7/20 – 7 év egy nemzetközi tanácsadó közösségben
2022. november 03. írta: Zarándy Ágnes (EX ANTE)

7/20 – 7 év egy nemzetközi tanácsadó közösségben

Az URBAN21 blog megelőző számaiban is olvashatták, hogy az EX ANTE Kft. idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódik ez a blog cikkünk is, melyben a 2009-2016 közötti időszakot emeljük ki, amikor az EX ANTE 7 éven keresztül volt az ausztriai központú ICG Integrated Consulting Group (ICG) tagja. Az ICG Európa 12 országában működő, alapvetően menedzsment tanácsadásban élenjáró tanácsadók cégcsoportja, alapító tagjai már 40 éve működnek a szakterületen. Az EX ANTE 20 éves múltját a fejlesztéspolitikában Magyarországon büszkeségként tartjuk számon, ugyanakkor ebben az írásban az ICG-vel töltött 7 évünket helyezzük a középpontba, kiemelve, hogy a menedzsment tanácsadás kultúrájába való beilleszkedés miként hatott a működésünkre, mindennapi életünkre.

Közös élményekről, tapasztalatokról több magazint is teleírhatnánk, ebben a formában viszont a hét éves közösségre való tekintettel inkább felsorakoztatjuk hét olyan szenvedélyünket, amelyeket fejlesztési tanácsadóként ezalatt a hét év alatt gazdagíthattunk: változás, közösség, játék, idegen nyelv, tanulás, utazás, folyamatos alkalmazkodás (VUCA).

italok_1.JPG

Forrás: saját fotó, cégcsoportos rendezvény - vetélkedő

1. A változás szeretete

kep1_26.jpg

Forrás: https://icg.odoo-is.com/

A változáskezelés annak művészete, hogy egy új helyzethez olyan módon alkalmazkodjunk, hogy közben magunkban hordozzuk a múltat is. Hazai kisvállalkozásként nagy változást hozott a mi életünkben is egy európai méretű cégcsoport tagjává válni és az új nyelv mellett magunkévá tenni azokat a módszereket, megközelítéseket és szervezeti kultúrát, amelyek az ICG-t alapvetően meghatározzák. Nagy izgalommal és lelkesedéssel néztünk az új út felé, mely természetesen nem volt mindenkinek egyszerű.

Az együtt töltött hét év alatt sokat gazdagodtunk a közös munka és közös tanulás által, ugyanakkor mindeközben mi is változtunk. A tevékenységi területeink formálódásának eredményeképpen pedig később az utunk is más irányba haladt tovább.

Az ICG a változás szakértője, „Partner a változásban”, melynek jelentése a legtöbb, amit egy menedzsment tanácsadó szervezet jelenthet változásmenedzsment idején. Ez az a cél, amit munkánk során mi is megvalósítani kívánunk, akár a közigazgatás-fejlesztés, logisztika, környezetünk vagy a helyi- és városi közösségek kihívásain dolgozunk.

kep2_17.jpg

Forrás: ICG Integrated Consulting Group Kft. oldala https://www.integratedconsulting.hu/

 2. A közösség szeretete

Az ICG tanácsadóiként mindig is kifejezetten fontos volt az egyedi készségek tudatosítása és a saját tanácsadói képességek fejlesztése, ugyanakkor mindez a szakértelem a közösség erejéből táplálkozik. Ezt tapasztaltuk az ICG-vel töltött évek alatt mindvégig és azóta is ezeket az elveket valljuk. Együtt tanulunk, együtt fejlesztjük képességeinket és egymásra építve tudunk új módszereket kifejleszteni, így eredményeink is közösek, melyeket önállóan egyikünk sem hozott volna létre.

A folyamatos fejlődés nélkülözhetetlen elemei a mai napig a közös inspiráció, az egymástól való tanulás, a közösségen belüli kapcsolatépítés, az alulról induló kezdeményezések és belső fejlesztések támogatása, a munkamódszerekhez fejlesztett innovatív megoldások és termékfejlesztés. Ezeket a folyamatokat az ICG-ben töltött hét év alatt nap mint nap gyakoroltuk és a mai napig is az EX ANTE-ban tematikus belső csapatok viszik tovább.  

2013_icg_learningdays_bp.JPG

Forrás: ICG Integrated Consulting Group, cégcsoportos találkozó Budapesten, 2013

3. A játék szeretete

A játék nagyon fontos számunkra, amelyet nemcsak a közösségi élet keretében gyakorlunk, hanem a munkafolyamatokba is beépítjük, ahol lehetőség van rá. A fejlesztési folyamatok játékos megközelítése nemcsak számunkra teszi élvezetesebbé a munkát. Ennek legfőbb célja, hogy a résztvevőkkel zajló közös munka interaktívabb, és ezáltal eredményesebb is legyen, mivel a játékos módszerekkel a résztvevők motivációja, elköteleződése is sokkal erősebbé válik. Stratégiai tervezési, döntéshozatali szituációkban, komplex problémák megoldásához nagyon sok kreatív csoportos alkotó technikát ismertünk meg az ICG által, amelyek mai napig meghatározzák azt a megközelítést, ahogyan egy fejlesztési folyamat megoldásához hozzáállunk.

Annak érdekében, hogy örök fiatalságunkat és játékosságunkat megtartsuk, a közösségi alkalmakat is nagymértékben meghatározza a közös játék, különböző vetélkedők vagy közös sport.

 

4. A nyelv szeretete

Az ICG cégcsoportja jelenleg 12 európai országban működik, amelyek mindegyike külön nyelvet beszél, a közös nyelv pedig az angol. 13 különböző nyelv és sok különböző nézőpont gazdagítja az ICG kultúráját.

ICG-s tagságunk óta az EX ANTE tanácsadói között is egyre gyakoribb lett az angol, mint munkanyelv használata, a nemzetközi üzletágunk tevekénysége is egyre magabiztosabbá és meghatározóbbá vált az elmúlt évek során.

icg_terkep_1.jpg

Forrás: ICG Integrated Conslting Group honlapja, https://www.integratedconsulting.eu/

 

5. A tanulás szeretete

Az ICG kezdettől fogva nagy hangsúly fektetett a tanulásra, melynek elsődleges formája mindig is az egymástól tanulás volt. A 12 országban működő tanácsadó cégek olyan sokrétű és szakterületileg is szerteágazó tapasztalattal rendelkeznek, hogy a saját tapasztalatok egymásnak való átadása is elegendő kihívás a szakmai készségek és szaktudás fejlesztése területén. A közös tanulás elsődleges formái ad-hoc szakmai tréningek, tapasztalatmegosztás fókuszú, több napos cégcsoportos összejövetelek, tanácsadó akadémia működése és tematikus termékfejlesztési csapatok működtetése volt.

Ezeket a kezdeményezéseket mai napig nagy lelkesedéssel támogatjuk az EX ANTE életében is, természetesen már az EX ANTE szakterületi sajátosságaihoz és a kollégák szakmai irányultságához igazítva.

2015_icg_opera_trening_1.jpg

Forrás: ICG Integrated Consulting Group, OPERA tréning Budapesten, 2015

icg_books.jpg

Forrás: Saját fotó, ICG-Innotiimi képzési dokumentumok

6. Utazás szeretete

Az ICG mélyről jövő törekvése a világ minél jobb megismerése, mely késztetéssel az EX ANTE is teljes mértékben azonosult. Az ICG tanácsadói munkájuk során sokat dolgoznak külföldön, miközben az egymással való személyes kapcsolattartás is szükségessé teszi a gyakori utazást. A világ megismerésének vágya nemcsak Európára korlátozódik, hanem azon túlra is: az ICG szervezésében mi is részt vehettünk az Indiában, illetve a Szilícium-völgyben szervezett egy hetes tanulmányutakon. Ezeknek az utaknak során közelről ismerkedhettünk meg nemcsak helyi kis- és óriásvállalatokkal, de találkozhattunk egyetemek, iskolák, civil szervezetek, kórházak, vallási szervezetek képviselőivel is.

2013_india_learningjourney_1.jpg

Forrás: ICG Integrated Consulting Group, Indiai tanulmányút, 2013

2016_silicon_valley_coworking_1.jpg

Forrás: Saját fotó, Szilícium-völgyi tanulmányút, 2016, co-working iroda

7. A VUCA világunk szeretete

2016_helsinki_ld_vuca_1.jpg

Saját fotó, cégcsoportos találkozó Helsinkiben, 2016

A 2016-ban Helsinkiben közösen eltöltött kétnapos ICG találkozó egyik meghatározó témája volt a VUCA megközelítés közös értelmezése. Akkor még nem tudtuk, hogy ezek a szavak világgazdasági és világpolitikai értelemben mára mennyire meghatározóak és a mindennapi élet valós kihívásaivá válnak. A VUCA jelentése: gyorsan változó (Volatile), kiszámíthatlan (Uncertain), összetett (Complex) és bizonytalan (Ambiguous).

A VUCA világ (https://vezetofejlesztes.hu/milyen-egy-sikeres-vezeto-vuca-vilagban/)  megközelítése szerint „kapcsolatban állunk egymással egy olyan világban, ahol az instabilitás vált a normává. A dolgok folyamatosan és gyorsan változnak, bizonytalanná téve a jövő alakulását. Kiszámíthatatlan, hogy milyen összefüggések milyen következményekhez vezetnek. És ugyanazok az információk, adatok egymásnak ellentmondó jelentéseket is hordozhatnak”.

Ebben a környezetben még inkább szükségünk van arra, hogy megerősítsük, és a mindennapi munkánk eszközévé tegyük azokat a képességeinket, amelyekkel nap mint nap tudunk alkalmazkodni környezetünk változásához, hiszen ezek a képességek fejlesztési tanácsadóként már alapvető fontosságúvá váltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr1817969252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása