Rég várt pályázati lehetőség a hazai kis- és középvállalkozások innovációs képességeinek támogatására
2024. július 04. írta: Békés Nóra (EX ANTE)

Rég várt pályázati lehetőség a hazai kis- és középvállalkozások innovációs képességeinek támogatására

kep1_2.jpeg

Forrás: www.istockphoto.com

Napjainkban egy vállalkozás akkor válik sikeressé, ha versenyképességét különféle innovatív technológiáknak köszönhetően javítani tudja és képes a digitális átalakulásra. Tevékenységi területtől függetlenül a gazdasági szervezetek az eredményességük és hatékonyságuk növekedésében érdekeltek. Az innovatív megközelítés a kis- és középvállalkozások számára hosszútávú befektetés.

Az MNB 2022 júliusában közzétett Termelékenységi Jelentésben foglaltak szerint a magyar innovációs ráfordítások folyamatosan emelkednek, azonban az innovációs rendszer hatékonysága nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsony. Magyarország innovációs hatékonysága 57 százalék az EU átlaghoz képest, míg a TOP5 EU-s országhoz viszonyítva 37 százalék. Az innováció a munkatermelékenység egyik legfontosabb hajtóereje.

A KSH 2020-as adatai alapján az innovatív vállalkozások mintegy két és félszer magasabb átlagos árbevétellel és létszámmal rendelkeztek, mint a nem innovatívak. 

A magyar pozíció javítása érdekében a jelenlegi, magas állami támogatási arány fenntartása indokolt. Ezzel együtt az állami támogatások még önmagukban nem garantálják a termelékenység hosszú távon fenntartható emelkedését. Ilyen célt csak az innovációs ökoszisztéma kiépítésével lehetséges elérni, erre vonatkozó elképzeléseket a 2021-ben elfogadott kormányzati K+F stratégia tartalmaz. Az elmúlt évek tekintetében kedvező fejlemény, hogy emelkedett az együttműködési hajlandóság az innovációs rendszer szereplői között, illetve, hogy a magyar tulajdonú vállalatok K+F ráfordításai gyorsabban növekedtek, mint a külföldi tulajdonúaké.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) keretében várhatóan 2024 őszén újabb lehetőség kínálkozik a kis- és középvállalkozások számára az innovációs képességük támogatására.

A társadalmi egyeztetés során 2024 májusáig volt lehetőség a Felhívással kapcsolatos vélemények, javaslatok megosztására. A két szakaszban, tervezetten 2024 szeptemberében, majd 2025 márciusában 75 milliárd forint válik elérhetővé az érdeklődők számára.

A projekt előkészítésének időszakában a Pályázóknak a sikeres megvalósítását segítő innovációs tréningen kell részt venni. A Nemzeti Innovációs Ügynökség Zrt. által nyújtott térítésmentes tréning célja, a résztvevő vállalkozások munkavállalóinak intelligens szakosodási készségeik fejlesztése, ismereteik bővítése a pályázatban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódóan.

Szintén a pályázat benyújtását megelőzően a támogatást igénylőnek egy általa választott, az innovációs tanácsadást nyújtó szakértői adatbázisokban felsorolt szakértő(k) vagy szervezet(ek) segítségével be kell mutatnia a vállalkozásában már alkalmazott üzleti folyamatait és részletes leírást kell adnia a projekt keretében tervezett új vagy továbbfejlesztett üzleti folyamat(ok) bevezetéséről, ami jelentősen különbözik a vállalkozás korábbi üzleti folyamataitól. Ezen átvilágítási feladatnak a támogatási kérelem benyújtásáig meg kell valósulnia.

MILYEN TEVÉKENYSÉGEK TÁMOGATHATÓAK?

A projekt keretében egy olyan új vagy továbbfejlesztett üzleti folyamat fejlesztése a cél, amely jelentősen különbözik a vállalkozás korábbi üzleti folyamataitól.

A termelési és/vagy gyártási folyamat innovációs tevékenységek körében gyártásoptimalizáláshoz és automatizáláshoz kapcsolódó tanácsadás, intelligens termelésirányításhoz és vállalatirányításhoz kapcsolódó tanácsadás, valamint minőség-, környezet-, munkavédelem-, adatbiztonság- és egyéb irányítási rendszerek bevezetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódó tanácsadás vehető igénybe.

Marketing és/vagy értékesítési innovációs tevékenységek megvalósítása során olyan új marketing-módszerek alkalmazása elvárt, amelyek jelentős változást hoznak a terméktervezésben, a csomagolásban, a termék piacra dobásában, a termék reklámozásában, vagy az árképzésben. A marketing-innováció új marketing-módszerek alkalmazását jelenti az értékesítés növelése érdekében, megcélozva a fogyasztói szükségleteket, új piacok megnyitását, vagy a termékek új célú piaci elhelyezését.

A szervezeti innováció részeként az adminisztratív és menedzsment fejlesztések megvalósítására kerül a fókusz, az innováció új szervezési-szervezeti módszerek megvalósítását jelenti a cég üzleti gyakorlatában, a munka szervezésében vagy a külső kapcsolatokban.

Logisztikai innovációs tevékenységek keretében akár a meglévő vállalatirányítási rendszerek továbbfejlesztésére, logisztikai folyamatok optimalizálására és automatizálására is lehetőség nyílik.

A vállalkozások számára az üzleti folyamat innovációjához kapcsolódó beruházás, eszközök és szoftverek beszerzésére, valamint üzleti felhőszolgáltatás igénybevételére is lesz lehetőség figyelembe véve azt, hogy a fejlesztéseknek az üzleti folyamatok innovációjára irányulnak és a vállalkozás korábbi gyakorlatától jelentősen eltérnek.

A projekt keretében innovációs tevékenységenként 1-1 fő foglalkoztatott személyi jellegű ráfordítása is elszámolható.

kep2_2.jpeg

Forrás:  www.pxhere.com

KIK NYÚJTHATNAK BE PÁLYÁZATOT?

Olyan mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak, amelyek:

  • Rendelkeznek legalább egy lezárt teljes üzleti évvel,
  • Éves átlagos statisztikai állományi létszámuk a támogatási kérelmek benyújtását megelőző lezárt, teljes, üzleti évben minimum 3 fő volt,
  • Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok.

MEKKORA ÖSSZEGRE LEHET PÁLYÁZNI?

  • A tervezett fejlesztések megvalósításához minimum 20 millió Ft, maximum 50 millió Ft támogatás igényelhető, melyhez 30 %-os önerőt kell biztosítania a Pályázónak. A vissza nem térítendő támogatás összegéből 30%, de maximum 15 millió Ft előlegként igénybe vehető.

MENNYI IDŐ ÁLL RENDELKEZÉSRE A PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRA?

A projekt fizikai befejezésére a megkezdésétől számított legfeljebb 18 hónap áll rendelkezésre.

MIKOR NYÚJTHATÓ BE A PÁLYÁZAT?

  • szakasz: 2024. szeptember 03. – 2024. szeptember 30.
  • szakasz: 2025. március 03. – 2025. április 22.

A projektek Magyarország egész területén, így Budapest fővárosban is megvalósíthatóak.

 

Az innováció kulcsfontosságú a fejlett, tudásalapú gazdaság kialakításában, hozzájárul a nemzetközi versenyképességhez és a gazdasági növekedéshez. Jelen felhívás rendkívüli lehetőséget biztosít a kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy a fejlesztések révén a szervezeti működésük erőforrás- és költséghatékonyabbá válhasson a továbbfejlesztett üzleti folyamatok által.

 

A pályázati lehetőséggel kapcsolatban kérje további tájékoztatásunkat az info@exante.hu email címen.

 

Ha innovációs fejlesztésekkel kapcsolatban szívesen olvasna még, tekintse meg korábbi bejegyzéseinket is:

Tudják, hogyan segítjük a társadalmi vállalkozásokat B.-A.-Z. vármegyében?

 

Források:

Termelékenységi jelentés 2022. július, mnb.hu

Széchenyi Terv Plusz társadalmi egyeztetése - Pályázati Portál

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr3418440527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása