COLIVING, avagy: Hogyan lehet összekötni a munkát mások megismerésével?
2021. január 04. írta: Róka László (MEGAKOM)

COLIVING, avagy: Hogyan lehet összekötni a munkát mások megismerésével?

Tamás 30 éves informatikus, egyedül él és egy angol applikációfejlesztő cégnél dolgozik. Reggel 8 óra körül megy át a szobájából a közös konyhába reggelit készíteni. Ott már vannak néhányan, akikkel kedélyesen elbeszélget reggelizés közben. Aztán a nappaliban keres magának egy üres asztalt és a laptopjával elkezdi a munkáját végezni, mint ahogy mindenki más körülötte.

Hogy hol van ez a hely? Ez most teljesen mindegy, itt inkább a munkavégzés módja és a környezet a fontos, mert ez egy coliving ház. Ezt az új munkavégzési formát mutatom be röviden.

coliving1.jpg

A koronavírus járvány következtében számos munkakörben kénytelenek voltunk megszokni az otthoni munkavégzést - ezzel egy csapásra az otthonunk részben a munkahelyünkké is vált. Egyik pillanatról a másikra széles körben ismertté vált a home-office fogalma, és már nem csak az informatikusok és tanácsadók privilégiuma volt otthonról dolgozni. Magyarországon is nagyon sokan alakítottak ki otthoni munkasarkot, vagy éppen végezték munkájukat a laptopjukon – ha máshol nem, hát az étkezőasztalon. Egy ideig ez persze az újdonság erejével hat, kényelmes, praktikus, és még egy kicsit talán izgalmas is, de viszonylag gyorsan szembesülhetünk ennek az árnyoldalaival is. Ezek közül a leghamarabb a magányosság jelenik meg, majd súlyosabb esetekben kialakulhat ebből a depresszió is, különösen azoknál, akik egyedül élnek.

Azonban akkor sem feltétlenül szükségszerű, hogy magányosan dolgozzunk és éljünk, ha például egyszemélyes vállalkozásunkat működtetjük. Részben ezeknek a problémáknak a kezelésére alakultak ki a világban új megoldások, innovatív kezdeményezések. Ilyen a coliving, amely elsősorban a helyhez nem kötött, sajátos életformát követő digitális nomádok számára kínál vonzó megoldást.

Ezeket mutatom be néhány példán keresztül.

Tehát, mi is az a COLIVING?

Először is tisztázni kell a home-office és a coliving közötti különbséget. Ahogy már a bevezetőben is írtam, a home-office nem más, mint amikor a munkavégzés az otthonunkban történik valamilyen elektronikus információs eszközön és a virtuális kapcsolatot az internet teremti meg a munkatársak és az ügyfelek között.

coliving2.jpg

A coliving ezzel szemben egy olyan sajátos életforma, ami főként azok között az emberek – elsősorban fiatalok – között terjedt el, akik a munkájukat össze akarják kötni az utazással, a világlátással, a különböző kultúrák megismerésével, vagy egyszerűen, csak olyan közösségre vágynak, ahol hasonló gondolkodású és életformájú emberek dolgoznak és élnek egy közös térben.

Gyakran digitális nomádoknak is nevezik ezeket az embereket. Ők azok, akik digitális eszközöket és technológiákat használnak a munkájukhoz (pl. számítógép, okos telefon, tablet, internet) és a munkájuk független a munkahelyi jelenléttől. Közülük sokan általában nem otthonról dolgoznak, hanem keresik azokat az érdekes helyeket a világban, ahol jól érzik magukat. Nem szükséges számukra az állandó lakhely és többnyire nem is alkalmazottként dolgoznak, hanem megbízásokat teljesítenek. Már ma is elég sokan élnek így a világban és a számukat csak növelte az elhúzódó járványhelyzet is.

coliving3.jpg

És amikor valamilyen szolgáltatásra megjelenik a kereslet, arra előbb-utóbb létrejönnek a lehetséges kínálati alternatívák is.

Egy ezek közül a coliving. Ez egy olyan üzleti modell, amely a digitális nomádoknak nyújt ideális szolgáltatást azzal, hogy nem csak jó munkakörülményeket teremt, de a hosszabb-rövidebb ideig tartó lakhatási lehetőséget is biztosít, rugalmas feltételek mellett.

Tehát, colivingnek nevezzük azt a zárt közösségi helyet, amely úgy van kialakítva, hogy egyszerre biztosítja a jó munkafeltételeket, a kényelmes lakhatást, valamint a szabadidős tevékenységekhez szükséges kulturált körülményeket is. A munkavégzés általában egy közös térben történik digitális eszközökkel, egyedül, vagy csoportosan. Ezt hívják coworking munkának, magyarul közösségi munkavégzésnek, vagy közösségi irodának. A coworking iroda bérlés egy költséghatékony megoldás a hagyományos irodabérléshez képest. Ilyen szolgáltatás már létezik az ország legtöbb nagyobb városában.

A coliving viszont ettől sokkal több.  Ugyanis itt mindenkinek van saját kis apartmanja, de van közös konyha és ebédlő is, valamint a szabadidős tevékenységekre is van lehetőség (pl. közös társalgó, fitnesz terem, bel- és kültéri sporteszközök stb.). Persze, ezek a helyek akkor tudnak igazán vonzóak lenni, ha érdekes, egyedi, különleges kínálatot nyújt maga a tágabb környezet is. Ilyen lehet egy izgalmas, pezsgő nagyváros (pl. New York, London, Budapest stb.), vagy egy egzotikus üdülőhely (Florida, Bali, Balaton stb.), vagy egy inspiráló, innovatív vállalkozói környezet (pl. Szilícium-völgy, Oxford, Szingapúr stb.).

A legsikeresebbek azok a coliving helyek, ahol mindezek a lehetőségek kiegészülnek még alternatív program- és közösségszervezéssel, adott esetben közösségi mentorálással.

Ennek az életformának az a legnagyobb előnye, hogy a résztvevők megismerhetik a közösség többi tagjának a munkáját és gondolkodásmódját. Egyben jó lehetőséget biztosít a csoportos munkavégzéshez, az új ötletek, látásmódok, tudások és tapasztalatok beépítéséhez a saját munkák végrehajtása során. Ez aztán időnként új megbízásokhoz, egymásnak való bedolgozáshoz, tartós üzleti kapcsolatokhoz, esetleg új, közös szolgáltatások kialakításához is vezethet. És persze időnként hosszú távú kapcsolatok és barátságok is születnek.

coliving4.jpg

És hogy városfejlesztési szempontból miként hasznosítható mindez? A coliving lehet egyfajta alternatív megoldás egyes városoknak a lakhatásra, a tehetséges fiatalok városba csábítására, egy olyan innovatív városi környezet kialakítására, amely segítheti a tehetséges helyi fiatalok városban maradását is.

Néhány sikeresen működő coliving ház életébe lehet bepillantást nyerni az alábbi linkek segítségével:

coliving5.jpg

Magyarországon is megjelent már ez a coliving szolgáltatás.

A következő blogbejegyzésemben egy ilyen érdekes hazai kezdeményezést fogok bemutatni. Annyit elárulok előzetesen, hogy ez a coliving hely a Balaton mellett jött létre, egy megszállott, un. “digitális nomád” álmai, harcai és ötletei eredményeként.

Tehát a folytatásban – egy helyszíni riport keretében - következik a Balaton parti coliving sztori!

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr4916371062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása