TALKNET – avagy szakmai eszmecsere az utolsó kilométerek zöldítéséért…
2020. szeptember 29. írta: dr. Kardoss Fruzsina és Barna Lázár Zoltán (EX ANT

TALKNET – avagy szakmai eszmecsere az utolsó kilométerek zöldítéséért…

Idén nyáron zárult le az Interreg Central alapból finanszírozott TALKNET projekt, aminek szakmai tevékenységében is aktívan részt vettünk a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) tanácsadói csapataként. A projekt 2017 nyarán kezdődött az Észak Adriai Kikötő vezető partnersége alatt, a BSZL mellett további 14 európai projekt partner részvételével.

A projekt keretében számos európai jó gyakorlatot vizsgáltunk meg és városi logisztikára vonatkozó stratégiát készítettünk az áruszállítás környezeti terhelésének csökkentésére. Az áruszállításban a célállomás előtti utolsó pár km a legköltségesebb és a leginkább környezetszennyező tényező. Budapesten is sor került lakossági és szakmai egyeztetésre, melyek keretében megvitattuk, hogy milyen hasznos szerepe lehet a Budapesti Szabadkikötőnek a városi zöld áruszállítás kialakításában.

A projekt során annak lehetőségét vizsgáltuk, hogy kialakítható-e egy elektromos árufuvarozási terminál a BSZL területén, ahol a hajón, vonaton érkező áru elektromos teherautókra kerülne átrakodásra. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy a teherautók töltéséhez szükséges elektromos áramot napelemek felállításával a kikötő maga állítaná elő, ezzel is hozzájárulva az árufuvarozás „zöldítéséhez”. A kezdeményezést mind lakosság és a helyi közigazgatási szervek is támogatják, ezért a BSZL további erőfeszítéseket tervez a projekt megvalósítása érdekében. A projekt keretében készült egy rövid kisfilm, ami a kikötőt és a tervezett koncepciót is bemutatja:

talknet_film.png

(Kattints a képre a videó megnyitásához)

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5316218048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása