Innováció a zöldebb, digitális jövőért a vidéki közösségekben
2024. február 27. írta: Juhász Adriána

Innováció a zöldebb, digitális jövőért a vidéki közösségekben

logo.png

A GRESODI betűszó a GREen (zöld), SOcial (társadalmi) és DIgital (digitális) szavak összeolvadásából jött létre, és egy olyan, az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) alatt futó EaSI program támogatásában megvalósuló projekt nevét takarja, melynek célja a társadalmi vállalkozások ösztönzése a célterületeken, valamint, amely a zöld és digitális innovációkat hasznosítja a vidéki gazdaságok újjáélesztése érdekében, biztosítva a fenntartható növekedést és a társadalmi befogadást.

A projekt 3 országban (Magyarország, Ausztria és Spanyolország) 4 partner (Hárfa Alapítvány, Ex Ante Kft., Social Business Hub Styria és FACTO) közreműködésével valósul meg 24 hónap alatt 2025 végéig.

A projekt célterületei:

  • Magyarországon: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
  • Ausztriában: Stájerország
  • Spanyolországban: Katalónia

Felismerve az olyan kihívásokat, mint a korlátozott pénzügyi források, valamint a tudás és készségek hiánya, amelyekkel a társadalmi vállalkozások – különösen a magyarországi, ausztriai és spanyolországi vidéki területeken működő mikrovállalkozók – szembesülnek, a GRESODI projekt a vállalkozói potenciált kívánja láthatóvá tenni, hozzáférést biztosítva az erőforrásokhoz, a tudáshoz és szakmai hálózatokhoz, amelyek elengedhetetlenek a vállalkozói gondolkodásmód előmozdításához. A közösségi élet javítása iránt elkötelezettek előtt álló akadályok leküzdésével a projekt nemcsak az egész életen át tartó tanulás lehetőségét kívánja népszerűsíteni, hanem arra is törekszik, hogy a helyi-vezérelt zöld és digitális társadalmi projektek előmozdításával hatást gyakoroljon a közösségekre. A projekt különös figyelmet fordít a mikrovállalkozókra, a sérülékeny csoportokra és a nőkre, területileg a célterületek vidéki területeire összpontosítva.

A társadalmi vállalkozások ösztönzése egy transznacionális inkubációs programon keresztül történik; a felhívás keretében 15 csapat (5 projekt/ország) kerül kiválasztásra, akik részt vesznek a programban.

A támogatási csomag, amit az inkubációs program nyújt:

  • Képzési program: Hozzáférés legalább hat átfogó szociális vállalkozói képzéshez.
  • Egyéni coaching ülések biztosítása, szakértői hátérrel.
  • Digitális/zöld utalvány: A kiválasztott csapatok 1 000 EUR értékű utalványt kapnak, amelyet digitális vagy zöld szolgáltatás igénybevételére használhatnak fel.
  • Nemzetközi tapasztalatcsere- és együttműködési lehetőségek más szociális vállalkozókkal a magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén), Spanyolország (Katalónia) és Ausztria (Stájerország) partnerrégióiból.
  • Nemzetközi videó pitch versenyen való részvétel: A programban részt vevő 15 szociális vállalkozó közül egy kiválasztott részt vehet egy tanulmányútra valamelyik partnerrégióban.

Mit várunk a jelentkezőktől?

  • Fókuszban a vidékfejlesztés: Olyan projekteket keresünk, amelyek kifejezetten a vidéki, társadalmi alapú gazdaságok/vállalkozások fejlesztését célozzák.
  • Zöld és digitális innováció: A projekteknek ki kell használniuk a zöld gyakorlatokat vagy a digitális technológiákat, vagy ideális esetben a kettő kombinációját.
  • Társadalmi vállalkozás (mikrovállalkozók): A pályázóknak olyan projekteken kell dolgozniuk, amelyek társadalmi kérdésekkel foglalkoznak és fenntartható megoldásokat kínálnak. A projektnek hozzá kell járulnia a közösség jólétéhez, és egyértelmű társadalmi hatást kell mutatnia. Különösen érdekesek a program számára azok a projektek, amelyek társadalmi problémákkal foglalkoznak, fenntartható megoldásokat kínálnak, és amelyeket nők vezetnek, vagy amelyek csapataikban jelentős női képviselettel rendelkeznek. A projektnek a közösség jólétének javítását kell céloznia és mérhető társadalmi hatást kell elérnie, tükrözve a női vezetés által nyújtott egyedi perspektívát és befogadást.
  • Földrajzi alkalmasság: A program nyitva áll Ausztriából, Magyarországról vagy Spanyolországból érkező résztvevők számára, nagy hangsúlyt fektetve azokra a projektekre, amelyek helyi hatást fejtenek ki és bevonják a közösség tagjait.
  • Fejlesztési szakasz: Lehet az ötlet korai szakaszban járó, akár már egy meglévő kezdeményezés kerül skálázásra; így szívesen fogadjuk a fejlesztés különböző szakaszaiban lévő projekteket.
  • Csapat sokszínűség és elkötelezettség: Magánszemélyek vagy csapatok, formális vagy nem formális szervezetek is jelentkezhetnek.

kep2_1.jpeg

A projekt szakaszai:

  1. szakasz – Társadalmi vállalkozási ötletgeneráló műhely (Impact Lab): 2024. áprilisában B.-A.-Z. vármegyei helyszínen egy 3 órás workshop keretein belül lehetőséget biztosítunk a jelentkezők ötletének finomítására, amelynek középpontjában a fenntarthatóság, a zöld és a digitális innováció társadalmi üzleti modelljeibe való beágyazása áll. Ez az esemény együttműködési teret kínál koncepciók kidolgozásához és továbbfejlesztéséhez, biztosítva, hogy azok megfeleljenek a társadalmi vállalkozás jelenlegi szükségleteinek és jövőbeli irányának.
  2. szakasz – Társadalmi innovációs műhely (Bootcamp): 2024. májusában B.-A.-Z. vármegyei helyszínen egy háromnapos műhely során a résztvevők mélyrehatóan megérthetik és kidolgozhatják társadalmi vállalkozásuk üzleti modelljét. Az értékteremtés, az értékszállítás és a hatáspotenciál kidolgozása kulcsfontosságú a sikeres társadalmi vállalkozások számára. Az értékteremtés során a vállalkozásoknak meg kell határozniuk, hogy milyen egyedi értéket kínálnak a közösségüknek. Az értékszállítás során a vállalkozásoknak meg kell határozniuk, hogy hogyan juttatják el ezt az értéket a célközönségük számára. A hatáspotenciál pedig a vállalkozás társadalmi és környezeti hatásának potenciális mértékét jelenti.
  3. szakasz – Jelentkezés az inkubációs programba (2024. június 10.): A 12 hónapos inkubációs programunkra a Social Business Canvas modell benyújtásával lehet jelentkezni, ezzel teheti meg a pályázó az első lépést a társadalmi vállalkozóvá válás felé. A programba való beválogatáshoz a pályázóknak olyan szociális üzleti modell tervet kell kidolgozniuk, amely bemutatja innovatív zöld és/vagy digitális szociális üzleti ötleteiket. A nyertesek (5 csapat/ország) kihirdetését követően a vállalkozók egy inkubációs programban vesznek részt, amely támogatja projektjeik sikeres és akadálymentes megvalósítását. A 15 nyertes csapatot a képzésből, mentorálásból, hálózatépítésből és határon átnyúló tevékenységekből álló inkubációs csomag mellett speciális zöld és digitális szolgáltatási utalványokat is kaphatnak.

A projekt várható eredményei:

A projekt várható eredményei közé tartozik 15 kísérleti projekt sikeres menedzselése, az érintettek transznacionális hálózatának létrehozása, valamint új társadalmi üzleti modellek létrehozása a zöld és digitális átálláshoz. Ezen túlmenően a GRESODI projekt segít a szociális gazdaság szereplőinek fenntarthatóbbá, zöldebbé, digitálisabbá és hatékonyabbá válni.

A GRESODI projekt – magyarországi eseményeinek – fontosabb dátumai:

  • 2024. március 26. 13:00 – online projektbemutató eseményt tartunk, ahol részletesen megismerkedhetnek a GRESODI projekttel. A pályázatra való jelentkezési információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://gresodi.eu/index.php/call-for-applications
  • A felhívásra való jelentkezés határideje Magyarországon: 2024. június 10.

Figyeljék a GRESODI weboldalát az aktuális információkért!

kep1_17.png

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5418340605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása