Közösségi költségvetés Budapesten -  Ön mire költene 1 milliárd forintot a saját városában?
2022. augusztus 23. írta: Tóth Melinda (EX ANTE)

Közösségi költségvetés Budapesten - Ön mire költene 1 milliárd forintot a saját városában?

kep1_7.png

Forrás: https://otlet.budapest.hu/

Városlakóként gyakran eszünkbe jut, hogy mi az, amire nem költ eleget a városvezetés, az utcákon járva, emberekkel beszélgetve számtalanszor találkozhatunk lakossági panaszokkal és elégedetlenséggel. De vajon azon el szoktunk gondolkodni, hogy ha tehetnénk, mi mit fejlesztenénk, hogy jobban érezzük magunkat a saját lakóhelyünkön? Most itt a lehetőség, a budapestiek számára legalábbis.

A részvételen alapuló várostervezés gyakorlata egyre népszerűbb külföldön és hazánkban is. Budapest városvezetése 2020-ban indította el a Közösségi költségvetés című programot a lakossági vélemények becsatornázása érdekében, összhangban a város stratégiai céljaival, amelyek között szerepel a részvételiség erősítése. A részvételiség biztosítására létrejött a „Nyitott Budapest” Társadalmi Együttműködési Osztály, amelynek deklarált feladata a Budapesten élők bevonása a városfejlesztési ügyekbe, többek között a Közösségi Költségvetés című program megvalósítása, amely a részvételi várostervezés egyik hazai jó példája.

A program célja, hogy minden évben felületet biztosítson a főváros lakói számára, ahol javaslatot tehetnek különböző fejlesztési projektekre. A javaslatokat végül szavazásra bocsátják és az önkormányzat a legnépszerűbb ötleteket megvalósítja a programra szánt keretösszegből. Az első közösségi tervezés folyamatában 2020-ban 13 ezer budapesti vett részt, a kiválasztott projektek kivitelezés alatt állnak. A második ciklus 2021 októberében kezdődött és a szavazás jelenleg is zajlik. A 2021/2022-es évben a Közösségi költségvetésre szánt összeg 1 milliárd forint.

 

Mire költenének az emberek?

2020-ban három tematikus kategóriában lehetett indulni ötletekkel:

  • Zöld Budapest: a főváros zöldfelületeinek bővítését, fejlesztését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a környezeti fenntarthatóságot széles értelemben elősegítő ötletek,
  • Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok,
  • Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább 3 kerület lakosságát) érintő ötletek.

Az összesítés alapján az alábbi nyertes projektek kerültek kiválasztásra a szavazatok alapján. A megvalósulás folyamatáról a honlapon van lehetőség tájékozódni.

kep2_11.png

Forrás: https://otlet.budapest.hu/

Budapest Integrált Városfejlesztési Stratégiájában 2021-ben kitűzött stratégiai céljok mentén kerültek kialakításra a kategóriák a Közösségi költségvetés 2021/2022-es évadában:

  • Zöld Budapest: felkészülés a klímaváltozásra, környezettudatosan életvitel,
  • Esélyteremtő Budapest: a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletek,
  • Nyitott Budapest: együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint annak intézményei között. Új, kísérleti megoldások, közösségépítő ötletek és mindenki által könnyen használható és elérhető digitális fejlesztések.

Kategóriánként 333 millió forintot fordítanak a projektek megvalósítására és minden kategóriában 200 millió forintos keretösszegből maximum 50 millió forintos kis projekteket lehet támogatni, a fennmaradó 133 millió forintból pedig egy vagy két nagy projektet kerül megvalósításra.

A projektek kiválasztásánál alapelv, hogy az ötletek legyenek közérdekűek és erősítsék az egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionális megfelelőség, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség értékeit. Kizárólag beruházásjellegű projektekre lehet javaslatot tenni, amelyek egyszeri fejlesztéssel megvalósíthatók. A kerületi hatáskörbe tartozó projektek esetében a megvalósítás az adott kerület hozzájárulásához kötött, de az erre vonatkozó egyeztetéseket a Fővárosi Önkormányzat vállalja. A szavazáshoz nem szükséges sem bejelentett budapesti lakcímmel rendelkezni, sem magyar állampolgársággal.

A megvalósítandó ötletek listájának összeállításáig hosszú út vezet. A benyújtott ötleteket a Fővárosi Önkormányzat és szükség esetén az érintett kerület jogi, pénzügyi, formai szempontból megvizsgálja és eldönti, hogy szakmailag megvalósíthatónak tartja-e. Az ötleteket ezzel párhuzamosan fejlesztik is, szükség esetén tartalmukat módosítják a szakmai jóváhagyás érdekében, vagy több ötletet összevonnak az ötletgazdák bevonásával. Ezt követően a budapesti lakosokból álló Közösségi Költségvetési Tanács dönt a szavazólapokra kerülő ötletekről. Emellett a teljes folyamat során lehetőséget nyújtanak a lakossági részvételre a közös gondolkodást és ötletelést elősegítő lakossági konzultációktól elkezdve a megvalósítási szakaszban tartott tájékoztató fórumokig.

Végül a Tanács által kiválasztott projektek közül a szavazás segítségével kialakul a végső projektlista. Az idei évadban még augusztus 31-ig lehet szavazatokat leadni itt: https://otlet.budapest.hu/szavazas

A kezdeményezés az online részvételi demokrácia kiterjesztését és az okos város digitális szolgáltatásainak szélesítését eredményezi. A lakossági részvétel biztosítása a társadalmilag beágyazott városfejlesztési gyakorlatok egyik alapkövetelménye, amelynek segítségével a városvezetés közvetlenül megismerheti a lakossági igényeket, míg a megvalósított projektekkel várhatóan a lakók saját környezetével való elégedettsége növekszik, ami a település megtartó erejét is pozitívan befolyásolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr9017914263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása