Elindul a Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (1. hírlevél)
2020. április 14. írta: URBAN21

Elindul a Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (1. hírlevél)

vitt_nyitokep.JPG

Tisztelt Partnerünk!

A COVID-19 betegséget okozó koronavírus világjárvány eddig még nem tapasztalt összetett kihívások elé állít mindenkit. Negatív társadalmi-gazdasági hatásai már most érezhetőek. A most elinduló hetente jelentkező hírlevelünkkel bejegyzések formájában szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, azzal, hogy összefoglaljuk Önnek a legfontosabbakat: Milyen intézkedések születtek? Mi várható? Mit tehetünk? Mit tanulhatunk másoktól?

A Kínában 2019 decemberében kitörő koronavírus járvány mára már az az egész világra kiterjedt. A COVID-19 – világjárvány egy a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 elnevezésű betegséget okozó pandémia. Amíg Kínába már napok óta nem regisztrálnak új fertőzöttet, addig Európa és az amerikai kontinens még a járvány tetőzését várja. Minden ország és mindenki megpróbálja a lehető legfelelősebb intézkedéseket meghozni annak érdekében, hogy a legkevesebb „veszteséggel” vészeljük át ezt az időszakot. Ennek következtében Magyarország Kormánya 2020. március 11-én veszélyhelyzetet[1] jelentett be. Egymás egészsége védelmében számos olyan intézkedés lépett életbe, ami megváltoztatta az eddig megszokott életünket. Ennek legjelentősebb eleme az emberi találkozások minimalizálása, valamint a kialakult helyzet kezelése érdekében meghozott, gazdaságvédelmi döntések bevezetése.  Ezek betartása, bevezetése számos kihívást állít elénk, ezért pár pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a kormányzati intézkedésekről, illetve a gazdasági mentőcsomagról.

Jelenlegi folyamatok

Azt már most látjuk, hogy ez még csak a kezdet, és a járvány konkrét hatásait sem tudjuk pontosan megbecsülni a gazdaságra nézve. Jelen pillanatban csak sejtéseink vannak a helyzet okozta következményekről, de a prognózisok nem túl kecsegtetőek. Az Európai Unió is támogatja a tagországok gazdaságvédelmi intézkedéseit, ezért elengedték a szoros államháztartásra vonatkozó szabályok betartását. A kormány a nemzetközi trendekkel összhangban jelenleg is az idei évi költségvetést áttervezésén dolgozik, illetve a jövőévi költségvetést is ehhez igazítva készítik elő. Ehhez kapcsolódva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával,[2] a Magyar Közgazdasági Társasággal[3] és jelentős hazai munkaadókkal közösen dolgoznak a megoldáson.

 

[1]40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet

[2]Csiki Gergely: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200330/ez-lehet-az-orban-kormany-gigantikus-mentocsomagjaban-megerkeztek-az-uj-javaslatok-423024?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link, 2020.03.30.

[3]Csiki Gergely: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200327/hetven-javaslat-a-koronavirus-gazdasagi-pusztitasa-ellen-mi-lehet-az-uj-gazdasagujraindito-csomagokban-422500 2020.03.30.

I. ÁLTALÁNOS GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEK

 

Fizetési moratórium, hitelek

Mind gazdasági szereplők mind lakossági ügyfelek számára automatikusan történik, ugyanakkor nem minősül adósnak az állam, az önkormányzatok, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. §-ában meghatározott jogszabályok hatálya alá tartozó vállalkozások.

Ez azt intézkedés azt jelenti, hogy az adós a hitele fizetési kötelezettségének teljesítésére fizetési haladékot kap, a moratórium lejárta a fizetési moratórium idejével hosszabbodik a szerződés teljesítése. Amennyiben az adós továbbra is szeretné törleszteni adósságát az eredeti feltételek alapján megteheti. Automatikusan módosulnak az ezzel kapcsolatos járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségek is, ezt nem kell közjegyzői okiratba foglalni. Ennek fényében semmilyen költséget nem kell a veszélyhelyzet fennállása alatt fizetni, (tőketörlesztésen és a kamaton kívül, a hiteldíjra is kiterjed). Viszont a veszély állapot megszűnése után az eltelt idő kamatait és díjait vissza kell fizetni, de a kamat nem tőkésedik. A rendelet 2020. december 31-éig van életben, de a Kormány rendeleti úton meghosszabbíthatja azt. Abban az esetben, ha a szerződés lejár a veszélyhelyzet fennállása alatt, a teljesítési kötelezettség meghosszabbodik 2020. december 31-ig. Ezek a szabályok a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre vonatkoznak. Azon zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek (személyi kölcsön, hitelkártya hitel stb.), amelyek 2020.03.19. előtt folyósítottak annak a THM-je nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 5%-kal növelt értékét, a később folyósítottiakra nem vonatkozik a fizetési moratórium lejártával a THM visszaáll a hitelező által nyújtott eredeti értékre.

Vállalkozások

 

A negatívan különösen érintett ágazatok megsegítésére a „turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni”, se a bérlet árát emelni. Továbbá a fenti ágazatokban 2020. március, április, május, június hónapokra a foglalkoztatott „munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól”, erről az „Adómentesség” címszó alatt olvashat bővebben.

II. ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK

KATA-s vállalkozások

Az első és a második gazdaságvédelmi csomag is részletesen foglalkozik a súlyosan érintett ágazatokban dolgozó hazai vállalkozók helyzetével. Kifejezetten a KATA-s vállalkozóknak adnak adómentességet március, április, május, június hónapokra. Ezek fényében jelen állás szerint legközelebb augusztus 12-én kell befizetni az adót a júliusi hónapra vonatkozóan. Azonban társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultság nem veszik el. Első körben 26 tevékenységet nevesít a jogszabály, a mentesség azon vállalkozásokat érinti, akik a tevékenységet tényleges főtevékenységként végzik.

Adótartozás (KATA-s vállalkozások)

 

A március hónap előtt keletkezett adótartozások esetében mentesség jár egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni harmadik hónapig. Ezt követően a felhalmozott tartozást 10 hónapon át, egyenlő részletekben kell törleszteni. Ebben az esetben késedelmi pótlékot nem számít fel a NAV. Amennyiben ezután sem törleszt a vállalkozó, akkor egy összegben kell kifizetni az adósságot, valamint számára a késedelmi pótlékot is hozzá számítják március 1-étől számítva.

Adómentesség

 

14 meghatározott ágazat tekintetében a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik, csak a munkavállaló természetbeni egészségbiztosítási járulékát kell a befizetni (4% maximum 7710 Ft). március, április, május és június hónapra vonatkozóan.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez azokra a vállalkozásokra vonatkozik, ahol ténylegesen a 14 ágazathoz kapcsolódó nevesített tevékenységek valamelyike a főtevékenység, nevezetesen: ahol az elmúlt fél évben ez a tevékenység adta a legtöbb bevételt, de legalább a bevétel 30 százaléka ebből származott. Ezen intézkedés hatálya is jelenleg 2020.június 30-ig tart.

III. MUNKAJOG, FOGLALKOZTATÁS

Munkajog

 

Munka törvénykönyvében (2012. évi I. törvény.) szereplő rendelkezésektől a felek külön megállapodásban eltérhetnek egészen az országos veszélyhelyzet lejárása utáni 30. napig. Addig a veszélyhelyzet ideje alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást, nem kell 96 órával előre bejelentenie. Emellett a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, és jogában áll leellenőriznie a munkavállalók egészségi állapotát is. A fenti intézkedéstől eltérő kollektív szerződéses rendelkezések nem alkalmazhatóak, amíg hatályos a rendelet.

IV. CSALÁDVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Családtámogatási ellátások

A gyes, a gyed és a gyet meghosszabbítása a veszélyhelyzet megszűnéséig szól: azaz akik pont ez idő alatt veszítenék el a jogosultságot valamelyik támogatásra, azok továbbra is kapják a juttatást az államtól, ameddig a kormány nem dönt úgy, hogy véget ért a veszélyhelyzet.

Behajtás, végrehajtás

 

Hasonlóan az adóbehajtásokhoz a kilakoltatásokat és végrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig. Ez vonatkozik a korábban már megkezdett eljárásokra is. Abban az esetben, ha veszélyhelyzet lejártát követő 15. nap november 15. és április 30. közé esik, nem lehet kilakoltatni senkit.

V. ÁLTALÁNOS TÁRSADALMI INTÉZKEDÉSEK

Bolti fizetések

 

A veszélyhelyzet kihirdetése óta többször felhívták a lakosság figyelmét, hogy a készpénzes fizetés helyett, amennyiben tehetik a bankkártyás fizetést részesítsék előnybe. Az érintkezések minimalizálása érdekében egységesen megemelik az érintő kártyás fizetések felső határát az eddigi 5,000 forintról 15,000 forintra. A bankoknak legkésőbb április 15-ig kötelezően át kell állniuk az új limitre.

Kijárási korlátozás

Március 27-étől 2020. április 11-ig kijárási korlátozást vezettek be Magyarországon. Ennek értelmében a lakóhely, tartózkodási hely elhagyására alapos indok kell, alapos indok például: munkavégzés, egészségügyi ellátás igénybevétele, élelmiszerüzletben, drogériában, patikában történő vásárlás, egészségügyi séta, rászoruló hozzátartozók ellátása... stb.. A kijárási korlátozás fontos eleme, hogy a 65. életévét betöltött személyek minden nap 9:00 és 12:00 óra közötti idősávban látogathatják az élelmiszer üzleteket, drogériákat és patikákat.

a korlátozó intézkedések be nem tartása szankciót von maga után.

 

A fenti intézkedések kapcsán minden, a járványügyi vészhelyzetre vonatkozó jogszabály megtalálható a https://net.jogtar.hu/veszelyhelyzet oldalon. A hírlevélben szereplő intézkedésekkel kapcsolatos információk pontos jogszabályi helye, illetve a vonatkozó, cikkek listája az alábbi táblázatban található:

I. ÁLTALÁNOS GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEK

 

Fizetési moratórium, hitelek

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről 1 § (1) (2) (3) (4) (5)

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 2 §

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 8 §

62/2020.(III.24.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályairól 1 § (2)

62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet 2 §

62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet 5 §

Stubnya Bence, Szentkirályi Balázs: https://g7.hu/vallalat/20200320/tuzoltasnak-eleg

-a-hitelmoratorium-de-ennel-joval-tobbre-lesz-szukseg/ 2020.03.30.

Domschitz Mátyás: https://index.hu/gazdasag/2020/03/19/magyar_kozlony_kormanyrendelet_reszletek

_megjelent_orban_viktor_bejelentes_koronavirus_gazdasagi_intezkedes_csomag/, 2020.03.30.

Palkó István: https://www.portfolio.hu/bank/20200325/kiszamoltuk-mit-buksz-es-mit-nyersz-a-torlesztesi-moratoriummal-421840, 2020.03.30.

Vállalkozások

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 3 § (1) (2)

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 4 § (2)

Behajtás, végrehajtás

57/2020 (III. 23.) Korm. rendelet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a végrehajtással kapcsolatban teendő intézkedésekről 3 §

II. ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK

KATA-s vállalkozások

61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről 1 § (7) (8)

Adótartozás

61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1 § (9)

Adómentesség

61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1 § (10) (11)

III. MUNKAJOG, FOGLALKOZTATÁS

Munkajog

47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 6 § (2) a) b) c)  (3)

IV. CSALÁDVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Családtámogatási ellátások

59/2020. (III. 23.) Korm. rendelet z élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel járó egyes egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultságok meghosszabbításáról

 

V. ÁLTALÁNOS TÁRSADALMI INTÉZKEDÉSEK

Bolti fizetések

60/2020. (III. 23.) Korm. rendelet a veszélyhelyzetre tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében szükséges intézkedésekről1 §

Kijárási korlátozás

71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6315611454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása