Már Hercules is segíti az energiaátmenet, az energiaszegénység és az energiaközösségek ügyét
2024. augusztus 26. írta: Czinki Zsuzsanna (DDRIÜ)

Már Hercules is segíti az energiaátmenet, az energiaszegénység és az energiaközösségek ügyét

boritokep_7.jpg

(forrás: https://stock.adobe.com)

Az energiaátmenet egy összetett folyamat, a globális energiatermelési és -fogyasztási rendszer átalakulását jelenti, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrásokra való átállás. Ez az átmenet kulcsfontosságú az éghajlatváltozás mérséklésében, az energiafüggetlenség növelésében és a fenntartható fejlődés biztosításában. Az energiaátmenet több szinten valósul meg, ideértve a technológiai, gazdasági, társadalmi és politikai változásokat. Az energiahatékonyság javításával a már meglévő rendszereket tökéletesítjük, például az épületek szigetelésével, az ipari folyamatok optimalizálásával, valamint az energiatakarékos háztartási eszközök használatával. A megújuló energiaforrások integrálásával biztosítjuk a fenntartható és alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású energiát. Ezen a ponton pedig fontos megemlíteni a meglévő energia-infrastruktúra korszerűsítését és bővítését, hogy támogassa a megújuló energiaforrások integrálását és az energiatárolási kapacitások bővítését. Ez magában foglalja az intelligens hálózatok (smart grid) fejlesztését is, amelyek lehetővé teszik az energia hatékonyabb elosztását és felhasználását. A megújulók használata által értelemszerűen az energiaátmenet részét képezi a decentralizált energiatermelési rendszer előmozdítása, amely lehetővé teszi a helyi közösségek számára, hogy saját energiájukat megtermeljék és felhasználják. Ezzel megspórolva az energia hatalmas szállítási veszteségét, s helyben tartva azt. Mindezek megvalósításához pedig természetesen erős politikai és szabályozási keretek szükségesek, amelyek ösztönzik a megújuló energiaforrások használatát, támogatják az energiaközösségeket és az energiahatékonysági intézkedéseket, pl. adókedvezmények, támogatások formájában.

kep1_36.jpg

(forrás: https://stock.adobe.com)

Az energiaszegénység egy olyan állapot, amelyben egy háztartás vagy közösség nem képes megfizetni a szükséges energiafogyasztást alapvető szükségleteinek kielégítéséhez, mint például a fűtés, hűtés, világítás és főzés. Sajnos ilyen helyzet több tényezőből is adódhat, ideértve a magas energiaárakat, az alacsony jövedelmet, és az energiapazarló, rossz szigetelésű lakóingatlanokat. S ez a probléma nemcsak a fejlődő országokban van jelen, hanem a fejlett világban is. Az energiaárak emelkedése, az energiahálózatok elavultsága és a megújuló energiaforrások kihasználásának kezdeti magas költségei pedig mind hozzájárulnak az energiaszegénység fokozódásához. Az energiaszegénység komoly hatással van az életminőségre, az egészségre és a jólétre. Azok a háztartások, amelyek nem tudják megfelelően fűteni otthonaikat, fokozott kockázatnak vannak kitéve a hideg időjárás okozta egészségügyi problémákkal szemben, mint például a légzőszervi betegségek. De például világítás hiányában az energiaszegénységben élő gyerekek nem tudnak a téli időszakban tanulni sem, így egy idő után emiatt is szükségszerűen kimaradnak az iskolából. Emellett az energiaszegénység pszichológiai stresszt és társadalmi kirekesztést is okozhat, mivel az érintettek gyakran kénytelenek lemondani más alapvető szükségleteikről, hogy energiát tudjanak biztosítani. Összességében véve pedig mindezekkel valójában az energiaszegénységben élők az egész társadalmat terhelik, hiszen terhelik az egészségügyi és a szociális ellátórendszert, ami végső soron szintén a tehetősebb emberek adójából lesz kifizetve. Így hasznosabb lenne tehát ugyanazt a pénz az életminőségük javítására és mindezen problémák megelőzésére fordítani.

kep2_22.jpg

(forrás: https://www.friendsofnepal.org.au/rids-nepal/)

Az energiaátmenet a helyben termelt fenntartható energia révén tehát fontos szerepet játszhat az energiaszegénység enyhítésében. Az átmenet azonban nem mentes a kihívásoktól. Az új technológiák bevezetése gyakran jelentős beruházásokat igényel, ami különösen megterhelő lehet az alacsony jövedelmű háztartások számára. Az energiaátmenet sikeres megvalósítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi támogatás és ösztönzők biztosítása, hogy minden társadalmi réteg részesülhessen a megújuló energiák előnyeiből.

Az energiaközösségek közösségi alapú megoldásokkal járulnak hozzá az energiaátmenethez, miközben csökkentik a tagok energiaszámláit és növelik az energiaellátás biztonságát. Először is, a közösségi energiaprojektek gyakran olcsóbbak és hatékonyabbak, mivel a résztvevők közösen viselik a beruházási költségeket, és együttműködnek a működtetés során. Másik fontos előnyük, hogy hozzájárulnak a társadalmi tudatosság növeléséhez, mivel ösztönzik a résztvevőket, hogy többet tudjanak meg a megújuló energiaforrásokról és azok előnyeiről, valamint a fenntartható energiagazdálkodás fontosságáról. Ez a tudásmegosztás hozzájárul a megújuló energiával kapcsolatos projektek társadalmi elfogadottságának növeléséhez is, és megkönnyíti a tiszta energiára való átálláshoz szükséges magánberuházások számának emelkedését. Az energiaközösségek különösen fontos szerepet játszanak a vidéki és hátrányos helyzetű területeken, ahol az energiaellátás gyakran bizonytalan és drága. Ezeken a területeken segíthetnek abban, hogy a helyi közösségek hozzáférjenek a megújuló energiaforrásokhoz, és csökkentsék energiaszámláikat. A közösségi alapú energiaprojektek emellett munkahelyeket teremthetnek és hozzájárulhatnak a helyi gazdaság élénkítéséhez.

Az energiaátmenet során azonban figyelembe kell venni, hogy nem minden közösség és háztartás rendelkezik azonos erőforrásokkal és lehetőségekkel. Az energiaátmenet sikeres megvalósítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi támogatás és ösztönzők biztosítása, hogy minden társadalmi réteg részesülhessen a megújuló energiák előnyeiből. Az állami támogatások és kedvező hitelek lehetővé tehetik az alacsony jövedelmű háztartások számára is, hogy részt vegyenek az energiaközösségekben és részesüljenek azok előnyeiből.

 

Jó-jó, de mi köze van ennek az egésznek a címbéli Herculeshez?

Úgy, hogy 2024. június 1-jével elindult a HERCULES projekt, melynek pont az a célkitűzése, hogy segítse az energiaátmenetet és az energiaszegénység csökkentését az energiaközösségek kialakítása révén.

Ha kíváncsi vagy a projekt további részleteire és későbbi fejleményeire, kövesd be:

Facebookon: https://www.facebook.com/ddriu.nonprofit.kft

LinkedIn-en: https://www.linkedin.com/company/stria-south-transdanubian-regional-innovation-agency

 

Támogató program: Interreg Central Europe Program

Projekt teljes költségvetése: 2,276,098.45 EUR

A projekt kódja: CE0200727

A projekt kedvezményezettjei:

Emilia-Romagna Region (IT) (LP)

DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (HU)

Research Burgenland (AT)

Politecnico di Milano, Department of Design (IT)

ECIPA (IT)

Thuringian Energy- and GreenTech- Agency (DE)

German Cooperative and Raiffeisen Confederation (DE)

Lubelskie Voivodeship (PL)

Mazovia Energy Agency (PL)

IRENA – Istrian Regional Energy Agency Ltd. (HR)

ENVIROS, s.r.o. (CZ)

Hradecký venkov o.p.s. (CZ)

 

Projekt időtartama: 2024.06.01 – 2026.11.30

 

A HERCULES projektet az Interreg Central Europe Program támogatja, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr7518475755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása