Így menedzselünk mi!
2023. február 14. írta: Juhász Adriána (EX ACT PROJECT)

Így menedzselünk mi!

Avagy egy projektzárás margójára

2022.12.31-én zárt Füzesabony un. zöld város projektje. De itt és most nem egy hivatalos projektbemutató írást szeretnék, hanem ezen projekt „segítségével” kívánok betekintést nyújtani, mi hogyan is projektmenedzselünk.

S hogy miért is ezt a projektet választottam?

Ennek több oka van:

  • egyrészt mindenképpen önkormányzati megvalósítású projektben gondolkodtam;
  • ez egy viszonylag nagyobb projekt, mint a fejlesztési területek tekintetében, mind a támogatás összegét tekintve;
  • itt végigsegítettem a folyamatot az ötlet/igény megszületésétől a támogatási kérelem összeállításán át a megvalósításig és most zajló pénzügyi zárás és majd fenntartást is beleértve;
  • valamint ennek a projektnek erős volt a kommunikációja, így könnyebben be tudom mutatni.

Pár szóban a projektről

Füzesabony Város Önkormányzata 2016-ban nyújtotta be a támogatási kérelmét, melyben a belvárosi településrész fejlesztését kívánta megvalósítani. A Zöld Város Projektnél már a tervezésnél az volt a célunk, hogy egy vonzó vidéki városi környezetet alakítsunk ki, és a megfelelő életminőséget helyben biztosítsuk a Füzesabonyban élőknek. A pályázat benyújtását megelőzően is már nagyon erős és szoros együttműködés valósult meg a város vezetése, a város lakói, a tervezők és érintettek között, hogy minél sikeresebb pályázat születhessen. A megvalósítás első szakaszában volt egy hosszú tervezési folyamat, melynek eredménye a mostani látvány. A kivitelezés végül 2021. tavaszán tudott megindulni. 1_kep_6.jpg

1. kép: A rendezvénytér (Forrás: szerző saját felvétele)

Erről a teljes folyamatról itt van egy beszélgetés, amelyben részletesen bemutatom a projektet. Az interjú 2022. december elején készült, amikor a kivitelezés már a vége felé járt:

http://www.fuzesabonytv.hu/celegyenesben-a-varoskozpont-felujitasa/

S elérkezett 2023 januárja, amikor sor került a projekt záró rendezvényére, melyről szintén tudósított a Füzesabonyi Városi Televízió. A riportba az interjúk után a kivitelezést bemutató kisfilm és az én rövid összefoglalóm is bekerült:

http://www.fuzesabonytv.hu/befejezodott-a-zold-varos-beruhazas/

A kisfilm külön itt is megtekinthető: 

Az eseményről tudósított a HEOL (Heves Vármegyei Hírportál) is: https://www.heol.hu/kozelet/2023/01/valora-valt-egy-30-eves-alom-fuzesabonyban-fotok?fbclid=IwAR3f-_7-GWVHTZIZ3ujMe0MdnRD5oYozFrZEyE7wOVoV9H2xwWVNX1ApO4s

S az eredmény

A projekt végére megszületett az egységesebb városi arculat Füzesabonyban. A település érintett belvárosi részén a gyönyörű új és megújult zöldterületek által a város általános környezeti állapota javult; hiszen bővült a növényállományok területe, másrészt a növénytelepítésnek köszönhetően megvalósul a zaj- és por elleni védelem is a gyalogosok részére; harmadrészt a fák számának bővítésével biztosítjuk a természetes hősziget hatás mérséklését. A fejlesztés révén – a lakossági igényeket is kielégítve – a szabadidő eltöltésére alkalmas terek jöttek létre, melyek megtöltik élettel a belvárost.

2_kep_7.jpg

2. kép: Állomástér (Forrás: Füzesabonyi Városi TV felvétele)

A projektmenedzsment szakasz is a záráshoz közeledik, de hogy a projekt eléri-e a célját, az a gyakorlatban derül ki, a városlakók döntik el, hogy hogyan és mennyire használják a megújult területeket. S ha élettel telik meg a belváros, az lesz számunkra az igazi visszaigazolás. De jó projektmenedzsment nélkül kevesebb esély van arra, hogy jó végeredmény szülessen.

S végül engedjenek meg egy személyes gondolatot, tapasztalást: mikor megjelent az első interjúm a projektről a Füzesabonyi Városi Televízió közösségi oldalán nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, de kettőt kiemelnék közülük: „Jó lesz Abonynak!” és „A valódi várossá váláshoz jó tervező és szervező kell. Tetszik a szeretete az alkotásnak.”

S azt hiszem ez a két vélemény mutatja be legjobban, hogy mi szükséges a jó projektmenedzseléshez: szeretni kell, amit csinálunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr9818049110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása