Munkaerő megtartási támogatások
2024. január 30. írta: Szabó Márta (EX ANTE)

Munkaerő megtartási támogatások

Milyen foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatások érhetőek el a kkv-k és nagyvállalatok számára?

A munkaerő kínálat alapját képező, gazdaságilag aktív, munkaképes korú lakosság volumene a következő évtizedekben csökkenő tendenciát mutat – hívja fel figyelmünket számos, a születésszámokon alapuló becslés. Feszes a munkaerőpiac, szűkül a hazai munkavállalók száma, s a kínálat bővítésére olyan kormányzati programok is indulnak, mellyel távoli országok szülöttjeinek könnyítik meg munkavállalási lehetőségeit hazai vállalati környezetben.

A még inaktív, munkaerő-tartalék mozgósítására az elmúlt évtizedben számos támogatási program futott, és az új uniós ciklusban is fókuszban áll a közel 900.000 fő foglalkoztathatóságának elősegítése. Ilyen program pl. az országos lefedettségű megyei foglalkoztatási együttműködések fő célcsoportját alkotó inaktív társadalom felkészítése és bevonása foglalkoztatás előkészítő tevékenységek támogatásán keresztül.

Mindezen trendek mellett életünk és a szakmák számos területét áthatja a mesterséges intelligencia térnyerése, alkalmazkodóképességünk, rugalmasságunk foglalkoztatóként és foglalkoztatottként egyaránt kiemelt jelentőséggel bír.

Cikkünkben a fenti makrogazdasági általános környezetre reagálva olyan praktikus, elérhető, foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatási lehetőségekre kívánjuk felhívni a kkv-k és nagyvállalatok figyelmét, melyek a munkaerő megtartásában, vezetők és alkalmazottak kompetenciájának fejlesztésén keresztül, de mégis a cégek igényeire szabhatóan segítik a vállalkozásokat. Felsoroljuk továbbá az új munkavállalókhoz, és generáció váltó munkahelyekhez kapcsolódó támogatási lehetőségeket is.

Munkahelyi képzési támogatás

Minisztériumi hírek, és a BKIK tájékoztatása alapján hamarosan újra elérhetővé válik az országos lefedettségű munkavállalói képzési támogatás.

kepernyokep_2024-01-30_1226462.png

KKV kapacitásbővítő támogatás

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2024. január 15-én új munkahelyteremtő támogatási programot indított, melynek célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl – működnek és legfeljebb 10 munkavállalóval bővítenék a foglalkoztatottaik számát.

A támogatás célja emellett, hogy hosszabb távon is segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon ahhoz, hogy a létrejövő munkahelyek hosszabb távon is fenntarthatók legyenek.

A megfelelő tapasztalattal és készségekkel, tudással rendelkező munkavállalók megszerzése és megtartása nagy kihívás elé állítja a KKV-kat, hiszen esetükben a bérköltség az egyik legnagyobb működési költségtétel. Egyéni vállalkozók nem pályázhatnak.

kepernyokep_2024-01-30_122915.png

Munkakör-megosztás elterjesztését célzó program

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „Munkakör-megosztás elterjesztését célzó program” címmel pályázatot hirdetett.

A program célja, a fiatalok munkához jutásának, beilleszkedésének és a generációk közötti tapasztalat-átadásának támogatása azáltal, hogy mindkét érintett munkavállaló (nyugdíj előtt álló és pályakezdő álláskereső) „átfedő” részmunkaidőben dolgozik, ezzel biztosítva a tapasztalatátadást, a munkavégzés folyamatosságát, az ügyfél-kapcsolatok zavartalanságát. Erre a támogatási formára egyéni vállalkozók is pályázhatnak.kepernyokep_2024-01-30_124059.png

Amennyiben a fenti támogatási lehetőséggel kapcsolatban kérdése merül fel, kérje szakértőink bővebb tájékoztatását elérhetőségeinken.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr7918314899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása