Tehetségmegtartás és társadalmi innovációk a 21. századi településeken
2024. február 01. írta: Nagy Korodi Annamária (HÁRFA ALAPÍTVÁNY)

Tehetségmegtartás és társadalmi innovációk a 21. századi településeken

tinlab_urban21_fejlec.JPG

A TINLAB-URBAN21 konferenciasorozat missziója, hogy a városokat, várostérségeket felkészítse a 21. század kihívásaira és olyan társadalmi innovációkat, jó gyakorlatokat mutasson be, amelyek segíthetnek ezen kihívások eredményes kezelésében.

A 2020. végén megalakult Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) a nemzeti keretrendszer és az ahhoz kapcsolódó módszertan kialakításán túlmenően konkrét társadalmi problémákat azonosít be, és azokra innovatív válaszokat kíván adni. Ennek megfelelően a szakmai-módszertani megalapozáson, kutatásokon túlmenően a TINLAB tevékenységének kiemelt fontosságú része a társadalmi innovációs fejlesztések ösztönzése és megvalósítása.

Az idei TINLAB-URBAN21 konferencia központi témája egy olyan kérdés, ami egyre égetőbbé válik a települések többsége számára. A hazai települések jelentős része mára folyamatosan veszít népességéből. Ráadásul azok, akik úgy döntenek, hogy máshová költöznek, jellemzően a fiatalabb, magasabban képzett társadalmi rétegekből kerülnek ki.

A folyamatos népességcsökkenés és agyelszívás súlyos negatív következményekkel jár a települések és a maradók számára:

  • drasztikusan romlik a népesség korösszetétele, növekszik az eltartottak aránya;
  • már rövid távon is munkaerőhiány alakul ki;
  • romlik a gazdasági teljesítmény, dominálnak az alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységek;
  • csökken a szabadon elkölthető jövedelem, ezzel párhuzamosan visszaesik a helyi termékek és szolgáltatások fogyasztása;
  • ez tovább gyengítve a gazdaságot negatív spirált indít be.

Azok a települések, amelyek nem képesek adekvát válaszokat adni erre a kihívásra, nem tesznek tudatos lépéseket a népességmegtartás érdekében, véglegesen leszakadnak.

A konferencia keretében előadóink segítségével, sikeres jó gyakorlatok, társadalmi innovációk bemutatásán keresztül segítünk azoknak a szakembereknek, akik szeretnének településük jövőjéért aktívan cselekedni. A TINLAB a 2021-2023-as időszakban 11 projektet támogatott olyan területeken, mint a gamifikáció a digitális kultúra oktatásában, transzformációs turizmus, aktív idősödés, természettudományos élményközpont, munkavédelem a joggyakorlatban. 2023 végén új felhívást tettünk közzé társadalmi innovátorok számára, amelyre 28 jelentkezés érkezett. A kiválasztásuk kétfordulós eljárásrendben 2024. március elejéig valósul meg, és a konferencián bemutatkoznak a nyertes innovációs ötletek gazdái, akik – a konferencia központi témájához kapcsolódóan - izgalmasnál izgalmasabb fejlesztési elképzelésekről számolnak be a résztvevőknek.

A konferencia vezérelőadását Steigervald Krisztián generációkutató tartja. Népszerűségét jelzi, hogy legutóbbi műsorát több mint 500 ezren tekintették meg az Interneten. Nagyon közérthetően fogalmazza meg a társadalmi kihívásokat és lehetőségeket a különböző generációk nézőpontjából. Ezúttal a 21. századi településeknek ad gondolkodni valót.

Konferencia helyszíne: Cegléd, Kossuth Művelődési Központ

Időpontja: 2024. március 21.

Regisztráció és további információk: https://urban21.eu/

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Labor (TINLAB) keretében szervezett idei URBAN21 konferencia céljául tűzte ki a 2024-ben megvalósuló társadalmi innovációs fejlesztések és ezek ötletgazdáinak bemutatkozását, továbbá a tehetségvonzás, tehetségmegtartás területén hazai és nemzetközi jó gyakorlatok bemutatását, amelyek útmutatásként szolgálhatnak a városok számára helyi cselekvéseik tervezéséhez.

 

A KONFERENCIA A TÁRSADALMI INNOVÁCIÓS NEMZETI LABORATÓRIUM CÍMŰ RRF 2.3.1.-21-2022-00013 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN VALÓSUL MEG.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5318316499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása