Hol vagytok energiaközösségek?
2023. december 08. írta: Czinki Zsuzsanna (EX ANTE)

Hol vagytok energiaközösségek?

boritokep_5.jpg

Forrás: Renewable Energy Communities to enhance small villages _By C2R Energy Consulting | Clik (polito.it)

Ahogy 2022. október 2-i cikkünkben (Tudja, mi az az Energiaközösség? - URBAN21 (blog.hu) ) is beszámoltunk róla az energiaközösségek az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével és a megújuló energiaforrások alkalmazásával kiváló lehetőséget kínálnának Magyarország számára is a karbonsemlegességünk, illetve az energiafüggetlenségünk eléréséhez. A fenti cikk megjelenése óta eltelt kicsit több mint 1 évben ennek ellenére mégsem lett minden városban energiaközösség. Vajon mi ennek az oka?

Bár az EU-ban az Európai Bizottság már több mint 7 éve ismertette az uniós energiapolitika intézkedéscsomagját „Tiszta energiát minden európainak” címmel (Tiszta Energia Csomag), mely a 2030-as klíma- és energiapolitikai célkitűzések teljesítése érdekében célul jelölte ki többek között az energiaközösségek létrehozását, valamint ezekkel is összefüggésben a korábbi villamosenergia-piaci szabályozás felülvizsgálatát. Kevés országban van csak nagyobb múltja az energiaközösségek létrehozásának, számos ország jogszabályi környezete még nem készült fel arra, hogy energiaközösségek működhessenek benne. Ezek közé az országok közé tartozik hazánk is.

Az alábbi térképen jól látható, hogy az egyes EU-tagállamok megkezdték-e (a térképen kékkel) vagy sem (szürkével) az energiaközösségek keretrendszerének kidolgozását.1_kep_energiakozossegek_az_euban.jpg

1. ábra Mely országok kezdték meg az energiaközösségek keretrendszerének kidolgozását. Világoskékkel jelölve az alábbi honlapon még nem közzétett, sötétkékkel a már közzétett keretrendszerek. (Forrás: https://energy-communities-repository.ec.europa.eu/energy-communities-repository-legal-frameworks/energy-communities-repository-eu-policy-map_en)

Magyarországon ezidáig 2 energiaközösséget regisztrált a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ugyanakkor sajnos ezek is csupán a regisztrációig jutottak el, és jelenleg nem funkcionálnak még. Hiányoznak ugyanis a részletszabályok a működéshez és a technikai feltételek teljes beüzemeléséhez is. De ahogy 2023. december 7-én az Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szervezett „Energiaközösségek szerepe az energiaátmenetben” konferencián is elhangzott az Energiaügyi Minisztériumot képviselő Varga Bálinttól: számos, az energiaközösségeket is érintő pozitív változásra számíthatunk 2024-ben. Kezdve a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) betáplálás korlátozásának feloldásától 2024. január 1-jétől. A megújulóhőenergia-közösség definíciójának megalkotásán át – mert igen, ez energiaközösség nem csak napelem által termelt energia lehet: nem szabad elfelejtkeznünk a fosszilisekről való átállás során a biogázról sem. S végül fontos lesz még az energiamegosztás különböző esetein alkalmazott részletszabályok kidolgozása is - kiemelten kezelve a társasházak ügyét, hiszen a lakásállomány 1/3-a társasházakhoz kötődik, akik eddig korlátozottan vehettek részt az energiaátmenetben.

Emellett vannak olyan energiaközösségek – például Erzsébetvárosban, amelyben cégünk, az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. is közreműködött – ahol a jogi személy kialakítása ütközik nagyobb nehézségbe, viszont a technikai feltételek kialakításában már előrébb jár: 335 db, összesen 95 kW teljesítményű napelem panel került felhelyezésre eddig a Klauzál téri piac és az Erzsébet körút 6. szám alatti Hivatal tetőszerkezetére. Az energiatároló és az autótöltők beszerzése pedig folyamatban van. Természetesen itt is - mint mindenhol - kérdés lesz a menetrendezés, egyensúlytartás, vezérlés, elszámolási rendszer.2_kep_rzsebetvaros.jpg

2. ábra Napelemek az Erzsébet krt. 6 tetején (Forrás: Tóth Csaba Klímakabinet vezető, Erzsébetváros Önkormányzata)

Az energiaközösségek harmadik, de nem kevésbé fontos lába pedig a közösség. Sajnos az elmúlt évek trendje lett a „közös lónak túrós a háta” hozzáállás, ugyanakkor ez leginkább akkor igaz, ha vagy nincs lehetőségünk, vagy mi magunk nem kívánunk részt venni a közös döntések meghozatalában – ugyanis természetszerűen nem születhetnek olyan döntések egyik esetben sem, amik számunkra megfelelőek lesznek. A külföldi példák is jól mutatják, hogy itt a bizalom (a szolgáltatóban és a közösségben) erősítése és az aktív demokráciában való valós részvétel a legfontosabb pont.

Az energiaközösség még mindig viszonylag új fogalom az energiaszektor sok szereplője számára szerte a világon, ezért nyilvánvalóan sok a kihívás mindenhol. Számos összetevője van egy energiaközösségnek, ami esetében át kell kereteznünk a jelenlegi nagyon komplex rendszert, ami nem mehet egyik napról a másikra, de valahol el kell kezdenünk. Az energiabiztonság mellett demokratizálódhat és az energiamenedzsment rendszerek segítségével átláthatóbbá válhat az energiaellátásunk, s ezáltal csökkenthetőek az energiaszámláink is.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr2718276431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása