Képriport az URBAN21 Veszprémi Konferenciáról
2019. január 18. írta: URBAN21

Képriport az URBAN21 Veszprémi Konferenciáról

1_3.jpg

Nagy szakmai sikerrel zárult január 11-én Veszprémben az URBAN 21 Városfejlesztési Konferencia. Képriport formájában elevenítjük fel a programot. A prezentációkat és a képeket folyamatosan töltjük fel a konferencia honlapjára:  http://urban21.eu/

Megszületett a döntés, 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa! A konferencia egyfajta szakmai beharangozóként szolgált ehhez a döntéshez, hiszen az alábbi témákat elemezték a meghívott hazai és külföldi szakemberek:

- a helyi kultúra és a rekreációs lehetőségek fontossága;

- a kultúra és gazdaság viszonya;

- a kultúra szerepe a közösségépítésben;

- kultúra és kreativitás;

- kultúra és turizmus.

2_4.jpg

Kiss Gábor, a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány (röviden: HÁRFA) elnöke nyitotta meg a konferenciát. Két dolgot emelt ki:

- egyrészt, ez a mostani rendezvény szerves folytatása a 2000 óta évente megrendezett Tokaji Konferenciának (bővebb információ ezekről: http://urban21.eu/ ),

- másrészt, eltökélt szándéka a szervezőknek és a szakmai támogatóknak, hogy minden év elején megszervezik a konferenciát.

3_3.jpg

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A polgármester úr hangsúlyozta, hogy Veszprém nagy örömmel és lelkesedéssel készül arra, hogy minden szempontból megfeleljen az Európa Kulturális Fővárosa cím elvárásainak.

4_1.jpg

Kézy Béla, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda vezető szakértője volt a konferencia nyitó előadója. Előadásának címe: „A népességmegtartó város – a fiatalok megtartása és vonzása” Prezentációjában végig vette azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy város növelni tudja a népességmegtartó erejét. Ezeket a tényezőket fogjuk elemezni a következő években az UBAN 21 konferenciákon.

5_1.jpg

Prof. dr. Dieter Haselbach (ügyvezető igazgató, Centre for Cultural Research, Németország), „Kultúra – város – gazdaság” címmel tartotta meg előadását, melyben több nemzetközi jógyakorlatot is felsorolt (az előadását lefordítjuk és egy későbbi blog bejegyzésben közzétesszük).

6.jpg

Panel beszélgetésre is sor került az alábbi címmel: „Fesztiválok és rendezvények – attrakciók – helyi közösségnek és vendégeknek” Meghívott szakértők:

- Herczeg Tamás – igazgató, Szegedi Szabadtéri Játékok

- Mészáros Zoltán – igazgató, Veszprémfest, a Veszprémi Művészeti Tanács vezetője

- Muraközy Péter – alapító-főszervező, Veszprémi Utcazene Fesztivál szervező

- Moderátor: Janza Frigyes – vezérigazgató, Axia Group Zrt.

7.jpg

Dr. Gyorgyevics Benedek (vezérigazgató, Városliget Zrt.) előadásának a címe: „Tartalom és forma – komplex kulturális terek szerepe egy város életében”. Prezentációjában részletesen és színesen mutatta be a budapesti Városliget új fejlesztéseit.

8.jpg

Egy újabb panel beszélgetés témája volt: „A színházak szerepe a helyi közösség építésében”

Résztvevő szakértők voltak:

- Miklós Eszter – művészeti főtitkár, Debreceni Csokonai Színház,

- Oberfrank Pál – igazgató, Veszprémi Petőfi Színház,

- Vándorfi László – igazgató, Pannon Várszínház

- Moderátor: Komádi Mónika – igazgató-helyettes, MEGAKOM Tanácsadó Iroda

9.jpg

Dr. Reith András Ph.D. (Paulinyi-Reith & Partners) előadásának címe: „Épület és építészet a kultúra és a közösség szolgálatában”. Látványos és meggyőző prezentációjából kiderült, hogy milyen sok szempont az, amit előzetesen figyelembe kell venni a közösségi épületek tervezésekor.

10.jpg

A konferenciát záró panelbeszélgetésben Pécs és Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa programját hasonlították össze a meghívottak.

A beszélgetés résztvevői voltak:

- Veszprém: Porga Gyula – polgármester, Veszprém MJV

- Pécs: dr. Merza Péter – Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

- Moderátor: Barna-Lázár Zoltán – igazgató, Ex Ante Tanácsadó Iroda

11.jpg

Poszterszekció: A konferencia kísérő rendezvénye volt a terület- és városfejlesztés területén létrejött tudományos eredmények bemutatása is. Az egyetemekről érkezett szerzők poszterszekció keretén belül ismertethették kutatásaik eredményeit a résztvevők számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr8015472612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása