Hányan vagyunk, hányan leszünk? – 8 meglepő tény a népességszám alakulásáról 1. rész
2019. június 04. írta: Barabás Eszter (MEGAKOM)

Hányan vagyunk, hányan leszünk? – 8 meglepő tény a népességszám alakulásáról 1. rész

nyitokep1_hands-600497_1920.jpg

Hogy hányan vagyunk és még inkább, hogy hányan leszünk – hány ember él a településünkön, országunkban, Európában és a világon –, izgalmas kérdések, legtöbbünket magánemberként is foglalkoztatnak. Hogy milyen jövő vár gyerekeinkre és unokáinkra, nagymértékben függ attól, hogy hogyan és hányan használjuk a Föld erőforrásait. Ebben a blogbejegyzésben megpróbálunk néhány érdekes adatot – tényeket és várható tendenciákat – megmutatni a népességszám időbeli és területi alakulásáról. Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy akinek van kedve, a dőlt betűs kérdéseket próbálja magától megválaszolni, még mielőtt tovább olvasna!

Mindenkinek vannak általános ismeretei lakóhelye és tágabb régiója lakosságszámáról, a világ népességrobbanásáról, és nagy vonalakban a Föld népességének területi megoszlásáról. Egy terület népességszámának időbeli alakulása nem csupán érdekes, hanem fontos kérdés is, számos társadalmi, gazdasági, politikai döntést befolyásol – és e tekintetben a népességnagyság mellett legalább olyan fontos a népesség különböző szempontok szerinti összetételének alakulása is.

A népesség területi megoszlásának alakulása és az urbanizáció tendenciái minden városfejlesztésben érintett döntéshozó és szakember számára izgalmas témák.

 

Hányan vagyunk? Csökkent vagy nőtt a népesség száma?

Magyarország, az EU és a világ népességének száma közismert. De közismert-e ezek időbeli alakulása, várható trendje?

Magyarországon 2018. január 1-jén 9 millió 778 ezer fő élt, 19 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A népesség száma 1981 óta folyamatos csökken, melynek két legfőbb oka az alacsony termékenység (szülőképes korban levő női népességre jutó élveszületések száma) és a magas szinten állandósult halálozás. Hazánkban a születések éves száma először 1998-ban csökkent 100 ezer alá, 2010 óta pedig évi 90 ezer körül mozog.

Európa lakossága jelenleg 743 millió fő, ezen belül az Európai Unió 28 tagországában 2018 elején összesen közel 513 millió ember élt – ennek 1,9%-a Magyarországon. 


Nőtt vagy csökkent az EU népessége az elmúlt 10 évben?

a, nőtt

b, csökkent

c, nem változott 


Az Európai Unióban 1960 óta folyamatos a népességnövekedés, azóta több mint 100 millió fővel gyarapodott a népesség. 1980 óta a növekedés üteme lelassult és belső szerkezete is átalakult: csökkent a természetes szaporodásból származó népességnövekedés (csökkent a termékenység) és nőtt a pozitív vándorlási különbözet mértéke és aránya.

Az unió népessége 2007 és 2017 között is folyamatosan, 14,3 millió fővel (2,9%-kal) emelkedett. A növekedés nagyobbrészt a vándorlási nyereségből, kisebbrészt a természetes szaporodásból adódott. Tagállamonként vizsgálva megállapítható, hogy az országok többségében nőtt a népesség – elsősorban a nyugat- és az észak-európai tagállamokban, ahol a pozitív vándorlási különbözet mellett legtöbbször természetes szaporodás jellemző. Egyes európai országokban az alacsony termékenységet a bevándorlási többlet ellensúlyozza (például Németország, Olaszország). Vannak olyan államok is, amelyeket az alacsony termékenység mellett erőteljes elvándorlás is jellemez (Románia, Bulgária). A kelet-közép-európai tagországok többségét népességfogyás jellemezte, Magyarország az egyetlen, ahol a természetes fogyás mellé csekély pozitív vándorlási egyenleg társult.

A népességváltozás és tényezői az Európai Unióban, 2007–2017

1abra.png

Forrás: KSH, TÉR-KÉP, 2017 http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=1042998&p_lang=HU

Iskoláskorunk óta tudjuk, hogy a világ népessége robbanásszerűen növekedett az előző évtizedekben. Jelenleg 7,674 milliárd ember él a Földön. Az elmúlt évszázadokban a népességszám folyamatosan gyorsuló ütemben, a múlt század közepétől pedig robbanásszerűen nőtt. A népességnövekedés üteme az 1960-as évek második felében volt a legjelentősebb, akkor évente több mint 2%-kal bővült a népességszám. Ennek hátterében az áll, hogy a fejlődő országokban is rendkívüli mértékben javultak a halandósági viszonyok, emelkedett a várható élettartam. Az 1980-as évtized második felétől kezdődően a növekedési ütem mérséklődött. Napjainkban évente 1,1%-kal gyarapodik a világ népessége. 


Mennyivel növekszik naponta a Föld népességének száma?

a, naponta 53 ezer fővel

b, naponta 227 ezer fővel

c, naponta 928 ezer fővel 


A népesség jelenlegi növekedési ütemét kicsit részletesebben elemezve meglepően magas számokkal találkozhatunk: naponta több mint 227 ezerrel vagyunk többen a bolygónkon, ami minden egyes nap egy-egy új nagyvárosnyi többletet jelent (ebből születések 388 ezer ember/nap, halálozások 161 ezer ember/nap, 2015). Percenként majdnem 158-cal leszünk többen a világon. 


Mikor volt 1 milliárd fő a világ népessége?

a, 1804-ben

b, 1895-ben

c, 1927-ben 


Hogy alaposabban átérezzük a népességnövekedés ütemét, elég csak utánaszámolnunk, hogy hány ember élt a Földön születésünk idején. A mai hatvanasoknál ez a szám 2,9 milliárd, az ötveneseknél is kevesebb, mint a most élők fele (3,5 milliárd), a negyveneseknél 4,3 milliárd, a harmincasoknál 5,2 milliárd! Bolygónk népessége exponenciálisan növekedett, a főbb mérföldkövek – hogy mikor érte el a világ népessége az 1-2-3-4-5-6-7 milliárdot – az alábbiak voltak:

- 1 milliárd: 1804

- 2 milliárd: 1927

- 3 milliárd: 1960

- 4 milliárd: 1974

- 5 milliárd: 1987

- 6 milliárd: 1999

- 7 milliárd: 2011

 

Hányan leszünk? Csökkenni vagy nőni fog a népesség száma?

A népességszám-előrejelzések három változatban készülnek: az alapváltozat (közepes szintű termékenységgel számolt változat) mellett magas és alacsony termékenységű hipotéziseket is felállítanak.

Különböző típusú előrejelzések különböző számokat prognosztizálnak, egy dolog azonban közös ezekben: az előrejelzések szerint Magyarországon a népesség további folyamatos csökkenése várható. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet legutóbbi, 2015-ös népesség-előreszámítás eredményei szerint az alapváltozatban 2060-ban várhatóan 7,9 millió fő lesz Magyarország népessége (a magas változat 8,7 millió népességszámot jelez, az alacsony változatban 6,7 millió fő szerepel). Az előreszámítások készítésekor a születések, halálozások és vándorlások jövőbeli alakulására vonatozó feltételezések mellett az életkor változását is figyelembe veszik. Az ENSZ előrejelzések is hasonló tendenciákat prognosztizálnak: az ország népessége folyamatosan csökken, 2100-ra 6,4 millió főre.

Európa népessége jelenleg folyamatosan növekszik, azonban az ENSZ előrejelzése szerint 2020 után ez a tendencia megfordul, a jelenlegi 743 millió főről 2050-re 716 millió, 2100-ra 653 millió főre csökken.

Európa és Magyarország népességének alakulása (ezer fő)

2abra.png

Forrás: ENSZ adatok (https://population.un.org/wpp/DataQuery/) alapján saját szerkesztés

Az EU-ra vonatkozó előrejelzések is népességcsökkenést prognosztizálnak hosszú távon: az Eurostat által készített népesség-előreszámítás alapváltozata szerint az Európai Unió népessége a 21. század közepéig lassú ütemben folyamatosan növekszik, 2045-ben éri el maximumát 529 millió fővel, majd a trend lassú csökkenésbe megy át, a lakosság száma 2080-ra 519 millió főre mérséklődik.

A Föld népessége folyamatosan növekszik. 


Gyorsulni vagy lassulni fog a globális népességnövekedés a következő 50 évben?

a, újra gyorsul a javuló egészségügyi körülmények miatt

b, lassulni fog, továbbra is jelentősen nő a népesség

c, lassulni fog, és elkezd csökkenni a népesség 


Az 1980-as évek vége óta a világ népességének növekedési üteme mérséklődik. Az előrejelzések szerint 2050-ben várhatóan már csak 50 millióval, az évszázad végén pedig kevesebb mint 10 millióval leszünk többen évente a Földön – de még mindig folyamatosan nőni fog a népesség. Az ENSZ előrejelzései a népességszám tekintetében lassuló ütemű, de továbbra is növekedő trenddel számolnak. 


Mikor fogja elérni a Föld népessége a 10 milliárd főt?

a, nem fogja elérni

b, 80 év múlva

c, 40 éven belül 


Az előrejelzések szerint az alábbi ütemezés szerint éri el a világ népessége a 8-9-10-11 milliárd főt:

- 8 milliárd: 2024

- 9 milliárd: 2037

- 10 milliárd: 2056

- 11 milliárd: 2087

A közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint a jelenlegi 7,7 milliárd fős népesség 2050-re 9,8 milliárd főre, 2100-ra pedig 11,2 milliárdra fog emelkedni (2100-ban a magas változat szerint 16,5 milliárd, az alacsony változat szerint csupán 7,3 milliárd – a jelenleginél kevesebb ember él majd a világon.)

A következő részben bemutatjuk, hogy alakul területileg a világ népessége – melyek a legnépesebb földrészek, országok és városok jelenleg, és melyek lesznek a jövőben.

 

Irodalom:

- KSH, TÉR-KÉP, 2017 http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=1042998&p_lang=HU

- KSH Statisztikai Tükör Népesedési világnap, 2018. július 11. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nepesedesi18.pdf

- ENSZ: World Population Prospects 2017 https://population.un.org/wpp/DataQuery/

- ENSZ: World Urbanization Prospects 2018 https://population.un.org/wup/

- KSH Népességtudományi Kutatóintézet https://www.demografia.hu/hu/tudastar/nepesseg-eloreszamitas

http://nepesseg.population.city/world/

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6115472638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása