Futó rendezvények találkozása a COVID-19 járvánnyal, avagy hogyan reagálnak az amatőr futóverseny szervezők a korlátozó intézkedésekre
2020. december 08. írta: Gyenes Fruzsina (EX ANTE)

Futó rendezvények találkozása a COVID-19 járvánnyal, avagy hogyan reagálnak az amatőr futóverseny szervezők a korlátozó intézkedésekre

Szubjektív körkép

A koronavírus járvány terjedésének megállítása érdekében hozott korlátozó intézkedések számos változást hoztak (és hoznak) az életünkbe. A szabályozások egy része a szabadidőnk eltöltésére van jelentős hatással. Nem kivétel ez alól a sportolás sem.

A tömeg rendezvényeket az elmúlt hónapokban sokféleképpen korlátozták, idővel be is tiltották, így az amatőr utcai (aszfalt), valamint a terepfutó eseményeket a szervezők kénytelenek voltak törölni vagy későbbi időpontra halasztani. Ez értelemszerűen jelentős bevétel kiesést okozott számukra, így többségük új lehetőségeket keresett. A korlátozások alatt a legtöbb rendező új típusú eseményeket – pl. virtuális futások, instant futások – hirdetett meg.

Nyáron egy rövid ideig ismét volt lehetőség hagyományos módon versenyeket rendezni, azonban a szervezők azt tapasztalták, hogy ezeken lényegesen kevesebben vesznek részt, mint a korábbi években, ezért sokan a megszokott futó versenyeik mellett továbbra is hirdettek új típusú eseményeket. Emellett voltak olyanok is, akik nem éltek a nyári versenyszervezés lehetőségével, nem rendeztek semmilyen versenyt, az összes versenyüket áttették 2021-re. A széles hazai szervezői palettából nézzünk meg néhány megoldást.

 

Budapest Sport Iroda (BSI) – virtuális és instant futások, és egy kis virtuális túra

A BSI (www.futanet.hu), amely hazánk legnagyobb tömegsport szervezője, miután törölte a tavaszi eseményeit május közepén virtuális futóversenyt, egész pontosan virtuális futó hétvégét hirdetett, majd az összes eseményét virtuális platformra helyezte át a kijárási korlátozás időszakára. Nyáron a megrendezett hagyományos események mellett azok virtuális változatának lefutására továbbra is lehetőséget biztosítottak. Ugyanakkor elindultak az instant futó rendezvények is.

 

Virtuális futó események

A virtuális futás „egy olyan esemény, ahol úgy mérheted össze a formádat másokkal, hogy nem is találkozol a futótársakkal” olvasható a versenyek kiírásában. A virtuális verseny valamelyik távjára benevező futónak a távot a megadott időszak alatt kell lefutnia. A kezdeti versenyeknél ez az időszak rövid volt, általában egy hétvége, vagy maximum egy hét, azonban az ősz óta az egyes események teljesítésére akár egy hónap is a nevezők rendelkezésére áll. Az időeredményt rögzíteni kell egy űrlapon, feltöltve hozzá egy fotót, amelyen egyértelműen látható a teljesített táv és teljesítési idő. Ezek után letölthető az online oklevél. Az oklevél mellett a versenyek teljesítői érmet is kapnak, illetve a választott nevezési csomagjuktól függően technikai pólót.

2020.10.31-2020.11.29. között lehetőség van a VIRTUÁLIS Intersport Túranap teljesítésére is több távon, tetszőleges terepen.

 

Instant futó események

Az instant eseményeknek a BSI külön weboldalt hozott létre https://bsi365.hu/info# domain alatt. Az eseményeket kihívásoknak hívják, amelyeket meghatározott útvonalon (körtúra), meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni, ami lényegesen komolyabbá teszi a futást. A kihívások teljesítésének feltétele a geogo.hu honlapon történő regisztráció, az útvonalak végig járását a GeoGo alkalmazással kell igazolni. A sikeres teljesítéséhez az útvonalon kijelölt összes ellenőrzőpontot szintidőn belül kell érinteni. A pontérintések időpontja a telefon GPS-e által visszaadott időbélyeg. A teljesítők a dicsőségfalról letölthető online oklevelet kapnak, valamint a teljesítésért járó ajándékot, amely legtöbb esetben érem.
kep1_2.jpg

MaratonMan – virtuális és instant események

BALATONMAN TRIATLON KFT. (https://futas.maratonman.hu/) a BSI mellett a másik „nagy hal” a tömegfutó rendezvények „piacán”. Tavasszal virtuális, majd ősszel instant eseményeket hirdetett meg.

 

GENERALI VIRTUAL RUN 2020

Generali Run virtuális változatát a GENERALI VIRTUAL RUN 2020 elnevezésű eseményt 2020. november 11. és 2021. március 1. között lehet lefutni a Generali Run távjain. Minden teljesítő befutó érmet és technikai futó pólót kap. A teljesítésről a fotót, a választott távot és az időeredményt egy Facebook csoportba lehet feltölteni. A feltöltés opcionális, de a feltöltők között 2021. évi versenynevezést sorsolnak ki.

 

NN Ultrabalaton Instant Camino

Az NN Ultrabalaton Instant Camino teljesítésére gyalogosan van lehetőség 2020. június 26-tól egész évben. A 221 km hosszú balatoni kört 5 településen lehet elkezdeni, és az NN Ultrabalaton irányával megegyezően kell teljesíteni. A teljesítést QR-kódos „check in” rendszerrel kell igazolni. Szintidő nincs, így akár több részletben is teljesíthető a táv. A teljesítők érmet és névre szóló technikai pólót kapnak.

 

McDonald’s® BringaMánia™ Instant Ultrabalaton Bringatúra

A Balaton körüli 221 km kerékpárral is teljesíthető volt 2020. június 26. és 2020. október 31. között a NN Ultrabalaton Instant Camino eseményhez hasonló feltételrendszerrel.

 

Magyar Futósport Egyesület (MFE) – tematikus virtuális futások

Az MFE több tematika köré szerveződő virtuális futásokat hirdet. Az egyik téma a COVID-19 járvány. Ennek mentén először május 6-tól hirdetett meg virtuális futóversenyt Maradj a Megyében! címmel. Hasonlóan ötletes elnevezésű esemény a Koronázzuk meg az évet!, valamint a jótékonysági Győzzük le a Koronavírust! is. Az utóbbival a nevezők „a versenyre történő nevezéssel a Magyar Vöröskereszten keresztül a koronavírus elleni küzdelmet támogatják” olvasható a kiírásban.

Az év egyes ünnepeihez (Halloween, Karácsony, Új Év) is kapcsolódnak versenyek. Ezek mellett virtuális jótékonysági futásokat is szerveznek, amelyekkel a nevezők különböző alapítványokat támogatnak.

Az események változatos távokon – általában 1km, 5km, 10km, 21km, 42km – nem csak futva, hanem kerékpárral, bizonyos esetekben pedig gyalogolva is teljesíthetők. Érdemes kiemelni, hogy több eseményt akár futópadon is le lehet futni. A Legyél TE Hamucipőke! versenykategóriái között a futópad mellett szerepel a szobakerékpár, a spinner-kerékpár, az elliptikus tréner is. Az MFE virtuális rendezvényeinél csak az időeredményt kell megadni a nevezési űrlapon, vagyis már a választott táv teljesítése után érdemes nevezni. A versenyek folyamatosan teljesíthetőek. A nevezők egyedi érmet kapnak.

Forrás: https://www.futosport.hu/gyozzukleakoronavirust, saját szerkesztés

 

Panoramafutas.hu – Virtual Run és Virtual Run LIVE több változatban

A panoramafutas.hu Virtual Run néven május 1-től hirdetett futásokat. A regisztrálók kéthetente újabb és újabb kihívásokat teljesíthettek több távon. Május végén került megrendezésre a Virtual Run LIVE. Ekkor 3 nap állt a nevezők rendelkezésére, hogy a kiválasztott távot bárhol bármikor lefussák. Az esemény különlegessége volt, hogy az első napnak a reggelén egy élő műsorban indított rajton vehettek részt azok, akik kora reggel már futni indultak.    

Az ősszel indult virtuális „versenyek” a már meglévő eseményeik virtuális változatai, pl. Szentendre Virtual Run. Ezeknél nagyjából 3 hét áll rendelkezésesére a választott táv lefutására. Az időeredményt minden esetben a teljesítést igazoló fotóval együtt kell feltölteni a panoramafutas.hu honlapra. A nevezők az időeredmény feltöltése után letölthető oklevelet, befutó érmet és ajándékot (pl. csősál) kapnak.
kep4.jpg

https://www.panoramafutas.hu/virtualrun, saját szerkesztés

 

Terepfutás.hu – egy új kihívás

A terepfutas.hu a legnagyobb, csak terep versenyeket rendező csapat. Számos versenyük maradt el, amelyek helyett életre hívták a Peaks of Hungary kihívást, amely egy gyűjtőnév. Olyan kihívásokat foglal magában, amelyeket egyénileg vagy csoportosan lehet teljesíteni egy előre megadott időszakban, tetszőleges útvonalon, de adott szintidőn belül. A kihívásnak tehát nincs kötött útvonala. A teljesítés során hegycsúcsokat kell érinteni szabadon választott sorrendben. A kihívások önellátóak, melynek során a résztvevő(k) feladata a tájékozódás, a csúcsok megtalálása, az útvonal kiválasztása. Az első kihívás a 5 Peaks of Mátra volt október 17-november 8-ig, majd ezt követi a 4 Peaks of Pilis, amely november 28. és december 20. között teljesíthető, de sorra kerül a Vértes, a Gerecse és a Börzsöny is. Ki kell emelni, hogy az esemény költségmentes, ha a futó nem kér érmet.
kep5_1.jpg

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért jók ezek az események a futóknak? Sokak számára, akik rendszeresen futnak, szükség van a kihívásra és az ehhez kapcsolódó jutalomra, az éremre, az oklevélre. Mi több, sokakat a versenyek, a versenyekre való felkészülés motivál a futásra. A futóversenyekhez természetesen hozzá tartozik a közösségi élmény, a hangulat, találkozás a futótársakkal, amelyeket ezek az események nem tudnak pótolni, azonban különböző Facebook csoportokban való részvétellel, a nevezési és eredménylisták böngészésével enyhíthető a hiányérzet. A kérdés már csak az, hogy a járvány helyzet elmúltával mi lesz: visszarendeződik minden vagy átrendeződik a tömegfutás esemény palettája?

 

Források:

https://bsi365.hu/info#

http://www.futanet.hu/

https://fut.as/

https://www.futosport.hu/

https://www.panoramafutas.hu/

https://futas.maratonman.hu/

https://terepfutas.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr8916323130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása