Legyen még zöldebb az irodád
2020. szeptember 08. írta: Tóth Alexandra (EX ANTE)

Legyen még zöldebb az irodád

Az elmúlt néhány hónapban a koronavírus idején az egyes országok a mindennapi élethez nélkülözhetetlen, alapvető rendszerek és szolgáltatások működésének fenntartására összpontosítottak és számos ország esetében továbbra is ez van a fókuszban. Ez az időszak sokakban felvetette a kérdést, hogy mi az új „normális” élet és mi lesz a jövőben?

Akik alapvetően szellemi munkát végeznek, lehetőség nyílt az otthoni munkavégzésre a COVID-19 okozta járványügyi helyzetben. A különféle digitális eszközöknek és felhőalapú rendszereknek köszönhetően közel zökkenőmentes volt az átállás. A visszatérés az irodába azonban számos kérdést vet fel a vállalatok oldaláról: egészségügyi intézkedésektől kezdve a távolságtartás lehetőségének megteremtésén át a bővülő home office keretekig.

Az egészségügyi intézkedések mellett továbbra is fontos szempont, hogy a munkatársak az irodában jól érezzék magukat, amelyhez hozzájárulhat az iroda zöldítése is. Az irodai „zöldség” az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, számos Zöld Iroda Program működik, melynek keretében kis- és nagyvállalatok, különböző méretű intézmények és civil szervezetek munkatársai megismerkedhetnek a környezetkímélő működéssel.

 1_abra_legyen_meg_zoldebb_20200814.jpg

Forrás: Pexels

Az iroda zöldítése klasszikusan 3 fő lépésből áll:

1. lépés: „Zöldség” nagykövetek kijelölése

Az elhatározást és előkészületeket követően az első lépés egy munkacsoport alakítása a cég munkatársaiból, akik a zöld ügyekért felelnek. Ők lesznek az irodai „zöldség” nagykövetei, a zöldítés motorjai.

2. lépés: Ökotérképészetre fel!

Második lépés a Heinz-Werner Engel belga ökotanácsadó nevével fémjelzett ökotérképezés módszer alkalmazása. A munkacsoport felvázolja az irodai környezet fenntarthatóság szempontjából jó és rossz gyakorlatait, valamint javaslatokat fogalmaz meg a problémaforrások zöld megoldására törekedve.

Az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. működő, más vállaltok számára is könnyen átvehető zöldülő szándékú kezdeményezései könnyen megvalósíthatóak és gyors eredményeket hoznak (quick win).

  • A hulladékot szelektíven gyűjtjük, a kávé zaccot tovább hasznosítjuk.
  • Törekszünk a kétoldalas nyomtatásra a papírfelhasználás csökkentése érdekében, a nyomtató és fénymásoló mellett külön papírgyűjtő dobozt helyeztünk el az esetleges papír hulladék tárolására.
  • A kollégák eldobható PET palackok helyett újratölthető kulacsokat használnak a napi vízfogyasztáskor, korábban kiosztásra is kerültek ilyen palackok a cégnél. Víztisztítót szereltettünk fel és visszaszorítottuk a palackozott ásványvíz fogyasztását.
  • Az egészséges munkahelyi táplálkozás jegyében rendszeresen gyümölcsnapokat tartunk.
  • Az ebéd rendelésekor fontos szempont, hogy nem egyszerhasználatos műanyag dobozokban, hanem ételtárolóban kérjük az ebédet. A reggeli szendvicseket többségünk textil szalvétába csomagolja.
  • Csak azokat a helyiségeket fűtjük és hűtjük, amelyekben tartózkodunk. Amikor nem tartózkodunk az irodában, lejjebb vesszük a fűtést és a klímákat is leállítjuk távozáskor.
  • Mindig csak annyi világítást használunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, feleslegesen nem égetjük a lámpákat.
  • Egyre több növénnyel gazdagítjuk az irodát. Nem permetezzük vegyszerekkel a kertben található gyümölcsfákat, a rózsabokrok permetezése dohány és víz keverékkel történik.
  • Klímavédelmi belső képzést tartottunk a munkatársaknak.
  • A járványügyi helyzet óta a kollégák többsége textil maszkokat használ az eldobható megoldás helyett.
  • A céges ajándékok beszerzésénél is előtérbe kerültek a környezetbarát megoldások: Zöld bolt kuponok kerültek ajándékozásra a kollégáknak, ezáltal hozzájárulva a kollégák háztartásának zöldítéséhez.
  • Idén szeptemberben a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa érkezik hozzánk a további környezetbarát megoldások megismeréséért.
  • Jövőre a PET kupa (szemétszedésből kaland) eseményen tervezzük a részvételünket.

3 lépés: Hogyan legyen még zöldebb?

A harmadik lépés a további zöldítés iránti igény megjelenése. Ekkor fontos megvizsgálni, hogy milyen irányba lehetne továbbfejleszteni az irodát, milyen máshol már működő jó példákat tudunk átültetni a gyakorlatba.

+ 1 lépés: Hogy ne csak az irodád legyen még zöldebb

Ha az irodai környezetből kilépve is a környezetbarát megoldásokat keressük: idén nyáron jelent meg a Magosfa Alapítvány városi természetvédelmi kiadványa, a Budapesti Vadon -  zöldfelület fejlesztési útmutató nagyvárosban élőknek, hogy minél több „aprócska zöld oázis” alakuljon ki az élőhelyünkön, történjen ez akár a „legsötétebb és legelőnytelenebb bérház udvarában”.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr7516194238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.09.09. 08:35:16

A zöld iroda ott kezdődik, hogy a dolgozók maradnak homeoffice a járvány után is. Miért ?

1. Nem utazik minden nap az összes dolgozó napi két órát csak azért, hogy az egyik számítógép elől átüljön a másik számítógép elé. Ez a dolgozónak napi két óra plusz szabadidő, a környezetnek pedig napi két óra elégetett üzemanyaggal kevesebb, vagy ha a kuli tömegközlekedéssel jár, akkor annak a felesleges terhelése csökken.

2. Nem kell fenntartani az irodaházat (vagy legalábbis nem akkorát). Ami egyrészt azt jelenti, hogy kevesebb irodaházat kell építeni (ami óriási környezetterhelés) nem kell rendszeresen átépíteni (ami kisebb, de még mindig elég jelentős). Másrészt télen nem kell fűteni, nem kell folyamatosan takarítani.

Bónusz: A dolgozók is hatékonyabbak otthon, mint egy nyitott irodában ahol az energia legalább fele arra megy el, hogy a fehér zajt kiszűrjék a háttérben. Vagy ha füles van fenn, akkor a hosszú távú halláskárosodást nem kell gyógyítani a dolgozóknak.
süti beállítások módosítása