Városszépítés gerillaakciókkal?!
2020. augusztus 25. írta: Ivánka Tóth Dávid (MEGAKOM)

Városszépítés gerillaakciókkal?!

nyito_1.jpg

Budapesten sétálgatva a legváratlanabb helyeken találkozhatunk – az átlagostól igencsak eltérő – köztéri műalkotásokkal, ilyen többek között a Szabadság téren kihelyezett, Bodrogi Gyulát és Süsüt ábrázoló miniszobor is. A Gellért tér alatt, a Budai alsó rakpart rézsűs területén pedig egy nem mindennapi közösségi tér fogadja a látogatókat: a Dunába ömlő termálvizes csatornánál jakuzzi és grillező hely kínál remek lehetőséget a kikapcsolódásra. Azon kívül, hogy mindkettő üde színfoltja az adott környéknek, még egy közös biztosan van bennük: gerillaakció keretében készültek!

A gerillaakciókról általában katonai műveletek jutnak eszünkbe, jelen esetben erről szó sincs. A névazonosság azonban nem véletlen, hiszen a fent említett szobrot is egy jól megtervezett, rajtaütésszerű akció keretében helyezték ki. Ezek a beavatkozások általában illegálisak, és legtöbb esetben valamilyen problémára akarják felhívni a figyelmet, de legalábbis valamiféle üzenetet hordoznak. Bejegyzésemben olyan akciókat mutatok be, amelyek által települések egy-egy kis szeglete vált szebbé, vonzóbbá. Lássuk csak... 

Kertészet

A gerillakertészet követői hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyeznek ki vagy ültetnek el különböző nyilvános helyeken, közterületeken. Az aktivisták célja növényekkel megszépíteni egy-egy gondozatlan területet a tulajdonos tudta és engedélye nélkül. Akciójuk során arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy túl sok a betonfelület, és túl kevés a zöldterület. A jelenség mára globálissá vált, immár több ezer önkéntes ragad kerti eszközt, hogy a lepukkant urbánus helyek kizöldüljenek. A mozgalomnak web- és facebook oldala is van, amelyeken a tagok az egyes beavatkozásokat bemutatják, illetve tapasztalatot cserélnek. Fontos megemlíteni, hogy egy-egy akció nem ér véget a növények elültetésével, hiszen az igazi gerillakertész titokban folyamatosan gondját viseli az általa „megművelt” területnek.

Forrás: https://www.facebook.com/guerrillagardening/

A gerillakertészet újdonsága a zöld graffiti, amelynek lényege, hogy a fújós festéket a moha helyettesíti: némi szerves anyagba, jó sok mohát kevernek, és ezzel festenek az elhagyott, elhanyagolt felületekre. Ha az éghajlat megfelelő, a moha hamar megtelepszik, a kívánt forma gyönyörűen kirajzolódik és sokáig szépen mutat.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2016/08/09/moha-graffitivel-zolditsd-a-szurke-falat-mutatjuk-hogyan-keszul/

Építészet

Budapesten, a Dunába ömlő termálvizes csatornáknál sorra jelennek meg a városlakók által épített free jakuzzik, teret nyújtva egy kis szabadtéri wellnessezéshez. Találkozhatunk ilyennel pl. az ELMŰ sporttelepéhez tartozó fürdőnél vagy a Duna Aréna felesleges termálvizét kiengedő csatornánál is.

A leghíresebb, legközkedveltebb a Szent Gellért Gyógyfürdő termálvíz kifolyójánál épített szikla-jakuzzi, amely közvetlen környezetében a BME BETON kurzusának hallgatói egy komplett közösségi teret alakítottak ki. A KIFOLYÓ címre keresztelt projekt központi eleme a Gerilla Grill, amely egy betonból készült sütögető hely. Akik a grillezés után több időt töltenének a szabadban, azok játszhatnak a vízisakk készlettel. A rézsűs területen kis betonpadokat is öntöttek, amelyekről csodás kilátás nyílik a folyóra, sőt még a Dunával kapcsolatos érdekességek is olvashatóak rajtuk.

Forrás: https://www.facebook.com/betonworkshop/photos/?ref=page_internal

Szobrászat

Ahogy a blogbejegyzés nyitóképén is láthatjuk (forrás: Kolodko Art), Budapest utcáin egyre több mini, mindössze néhány gyűszűnyi, bronzból készült gerillaszobor jelenik meg. Alkotójuk, Kolodko Mihály szobrászművész először szülővárosában, Ungváron kezdett el pici szobrokat kihelyezni a köztereken. Célja ezekkel az alkotásokkal az, hogy játékos formában, mindig valamilyen csavarral állítson emléket mesehősöknek, hírességeknek vagy művészeknek.

A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből ismert mókás kukac volt a művész első budapesti gerillaszobra. Kolodko a gyermekeivel együtt kereste a helyet a Főkukacnak, amely végül a Bem rakparton, a Halász utcától nem messze került kihelyezésre.

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kolodko-mihaly-gerillaszobor-miniszobor-miniatur-aproszobor/

Festészet

Egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a street art jelenségével. A jellemzően városi házfalakon és egyéb urbánus felületeken megjelenő alkotások jellegzetes eleme a humor, az irónia és a köz számára is könnyen érthető mondanivaló. Egy igényesen kidolgozott, szellemes falfestmény gyönyörködtet, elgondolkodtat, felöltözteti a leromlott állapotú (tűz)falakat és feldobja a sivár utcaképet.

A műfaj egyik legismertebb képviselője a Banksy álnéven ismert, brit graffiti művész, festő és politikai aktivista, akinek a személyazonossága mindmáig ismeretlen. Szatirikus utcai művészete a fekete humort keveri a graffitivel, a jellegzetes stencilezett technikával. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi megnyilvánulásai a világ különböző városainak utcáit, falait díszítik.

Forrás: https://www.facebook.com/banksynews/photos/?ref=page_internal

Alkalmazzuk ezeket a módszereket?!

Összességében úgy gondolom, hogy a közterületek állapotát, illetve a komfortérzetünket pozitívan befolyásoló akciók tiszteletreméltóak, azonban fontosnak tartom, hogy a jó szándékú cselekvés tartós eredménnyel, legálisan és nem utolsó sorban átgondoltan történjen. Éppen ezért azt javaslom az önkormányzatoknak, a helyi gazdasági és civil szervezeteknek, hogy hivatalos, például pályázatos formában támogassák ezeket a kezdeményezéseket.

Jó példa erre egy debreceni művész, Imreh Sándor projektje, amelynek köszönhetően egy belvárosi, használaton kívüli üzlethelyiség kirakatában legális gerillaakció valósulhatott meg. Az alkotó célja a graffiti, a street art és a galéria közötti átjárhatóság megteremtése, méghozzá úgy, hogy közben munkája megőrizze a városi folklór értékeit.

És hogy miért is éri meg ezzel foglalkozni? Milyen előnyei lehetnek a hasonló jellegű beavatkozásoknak? Nézzük csak:

  • A helyi közösségek számára minimális befektetés mellett szebbé és élhetőbbé tehetőek a leromlott állapotban lévő urbánus területek;
  • Az ilyen fejlesztések tervezésébe és megvalósításába bevonható a helyi lakosság is, amelynek köszönhetően sokkal nagyobb lehet a művészeti alkotások elfogadottsága, jó eséllyel tovább csodálhatjuk azokat.
  • Nem utolsó sorban pedig az sem elhanyagolható tény, hogy az ilyen műveknek akár turisztikai vonzerejük is lehet: a Kolodko-féle bronzból készült gerillaszoborok lokációit már a Google Térképre is feltöltötték, sőt a művész facebook oldalán is elérhető egy térkép, amely a miniatűr szobrok körülbelüli helyét jelöli.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6516175840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.08.26. 08:34:04

Ez a műfaj -az értéknövelő gerillakertészet/díszítő gerillaakciók stb.- egy faluban is éppen olyan fontos, hasznos, pozitív hatású és jól mutat.

zordidok.blog.hu/2016/08/01/a_viragos-park

És ha az adott önkormányzatban okos/ravasz/előrelátó/politikailag érzékeny, és a jót a hasznossal (politikai/gazdasági/erkölcsi/morális...mikor-melyik) összekötő emberek ülnek, akkor egy ilyen kezdeményezés támogatására nem is kell biztatni a helyi döntéshozókat. Ők maguk állnak bele az akcióba vagy állnak az akció mögé, és terelik azt a megfelelő mederbe...hogy amikor eljön a szavazás napja, learassák a gyömölcseit ennek a win-win szituációnak. Szenzitív téma, és óvatosan kell áttáncolni az aknamezőn az adott önkormányzati embernek, (mindig ott lebeg a korrupció esélye és/vagy a bújtatott szavazatvásárlás vádja az összes ilyen műveletben, és a politikai ellenfelek csak egy jó alkalomra várnak, hogy lecsaphassanak) de ha sikerül elkerülni a buktatókat, végül mindenki jól jár, a törvényi keretek között zajló sikeres lobbizás pedig nem bűn...számtalan valódi civil mozgalom él ezzel a politika nyomdokvizében lubickolva. Vagy éppen fordítva: a politikusok harapnak rá a jó civil kezdeményezésekre,... néha persze éppen azért, hogy ne hagyják megerősödni és politikai mozgalommá fejlődni a civil akciókat.

zordidok.blog.hu/2019/10/02/a_jatszoter-diplomacia
süti beállítások módosítása