Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (4. hírlevél)
2020. április 24. írta: URBAN21

Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (4. hírlevél)

vitt_nyitokep.JPG

A Kormány által meghozott legújabb intézkedések összefoglalója (2020.04.20-2020.04.24):

ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK

Gyorsabb kiutalás a visszaigényelt áfaösszegnél a kkv-k részére.

A visszaigényelt áfa összegét az eddigi 75 nap helyett várhatóan 30 nap alatt utalja ki a NAV a kkv-k részére. A megbízható adózók esetében pedig 30 nap helyett 20 napon belül megtörténhet a kiutalás.

A gyorsabb kiutalást várhatóan már az április 20-i áfabevallásokban visszaigényelt összegre is alkalmazza majd a NAV.

MUNKAJOG, FOGLALKOZTATÁS  

Változások a bértámogatásban

1.      Már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás, a kieső munkaidő felső határa 75 százalékra nő.

2.      Bővül a kedvezményezettek köre, és egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése:

- nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát,

- nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval a munkaszerződések módosítását, vagy a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat (a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak)

3.      A támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a https://nfsz.munka.hu/ holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni.

4.      A vállalkozások 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

5.      A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe.

6.      A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek költségvetési támogatásból. Viszont az EU-s szabályok miatt azok nem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

7.      A támogatott munkavállalókat a folyósítás ideje alatt nem lehet rendkívüli munkavégzésben foglalkoztatni, de a létszámtartási kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra.

Kutatás-fejlesztési bértámogatás változás

A támogatás mértéke az alapbér általános szabályok szerint megállapított személyijövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összegének a kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.

Csökkentett munkaidőnek minősül a veszélyhelyzet kihirdetését követően módosításra kerülő munkaszerződés szerint háromhavi átlagban legalább a módosítás előtti munkaszerződés szerinti huszonöt százalékát elérő, de a nyolcvanöt százalékát meg nem haladó részmunkaidő.

Létszámtartási kötelezettség: a munkaadó kötelezettsége a munkaadóval együttes kérelmet benyújtó munkavállaló munkaviszonyának fenntartására. Csak a támogatásban résztvevő munkavállalókra vonatkozik.

A munkaadó a támogatás igénybevételekor vállalja azt, hogy a támogatással együtt a munkabér összege a támogatás időtartama alatt eléri a munkavállaló alapbérét, és azt, hogy az egyéni fejlesztési időre munkabért fizet.

A munkavállaló és a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy

a) csökkentett munkaidőben, és

b) ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja, a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára.

MNB programja

Mikro- és kisvállalkozásoknak

A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető. A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra - ideértve a likviditás finanszírozást is.

Nagyvállalkozásoknak

Az MFB Versenyképességi hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező középvállalkozások számára jelent hatékony eszközt. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is.

Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai április 30-tól igényelhetők.

Mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése

Az MFB az európai uniós forrású Ginop-hiteltermékek keretében (még szabad források többségének átcsoportosításával) egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) elnevezéssel.

A kkv technológia hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető az MFB Pontok hálózatában - továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

Hitelgarancia program

A hitelezés mellett, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

Ezen túlmenően, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének további bővítését pedig 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret-emelés is segíti. Az MFB emellett - a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére - létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZET

A Kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított:

b) legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,

c) a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és

d) munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló helyszínt és annak közvetlen környezetét (a továbbiakban együtt: terület) a Kormány rendeletében különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja.

Ennek értelmében a kijelölt terület az illetékes önkormányzat kezeléséből a megyei önkormányzat kezelésébe kerül át, annak minden kötelezettségével és jogával.

Tehát az iparűzési adót a megyei önkormányzat kapja meg.

CSALÁDTÁMOGATÁS

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.

Aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.

A babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltétele, hogy az előbbi esetében az igénylő három év, egy tízmilliós csok esetében pedig két év folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen, a koronavírus-járvány miatt azonban többen elveszíthetik állásukat. Annak érdekében, hogy ebben az esetben se essen el a támogatástól, aki újra elhelyezkedik, a veszélyhelyzet időszakát, maximum hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként.

A csok és a babaváró támogatás életkori határait is meghosszabbították a veszélyhelyzetet követő 30 napig, a hiteltörlesztési moratórium pedig ezekre is érvényes.

A rendelet szerint a feleség meghatalmazásával a férj egyedül is igényelheti a bankfiókban a babaváró támogatást.

 

Források:

https://index.hu/gazdasag/2020/04/20/koronavirus_gazdasagvedelmi_akcioterv_kurzarbeit_berkiegeszites/

https://home.kpmg/hu/hu/home/insights/2020/04/adoriado-2020-04-21.html?utm_campaign=Tax%20Alert&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=86614468&_hsenc=p2ANqtz-9ch1zqGRn05M4zMvZp-JcDJPwSCU0_TYgSRW4Uq15ggyXXC17Uya3kIcf2P1wtmFVAfZL_TIsnHFPrc027Z4pcOuGNkw&_hsmi=86614468

135/2020. (IV. 17.) Korm. rendelet

a veszélyhelyzettel összefüggésben a nemzetgazdaság stabilitásának érdekében szükséges intézkedésekről

140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet

a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6415637098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása