Kutyajó települések!?
2019. július 18. írta: Ivánka Tóth Dávid (MEGAKOM)

Kutyajó települések!?

kutya_nyito2.png

Manapság egyre többen családtagként kezelik a kutyájukat, mi sem vagyunk ezzel másképp. Két tacskónkat mi is szívesen magunkkal visszük a városközpontba, sőt még kirándulni, nyaralni is. De vajon adott minden feltétel ahhoz, hogy kedvenceink ott lehessenek mellettünk, pl. a vízparton? Vajon a települések fejlesztésénél tekintettel vagyunk az „ember legjobb barátjára”? Lássuk csak...

Szokták mondani, hogy az éremnek két oldala van – ez pontosan igaz az állattartásra is! Szóval mielőtt elkezdjük az infrastrukturális hiányosságokat feltárni, illetve a jogszabályi környeztet kritizálni, először mindig tegyünk rendet a saját házunk táján. Sajnos manapság még mindig sokan nincsenek tisztában a felelős állattartás szabályaival, ami jócskán megnehezíti az állatbarát települések kialakulását. Tény, hogy Magyarország a fejlettebb nyugati országokhoz képest még el van maradva ezen a terén, de az is vitathatatlan, hogy a tudatos kutyatartók tábora évről-évre intenzíven növekszik hazánkban is.

Amíg nem szedjük össze a kutyánk által termelt „javakat”, és játszóterek közelében póráz és szájkosár nélkül sétáltatjuk a „borjú” méretűre nőtt kedvencünket, addig ne várjuk azt, hogy a kutyás ember népszerű legyen mindenki szemében. Ahhoz, hogy ezen a területen jelentős előrelépést tudjunk elérni, olyan szemléletformáló programokat kellene megvalósítanunk, amelyek már a gyermekkortól kezdve a helyes irányba terelik a gazdikat, pl. menhelyek által tartott tájékoztatók a nevelési-oktatási intézményekben. De ilyen intézkedés lehetne a kötelező jelleggel elvégzendő alapengedelmes tanfolyam is, amelyen megtanítják a kutyatulajdonosokat a helyes állattartás szabályaira – halkan jegyzem meg, hogy Ausztria bizonyos tartományaiban egy úgynevezett „kutyajogosítványt” kell beszereznie a leendő gazdának ahhoz, hogy kutyát tarthasson.

Miután már kulturáltan meg tudunk jelenni kutyánkkal, joggal merülhet fel bennünk az igény arra, hogy a környezet és a szabályok is némileg alkalmazkodjanak a szaporodó négylábúak és a gazdik igényeihez.

Hála istennek van azért jó néhány olyan település, étterem és bevásárlóközpont, aki felismerte, hogy az elmúlt közel egy évtizedben, de leginkább az utóbbi pár évben egyre jobban gyarapodik a lelkes városi kutyatartók tábora és erre valamilyen formában reagálniuk kell. Az alábbiakban lássunk egy-két külföldi és hazai követendő példát a teljesség igénye nélkül.

 

Nemzetközi jó gyakorlatok

A kutyabarát társadalomnak Nyugaton jóval nagyobb hagyománya van, mint hazánkban, éppen ezért sokszor már a földtől egészen elrugaszkodott ötletekkel is találkozhatunk. Kijelenthetjük, hogy a nyugati országokban szívesen látott vendégek a kutyák a plázákban, éttermekben és szállodákban egyaránt. A fejlett országokban élő ember négylábújával tölti el egész napját, teljes értékű társként kezeli, és mindenhova magával viszi – fontos kiemelni: tudja is hova vinni!

Fido Park

A legtöbb kutyatartó nyaralása során az autós utazást részesíti előnyben. Olaszországban már erre is felkészültek, hiszen 2003 óta az autópályák pihenőhelyein megtalálható Autogrill hálózat 13 db úgynevezett Fido Park-ot hozott létre. Ezek az éttermen kívül helyezkednek el, folyóvízzel és árnyékot adó pavilonnal vannak ellátva. A nagyobb zöldterülettel rendelkező parkokban az ebek végtagjainak átmozgatására alkalmas eszközök és szükség esetén felügyelő személyzet is található, így a gazdi nyugodtan fel tud frissülni.

autogrill_022_0.jpg

Forrás: http://www.autogrill.com/en/stories/autogrill-opens-first-fidopark

Kutyastrand

Horvátország több tucat kutyastrandja közül a Crikvenica-ban található Monty’s Dog Beach & Bar méltán kapta meg az egyik legszebb kutyás fürdőhelynek járó címet. Ez az egyetlen ténylegesen kutyáknak készült strand: itt speciális frissítő italt is vásárolhatunk a kedvencünknek, állatok által is fogyasztható fagyival várják az ebeket, de még külön számukra kijelölt homokozót is létrehoztak.

3.jpg

Forrás: https://www.facebook.com/montysdogbeach/

Kutyabarát munkahely

Egy amerikai kutyafelszereléseket gyártó cég (Kurgo) egy igazi kutyaparadicsomot varázsolt a munkavállalók ebeinek, hogy ne kelljen egész nap otthon gubbasztaniuk gazdáikat várva. Az összes munkaállomáshoz kutyafekhely tartozik, a konyhai hűtő pedig az emberek és kedvenceik számára egyaránt rejteget ízletes falatokat. Tekintettel arra, hogy a takarítás mindenki számára terhes feladat, a bejáratnál elhelyeztek egy kutya tappancsmosót is, így esős időben a négylábúak is tiszta mancsokkal léphetnek be az irodába. Az ebek rendelkezésére áll egy beltéri kutyajátszótér is, továbbá velük tesztelik a cég által gyártott kutyás játékokat és kellékeket is.

kurgo2.jpg

 Forrás: https://www.kurgo.com/kurgo-2015-office-redesign/

 

Magyarországi helyzet

Becsült adatok szerint közel 3 millió kutya él gazdánál Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden 3. ember megosztja életét egy négylábúval.

Hazánkban is elindult egy pozitív folyamat, hiszen egyre több kutyatulajdonos ébred rá, hogy a békés együttélés kulcsa a felelős és kulturált kutyás magatartás. Ennek megfelelően pedig egyre több üzlet, munkahely és szolgáltató lát lehetőséget abban, ha célközönségébe bevonja a kutyások népes táborát.

Ettől függetlenül manapság a városi ebtartók nincsenek elárasztva lehetőségekkel: még mindig kevés helyre vihetik be magukkal a kutyákat, és a túl kevés, sokszor funkciójára alkalmatlan kutyafuttató sem könnyíti meg a helyzetüket.

Az alábbiakban lássunk néhány üdítő, követendő példát.

Kutyás élménypark

Budapesten a Városliget Hermina út felőli részén létrehoztak egy hatalmas, kutyák számára kialakított játszóteret annak érdekében, hogy az ebeket ne csak szabadon sétáltatni lehessen a ligeten belül, hanem a gazdák és kedvenceik közös élményeket is szerezhessenek.

A parkban 5280 négyzetméteren, 1,2 méter magas áttört kerítéssel határolt, vizes élmény területekkel gazdagított, a kutyák ügyességét fejlesztő pálya és játszótér, homokozó került kialakításra. A kutyajátszótérnek az egyik bejárata már zsilipes rendszerű, kettős kapuzattal épült, hogy a kutyák véletlenül se tudjanak a forgalmas út felé kijutni.

varosliget002_v3.jpg

Forrás: http://zoozoo.hu/szuper-hir-a-budapesti-kutyasoknak-atadtak-a-kutyas-elmenyparkot-a-varosligetben/

Kutyabarát Város Program

Egerben azt vallják, hogy egy ország és egy város fejlettségét az is meghatározza, hogyan bánik az állatokkal, éppen ezért 2016-ban Kutyabarát Város Program indításáról döntött a közgyűlés.

A program célja az infrastrukturális fejlesztés mellett a szemléletformálás, összességében pedig az, hogy a felelős állattartás jegyében tegyenek együtt azért, hogy mind a kutyabarátok, mind a házi kedvencek, mind a nem kutyás egriek jól érezzék magukat a településen.

A programra a város költségvetéséből összesen 4 millió forintot különítettek el, amelynek nagy részét kutyafuttatók kialakítására fordították. A Városgondozás 15 új helyszínre ürülékgyűjtő edényeket helyezett el, 5 db régebbi típusú edényt pedig kicseréltek, továbbá helyi kisállat kereskedők és állatvédők segítségével 2000 db kutyaürülék-gyűjtő szettet osztottak szét az egri lakosok között.

21728389_309146172887337_4855150171620125839_n.jpg

Forrás: https://www.facebook.com/kutyabarateger/

Kutyapanzió

Amikor néhány napra el kell hagynunk otthonunkat, de kedvencünket nem vihetjük magunkkal, és nincs aki szívesen vigyázna rá, akkor jön képbe az úgynevezett állatpanzió. Ilyen pl. a Debrecen határában található Dog-Like Kutyakozmetika és Panzió is, ahol kedvenceink komplex szolgáltatásban részesülhetnek: A panzió és napközi 24 órában szakemberek által felügyelt, az ebeknek szabadban, elkerített területen történő játékot, kiadós mozgást, szocializálást és szakszerű gondozást biztosítanak – természetesen állatorvosi felügyelet mellett. A kozmetikában az egészségügyi nyírástól kezdve a fül- vagy fogtisztításon át egészen a standard és hobby fazonra nyírásig minden igényt ki tudnak elégíteni. A kutyakiképzés során a felelős állattartás szabályaival ismerkedhetünk meg, az alapoktól akár a nemzetközileg is elismert szintig menetelhetünk. Heti rendszerességgel tartanak kutyafuttatót, amelyen szakértői felügyelet kísérete mellett játszhatnak, szocializálódhatnak kedvenceink.

Forrás: https://www.facebook.com/dog.like.debrecen/

 

Településfejlesztési lehetőségek

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a kutyabarát kezdeményezések túlnyomó része még mindig privát alapon szerveződik. Fontos megjegyezni, hogy települési szinten is számos lehetőség adódna, akár pályázati forrás bevonásával is eredményeket lehetne elérni. Csak hogy néhányat említsek is: pl. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt „Zöld város kialakítása”, illetve „Barnamezős területek rehabilitációja” című pályázatok keretében lehetőség volt városi aktív rekreációs zöldterületek (pl. kutyafuttatók) kialakítására, az infrastrukturális jellegű fejlesztéseket kiegészítő „soft” beavatkozások által pedig a zöldterület-fejlesztésekhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók, szemléletformáló programok (pl. kutyás piknik a felelős állattartás népszerűsítéséért) valósulhattak volna meg.

Sajnos a tapasztalataim azt mutatják, hogy a döntéshozók még nem ismerték fel az ügy fontosságát, így a kutyabarát települések kialakítása még várat magára – legalábbis az ország keleti felében.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5715472646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása