20 éves az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. – 20 év térképen és számokban
2022. szeptember 06. írta: Varga Dávid és Tóth Melinda (Ex Ante)

20 éves az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. – 20 év térképen és számokban

kep1_8.png

Forrás: Saját szerkesztés

2002 novemberében indult útjára az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. csapata. Cégünk 20 éve működő sikeres életútját az idén ősszel megszervezésre kerülő születésnapi rendezvényen ünnepeljük meg, melyhez kapcsolódóan többrészes cikksorozat megjelentetését tervezzük blogunkon. Az ünnepi cikksorozat első része jelen cikk, amely a fejlesztésmenedzsment területén végzett munkánk bemutatására hivatott, hiszen a fejlesztési folyamatok megtervezésében, irányításában és értékelésében idehaza egyedülálló szaktudással, tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkezünk, amelyre büszkén tekintünk vissza. Az ünnepi cikksorozat további részeiben nemcsak eddigi munkáinkat, de fontosabb eseményeinket, közösségi életünk egy-egy szeletét is bemutatjuk majd, így az érdeklődő olvasók megismerhetik az eredmények mögötti személyes történeteinket is.

Az Ex Ante Kft. ügyfélköre és tevékenységének jellege okán az ország számos területén jelen van és ez a lista folyamatosan bővül. Ma már nemzetközi szervezetek, közigazgatási szervek, közintézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások számára is kínáljuk szolgáltatásainkat fejlesztéseik előkészítése, sikeres megvalósítása és a hatékony működési feltételek kialakítása érdekében.

Cégcsoportunk jelen van Miskolcon és Nyíregyházán is, emellett felnőttképzéssel, pályázatírással, kommunikációval, rendezvényszervezéssel és könyvvizsgálattal foglalkozó társ- és leányvállalatokkal is rendelkezünk.

Társaságunk 20 éves élettörténete során felhalmozódott tudást a projektportfólió adatbázis elkészítésével rendszereztük, melynek célja megkönnyíteni eddigi sokrétű tevékenységünk, a több mint ezer megvalósított projektünk összefoglaló bemutatását, ábrázolását térképen és számokban. Az alábbi diagram eddigi projektjeink területi megoszlását mutatja.

1. ábra: Az Ex Ante Tanácsadó Iroda projektjeinek területi megoszlása

teruleti_megoszlas.png

Forrás: Saját szerkesztés

A projektjeink legnagyobb hányada a Közép-magyarországi régióban valósult meg (20%), ezt követi az Észak-alföldi régió a megbízásaink 17%-os arányával. Soron következő a Dél-dunántúli régió, ahol az összes projekt 15%-a zajlott, míg Közép-Dunántúlon a portfólió 12%-a. Legvégül Észak-Magyarország (7%) és Nyugat-Dunántúl (2%) zárja a sort.

A Térségi/országos kategória szintén jelentős arányt képvisel a teljes megoszlásra vetítve. Ez alatt azokat a munkáinkat értjük, amelyek nem köthetőek egy-egy városhoz vagy településhez. Ide tartoznak például a teljes megyéket lefedő területi tervezések, térségi/desztinációs turisztikai projektek vagy országos stratégiai és programértékelő megbízásaink. Számos területi hatáskörű projektben vettünk részt szakértőként, melyet jól mutat, hogy portfóliónk majdnem egynegyede tartozik e kategóriába.

Az eddigi tevékenységeink területi megoszlását térképen is ábrázoltuk (azon projekteket, amelyek településhez köthetőek). A térképen az adott helyszínen megvalósított projektek száma alapján kerültek megjelenítésre a települések.

1. kép: Az Ex Ante Tanácsadó Iroda hazai projektjeinek területi megoszlása

orszagos.png

Forrás: Saját szerkesztés

Galériánkban bemutatjuk a projektportfóliónk regionális megoszlását is. A térképeken a települések a megvalósított projektek száma alapján kerültek kategorizálásra.

Galéria projektjeink regionális megoszlásáról

Forrás: Saját szerkesztés

A fenti térképeken jól látható, hogy az ország szinte minden területén dolgoztunk már, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az elmúlt 20 évben a fejlesztési folyamat minden szintjén szereztünk tapasztalatot, a stratégia-alkotástól a projektmenedzsmentig, országos szinten éppúgy, mint egy település, vagy vállalkozás esetében. Tudásunkat számos szakterületen és ágazatban adoptáljuk: nemcsak a település- és az infrastruktúrafejlesztés, környezetvédelem és zöld ipar, de a szervezet- és emberi erőforrás fejlesztés, közigazgatási tanácsadás, közlekedésfejlesztés és energetika, vállalkozásfejlesztés, nemzetközi együttműködések. Az alábbi diagram szemléletesen mutatja be munkáink megoszlását ágazatok szerint is.

 2. ábra: Az Ex Ante Tanácsadó Iroda projektjeinek ágazati megoszlása
abra2.png

Forrás: Saját szerkesztés

Közigazgatási tanácsadás, pályázati felhívások

Cégünk számos közszférában működő szervezet számára nyújt közigazgatás-fejlesztési tanácsokat, elsősorban versenyjogi, településfejlesztési és ágazatirányítási szabályozást érintő területeken. Részt veszünk különböző - közigazgatást érintő - stratégiák, fejlesztési programok és szabályozók elkészítésében, valamint szakterületi kutatások, elemzések eredményeként létrejövő reformok és fejlesztések jogszabályi előkészítésében, a jogszabályokat megalapozó háttértanulmányok elkészítésében. Számos állami támogatási program kidolgozásában működünk közre. Részt veszünk a programokhoz kapcsolódó pályázati felhívások kidolgozásában, valamint bírálóként számos állami támogatási program pályázatainak értékelésében. Portfóliónk 21%-át teszik ki az ehhez az ágazathoz kapcsolódó munkáink.

Terület- és település-fejlesztés

Munkáink 18%-a a Terület- és településfejlesztés ágazatában valósult meg. Az országos és területi program- és projektértékeléstől a városi fejlesztési stratégiák (pl. integrált településfejlesztési és fenntartható városfejlesztési stratégia, befektetésösztönzési stratégia) kialakításán át a helyi fejlesztési projektek generálásáig és menedzsmentjéig (pl. ipari területek fejlesztése, városi zöld területek fejlesztése, városi kerékpárúthálózat fejlesztése stb.) terjedő feladatokat valósítunk meg. Munkáink során a projektek előkészítését, megvalósíthatósági tanulmányok, üzleti tervek, területi hatásvizsgálatok készítését, valamint teljes körű projektmenedzsment szolgáltatást végzünk.

Nemzetközi együttműködések

Megbízásaink 18%-a Nemzetközi együttműködésekhez kapcsolódnak. Ügyfeleink nemzetközi kapcsolatainak kiépítését és fejlesztését multinacionális tapasztalatokkal rendelkező tanácsadóink és nemzetközi partnerhálózatunk révén támogatjuk. Vállaljuk az EU és más nemzetközi donorszervezetek által finanszírozott transznacionális, határon átnyúló fejlesztési programok és projektek megtervezését és megvalósítását.

Vállalkozásfejlesztés

A köz- és a magánszférában működő szervezetek működése kapcsán tanácsadóink stratégiai és operatív szinten is támogatják ügyfeleinket. Szolgáltatási portfóliónk magában foglalja a vezetési tanácsadást, változásmenedzsment tanácsadást, a szervezeti működési folyamatok és hatékonyság fejlesztését és a humán erőforrás-fejlesztést. B2B felnőttképzésekkel, tanfolyamok szervezésével, valamint forrástérképezéssel és pályázatírással is hozzájárulunk a Megbízó cégek eredményes működéséhez és sikeres fejlődéséhez. Projektjeink 14%-a fókuszában vállalkozásfejlesztési tevékenység áll.

Közlekedésfejlesztés és energetika

Tanácsadóink több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkeznek mind állami, mind pedig magántulajdonban lévő logisztikai központok, közlekedési csomópontok, hazai és nemzetközi közlekedési hálózatok sikeres fejlesztési koncepciójának előkészítésében és megvalósításában. Társaságunk 2019-ben készítette el Magyarország Országos Kikötőfejlesztési Főtervét, amely 2030-ig határozza meg az infrastrukturális, humánerőforrás és jogszabályi szempontok fejlesztési stratégiáját és megvalósításának tervét. Energetikai fejlesztések megannyi területén nyújtottunk megbízóink számára szakmai tanácsadást, beleértve ebbe energiaközösségek kialakítását és működtetését támogató mintaprojekt összeállítását, épületenergetikai korszerűsítésre vonatkozó pályázat összeállítását, inkubátorházak fejlesztését, stratégiai környezeti vizsgálatok elkészítését, napelemes rendszerek támogatásáról szóló kormányzati felhívás alapján pályázati dokumentációt összeállítását. Projektjeink 13%-a Közlekedésfejlesztés és energetika ágazathoz kötődik.

Emberi erőforrás fejlesztés

Hisszük, hogy a sikeres szervezetek egyik kulcstényezője a minőségi humánerőforrás állomány. Irodánk számos humánfejlesztési és -foglalkoztatási programot készített elő és valósított meg az elmúlt években, komoly tudásbázissal rendelkezünk e szakterületeken. Kiemelten kezeljük a hazánkban még gyerekcipőben járó rugalmas foglalkoztatás elterjesztését, hiszen jelentős versenyelőnyt adhat a vállalkozások számára, amellett, hogy a munkavállalók elégedettségét is növeli. A területi foglalkoztatási együttműködések (paktumok) létrejöttét és működését élenjáró szakértői tudással támogatjuk. Megbízatásaink 12%-a emberi erőforráshoz kapcsolódó fejlesztési projekt.

Környezetvédelem és zöld ipar

A környezetvédelem és zöld ipar területén főként beruházásokhoz kapcsolódó stratégiai környezeti vizsgálatokat, környezeti értékeléseket, előzetes vizsgálati dokumentációkat, valamint zöld szervezetfejlesztési tanácsadást és vállalati fenntarthatósági jelentéseket dolgozunk ki. Települések részére készítünk többek között környezetvédelmi programot, zöldfelületi katasztert, természet- és környezetvédelmi szemléletformáló kampányokat, fenntartható mobilitási tervet, fenntartható energia és klíma akciótervet. Ugyanakkor cégünk eltökélt szándéka, hogy a környezetvédelmi szempontokat minden üzletágban és fejlesztésnél az elsők között vegyük figyelembe.

 

A 20 éves évfordulónk alkalmából cégünk életútjának és munkásságának áttekintését és bemutatását fontosnak tartjuk meglévő és leendő ügyfeleink számára egyaránt. Építve a mögöttünk álló tapasztalatokra elkötelezett célunk az előttünk álló 20 évben is színes szolgáltatáspaletta kínálata és fejlesztési elképzelések megvalósításához vezető utak megtalálása – vagy az utak megépítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr4017925317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása