokat is.

Mit kínáltok még a „munkaállomásokon” és szálláson kívül?

A szálláshely és az ideális munkakörnyezet csak egy helyszín, egy alap. Mi ezen túl egy olyan helyet álmodtunk meg, ami közösségi tér, találkozási pont, ahol „jó lenni”.

Szervezünk rendszeres programokat a tagjaink számára, mint például továbbképzések, film-estek, vagy kerékpártúrák a környéken. A lényeg az együttműködés és hogy kialakuljon a párbeszéd a tagok között.

Miért éppen a Balaton partján, Vászolyon akarod ezt megépíteni?

A mi családunk megtalálta a békét és a nyugalmat itt, ezt az életformát szeretném másokkal is megismertetni. Hiszem azt, hogy sok ember vágyik olyan helyre, ahol jó körülmények között, hasonló gondolkodású emberek között és nyugalmat nyújtó környezetben dolgozhat és élhet rövidebb-hosszabb ideig.

Milyen nehézségeket kellett leküzdeni az ötlettől a megvalósításig?

Nehézség volt a megfelelő internet kapcsolat kialakítása, de ma már két különböző szolgáltató internet elérését is bekötöttük megnyugtató sávszélességgel.

Úgy általában nehéz volt a koncepció megértetése az elején, pl. a finanszírozó bank kiválasztásánál, vagy az építés-hatósági engedélyezésnél.

Milyen a helyi elfogadottság, hogyan látják ezt a beruházást a faluban?

Mint családot, úgy érzem befogadtak bennünket, büszkén valljuk magunkat vászolyinak. Van ennek a projektnek társadalmi hasznossága is, így például ennek keretében a helyiek infrastruktúrát, közösséget, munkalehetőséget és talán megbízásokat találhatnak majd, de az idelátogatóra is biztosan hatással lesz majd a természeti környezet, a falu és az itteni életforma.

Hogy fog ez a co-living hely működni?

Különböző csomagokat alakítottunk ki, a szálláshelyet a munkatér használattal heti és havi időkerettel lehet majd igénybe venni, de az iroda használatra van napi jegyünk is.

blog4.jpg

Mikor és hogy lehet ide jelentkezni?

A kivitelezés az utolsó fázisban van a terveink szerint tavasszal nyitunk, akit érdekelnek a fejlemények, vagy hogy mikor milyen programot szervezünk, iratkozzon fel a www.portushome.co weboldalon a hírlevelünkre.

Hamarosan tehát, a tehenek helyett digitális nomádok és távmunkában dolgozók fogják majd használni ezt a gyönyörűen kialakított co-living házat a Balaton partján. Remélem megtalálják a munka és a nyugodt élet összhangját.

Köszönöm a beszélgetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr216384308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása