Erdély és a klímaváltozás
2019. augusztus 01. írta: Brunner Zsanett (EX ANTE)

Erdély és a klímaváltozás

2019. júliusában alkalmam adódott ellátogatni Székelyföldre, ahol megismerkedhettem az ott élő emberekkel, mindennapokhoz való hozzáállásukkal és természeti kincseiket is megcsodálhattam. Ennek apropóján azt vizsgálom meg, hogy hogyan is kapcsolható össze ez a jelenleg egyre aktuálisabb témakörrel, a klímaváltozással. Valóban itt is megfigyelhető-e a tudatosság és a klímastratégiák által szembeköszönő 3 kulcsfogalom: mitigáció, adaptáció, szemléletformálás

1.jpg

Először is vizsgáljuk meg, hogy mit is jelent pontosan a klímaváltozás

„A klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten. Ilyen lehet például a hőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának, a széljárás vagy a napsütéses órák számának megváltozása.” (Forrás: tankonyvtar.hu)

Ennek legfőbb kiváltó okai a következők:

- húsipar, haszonállat tartás;

- széndioxid;

- metán;

- (eső)erdők irtása.

Ezek az alábbi főbb veszélyeket okozhatják:

- klímaválság;

- gázok kiszabadulása;

- jégtakarók, gleccserek, fagyott területek olvadása;

- tengerek vízszintjének emelkedése;

- egészségügyi vészhelyzetek;

- élővilág vándorlása, pusztulása;

- víz- és élelemhiány.

Sokak számára ezért már egyértelművé vált, hogy a tudományos vita szintjéről nemzetbiztonsági üggyé kell emelni a klímaváltozás kérdéskörét. Azonban most vizsgáljuk meg, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban Erdélyben.

 

Milyen is az erdélyiek hozzáállása a klímaváltozáshoz?

A globális felmelegedés és környezetszennyezés napjaink egyik legnépszerűbb témaköre, gyakori elhangzása mellett azonban sokan annak ellenére nem veszik elég komolyan, hogy tapasztalható jelei már napjainkban mutatkoznak. Különösen nehéz ezt elhitetni egy olyan területen, ahol a helyiek kimondottan büszkék a gazdag tájegységükre és arra, hogy együtt élnek a környezetükkel. Azonban a fogyasztói társadalmi felfogás és negatív velejárói ide is elértek.

Erdély a környezetszennyezésben élen jár, melyet számos helyen nyomon követhetünk. Például a folyók, patakok mentén található különféle hulladékrengeteg vagy az erdőben való bóklászás során felsejlő mosógépek, valamint építési hulladék formájában. A nemtörődömség ugyanúgy jellemzi a védett tavaszi virágokat mértéktelenül gyűjtőket, a törvénytelenül gyújtogatókat, a tarlótüzek okozóit is.

Komoly problémaként jelent azonban meg a beporzó szervezetek, rovarok eltűnésének veszélye, hiszen tőlük függ, hogy mennyi gyümölcs és zöldség kerül az asztalra, a mértéktelen gyomirtás, a túl intenzív mezőgazdaság azonban a beporzók ellenségei. Erre megoldás lehet, ha méhészeket fogadnak fel a beporzás elindítására, ez ugyanakkor gondot jelent, hiszen fizetni kellene valamiért, amit eddig a természet ingyen biztosított.

Az egész országban mindemellett a kíméletlen erdőirtás, a nagyszámú juhállomány miatt a túllegeltetés és az emiatt bekövetkezett talajeróziós jelenségek rontanak tovább a helyzeten.

Illegális erdőirtás a székelyföldi Piricskén. Egyéni haszonért közös kár.

2.jpg

Forrás: https://liget.ro

Azonban a negatívumok mellett számos pozitív példát is fel tudnak mutatni a helyi szervezetek, hatóságok és a lakosság. Különböző képzések és kezdeményezések indultak el a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körű megismertetése és gyakorlatba ültetése kapcsán.

A túlnyomórészt jelenlevő ún. organikus gazdálkodás még Károly herceg figyelmét is felkeltette a 2015-ös látogatása során, ekkor arról beszélt, hogy míg világszerte egyre többen szenvednek az erodálódó talaj miatt, addig az itteniek továbbra is a nagyarányú gépesítés elhagyásával állítanak elő helyi termékeket. A kisebb gazdaságoknál ma sem ritka az ökrökkel való szántás, a termék szekérrel való elszállítása. Emellett számos kutatócsoport is vizsgálja a pásztorok és gazdálkodók hagyományos gazdálkodását, illetve azt az ökológiai tudást, amire ez a gazdálkodás alapoz. Szerintük ez a tudás ugyan régi, de nem elavult. A modern világunkban számos esetben ez a több százéves tudás az egyik alapja a globális változásokhoz való alkalmazkodásnak.

A külföldi támogatások révén pedig számos klímatudatos beruházás valósulhat meg a közeljövőben a kulcsfontosságú ágazatokat érintve. Ezek például a következők:

- 36 GW megújuló energiatermelésű erőmű létrehozása;

- egy 1,5 millió GWh-val egyenlő energiamegtakarítás támogatása a hatékonyság javítása révén;

- a városi szektorban-100 város támogatása olyan fejlesztések esetében, amik a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátás csökkentését foglalják magukba;

- az élelmiszeripar és a tájrendezés tekintetében pedig az integrált tájgazdálkodás növelése, amely 120 millió hektár erdőt érint.

 

Aktuális szemléletformálási példa

Az itt lévő természeti környezet a védelmünk nélkül nem fog örökké fennmaradni. Sokszor azonban nem teljesen egyértelmű, hogy mit is tehetnénk érte. Ennek megértését segíti elő többek között a már 30. éve megvalósuló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) is.

tusvanyos.png

Forrás: https://www.tusvanyos.ro/

A jubileumi eseményt „Egy a tábor” mottóval szervezték, mely szintén az egységet jelképezi és azt, hogy együtt többen vagyunk és nagyobb hatást tudunk elérni.

A tervezett előadások érintik a gazdaság, az energiapolitika, környezetvédelem, a kárpát-medencei magyar felsőoktatás, kultúra, sport témakörét, ezek mellett pedig időszerű nemzetpolitikai beszélgetésekre is sor kerül.

Környezettudatossághoz való hozzájárulásukat és annak fontosságát pedig hangsúlyozni is kívánták például azáltal, hogy a #műanyagmentesjúlius kihívásba idén Tusványos is beszállt. Már a belépéskor lehetőséget biztosítottak arra, hogy megvehessük poharunkat, melyet egész héten lehetett használni és ennek fejébe még kedvezményekhez is juthattunk.

Emellett több előadás is volt, mely a témával valamilyen módon foglalkozott. Az egyik ilyen előadáson például a hulladékmentességgel kapcsolatban tágíthattuk tudásunkat. Annak érdekében például, hogy a műanyaggal és a hulladékkal szembeni harcban sikeresen részt vegyünk, 15 zero waste gondolat is megfogalmazásra került:

1. Nem szabad félni a kudarctól. Mindig jöhetnek váratlan szituációk, véletlenül megvásárolt műanyagok, meggondolatlan lépések, de a lényeg, hogy koncentrálj arra, legközelebb megelőzd a hasonló helyzeteket.

2. A szelektív hulladékgyűjtés hasznos, de korántsem jelent megoldást, hiszen nem csökken általa a szemét mennyisége. Ezzel szemben a zero waste kezdeményezés a megelőzésre fekteti a hangsúlyt.

3. Vásárláskor tedd fel magadnak a kérdést: tényleg szükségem van arra, amit a kosaramba akarok tenni?

4. Ha előre megírod a bevásárlólistát, akkor még biztosabb lehetsz abban, hogy nem viszel haza magaddal fölösleges, nélkülözhető dolgokat.

5. Ne hagyd, hogy a reklámok és marketingfogások elcsavarják a fejed, mert a túlfogyasztás nem vezet boldogsághoz. Ha átgondolod, akkor te is rájössz, hogy nincs szükséged a harmincadik körömlakkra.

6. Fast fashion helyett slow fashion: ha a ruhák és cipők mennyisége helyett a minőségükre fekteted a hangsúlyt, akkor egyedibb és tartósabb darabjaid lehetnek.

7. Mielőtt kidobnál valamit a szemétbe, gondold át, hogy fel tudod-e használni valamire. Érdekes és hasznos megvalósítások születhetnek belőle: befőttesüvegből fesztiválos kávéscsésze, vagy akár régi pulcsiból házilag varrt kenyeres zsák.

8. Aktív játék – passzív gyermek, passzív játék – aktív gyermek: ne halmozd el a lurkót felesleges játékokkal, inkább hagyd, hogy használja és fejlessze a kreativitását.

9. A tudatos vásárlás hosszabb távon a pénzspórlásban is segít. Ez azért elég jó érv a zero waste mellett!

10. A pazarlásmentes életmód kialakítása hosszú folyamat. A lényeg az apró lépésekben van, azokban a lépésekben, amelyeket a saját tempódban és a saját felismeréseid által lépsz meg.

11. A lehetőségeidhez mérten kell alkalmazkodnod az adott helyzetekhez, hiszen utazás, vendégség vagy épp buli alkalmával adódhatnak váratlan szituációk. A lényeg, hogy tedd meg, ami tőled és a körülményektől telik.

12. Nagycsaládban fokozottan nehéz figyelni a pazarlás csökkentésére, de ha ebben a felfogásban neveled fel a gyermekedet, akkor felnőttként is gondolni fog a környezetére.

13. A műanyagmentes termékekkel nem csak a hulladékot csökkentheted, hanem természetes összetevőiknek köszönhetően használatuk egészségesebb és környezetbarátabb.

14. Lehet, hogy ez most nehezen kivitelezhetőnek tűnik, de a tapasztaltak szerint idővel ennek az életmódnak köszönhetően leegyszerűsödnek körülötted a dolgok.

15. Ne félj mások véleményétől, hiszen tenni a környezetért, magadért és a jövőért menő!

Erdélyt rövid időre elhagyó, szerencsét próbáló, de hazatérő fiatalokat (kiemelkedő a számuk) pedig szintén pozitív példaként említették, ugyanis hazaérve kamatoztathatják a szaktudásukat és átadhatják azt a körülöttük élők számára, melynek köszönhetően a helyben rendelkezésre álló (környezeti) tudás is sokkal mélyrehatóbb lesz. Csupán az arra való nyitottság és változási hajlam a kérdés innentől.

A változást az éli túl, ami rugalmas – a gondolkodásunknak is rugalmasnak kell lennie!

Ugyanúgy a mi gondolkodásmódunknak is rugalmasnak kell lennie Magyarországon, mert bár több tanulmányban is azt állítják, hogy hazánk nagyobb valószínűséggel éli túl a klímaváltozást mint Románia, azért itt is komoly gondokat okozhat az elkövetkező években/évtizedekben. Ezért ültessük át az erdélyi jó gyakorlatokat és keressünk továbbiakat a világ minden tájáról, mellyel hozzájárulhatunk egyénenként és közösen is a klímaváltozás mérsékléséhez!

Források:

https://liget.ro/eletmod/klimavaltozas-erdelyben-mit-tehetunk-ellene

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0010_13_Helyi_eghajlatvedelmi_strategiak/2981/index.scorml

https://www.itthon.ma/megallithatatlanna-valhat-a-klimavaltozas-de-lehet-erdely-a-kulcs-a-bolygo-megmentesehez/

https://www.globalisfelmelegedes.info/mi-varhato/1039-ensz-egymillio-faj-pusztulhat-ki-a-foeldrol-az-emberi-tevekenyseg-miatt

https://www.hirmagazin.eu/22-lelegzetelallito-tajkep-erdelybol

https://www.climaterealityproject.org/blog/what-regenerative-agriculture

https://www.tusvanyos.ro/

https://utazaseuropaba.hu/2018/07/29/dogoljon_meg_a_szomszed_tehene_is_232

https://www.climaterealityproject.org/

http://www.romania-actualitati.ro/200_de_miliarde_de_dolari_spijin_pentru_schimbarile_climatice-121688?fbclid=IwAR2Oz2GVpy-LnN5dVKeij7nPQHxXT6PSHB5AcH_O5dYrNPyn8oksRwvIimQ

https://www.businessinsider.com/climate-change-infographic-2015-1?_ga=2.123145549.794478051.1564471276-1759266184.1564471276

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5015472650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása