Állítsuk meg a fiatal, képzett szakemberek elvándorlását!
2020. február 28. írta: URBAN21

Állítsuk meg a fiatal, képzett szakemberek elvándorlását!

urban21_elmarad.jpg

 

URBAN21 KONFERENCIA ELHALASZTVA!

 

Sajnálattal közöljük, hogy tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre és a Kormány által bevezetett vészhelyzeti intézkedésekre a 2020 március 26-ára tervezett debreceni URBAN21 konferenciát nem tartjuk meg. Bár őszintén sajnáljuk, hogy nem találkozhatunk két hét múlva - izgatottan készültünk már hónapok óta - jelen körülmények között a vonatkozó tilalomtól függetlenül is ezt tartjuk a helyes és felelős lépésnek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a konferenciát szándékunk szerint csak elhalasztjuk: amennyiben a helyzet lehetővé teszi, ősszel mindenképpen megrendezzük a tervezett helyszínen és tematikus fókusszal. Ennek időpontjáról mindenkit jó előre értesítünk.

Aki esetleg már átutalta a Gálavacsora részvételi díját, annak természetesen visszautaljuk a pénzt, ezt a folyamatot már el is indítottuk.

Akinek bármilyen kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére!

---

---

---

Akár ez is lehetne a mottója a HÁRFA Alapítvány „Transznacionális együttműködés az ifjúsági szakemberek és szervezetek körében” EFOP-5.2.2-17 pályázati felhívás keretében támogatásban részesült projektjének. A projekt zárókonferenciájára – mely a közel 2 éves projekt tapasztalataira építve keresi a választ arra a kérdésre, hogy milyen feltételeket kell egy városnak biztosítani a képzett szakemberek megtartása érdekében ; az alapítvány által évente megszervezett URBAN21 konferenciasorozat idei rendezvénye keretében kerül sor.

URBAN21 konferencia – 2020. március 26. Debrecen

A hazai települések többsége előtt álló talán legfontosabb – az adott település jövőjét alapjaiban meghatározó – kihívás az elvándorlás, ami ma már nem csak a kistelepüléseket sújtja – egyre gyakoribb jelenség nagyobb városainkban is. A legtöbb városnak azzal kell szembesülnie, hogy lakói közül sokan máshol – a fővárosban vagy külföldön – keresik boldogulásukat. Ráadásul a várost elhagyók nagyobb része a magas végzettségű, tehetséges fiatalok közül kerül ki, aminek csak egyik következménye a munkaerőhiány bizonyos szakmákban, ám középtávon a versenyképesség és innovációs potenciál drámai csökkenéséhez, megállíthatatlan gazdasági leszakadáshoz vezet.

Kinek a feladata a népességmegtartás?


A kormány – felismerve a problémát – igyekszik olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek segíthetnek a népességmegtartásban. A kihívásra adott (megfelelő) kormányzati válaszok természetesen fontosak, ám a településeknek nem csak az az érdeke, hogy fiataljaink Magyarországon keressék boldogulásukat, hanem az is (sőt elsősorban az), hogy az adott településen maradjanak. Éppen ezért a népességmegtartás leginkább a települések érdeke, és meggyőződésünk, hogy hosszú távon azok a települések lesznek sikeresek, amelyek a népesség megtartását állítják városfejlesztési törekvéseik középpontjába.

Mit tehet egy város vezetése?


A lakóhelyválasztási döntéseket számos tényező befolyásolja, és kizárólag pénzzel (vagy jól fizető munkahellyel) és a fizikai környezet fejlesztésével nem lehet maradásra bírni szakembereinket. A népesség megtartásának számos nehezen megragadható, vagy elsőre kevésbé nyilvánvaló feltétele is van – és ha ezekkel egy város nem foglalkozik, erőfeszítései eleve kudarcra vannak ítélve. Ezt felismerve a 2017-es konferencia részeként vázoltunk fel egy olyan stratégiai keretrendszert, amely minden hazai településnek eszközt adhat a népességmegtartó képesség erősítésére, a fiatalok megtartására és visszavonzására, a hosszú távon is versenyképes helyi munkaerőbázis megteremtésére. 2019-től kezdődően pedig az URBAN21 vándorkonferencia egyes helyszínein ennek a keretrendszernek egy-egy fontos összetevőjét járjuk körbe részletesen.

urban21.png

Miért éppen Debrecen?


Az URBAN21 konferencia helyszíne minden évben egy olyan város, amely az adott témához kapcsolódóan már „letett valamit az asztalra”. 2020-ban a konferencia kiemelten az alábbi területekre fókuszál:

  • Minőségi munkahelyek, munkaerőpiac,
  • Vállalkozói környezet és ökoszisztéma,
  • Befektetők vonzása.

Ezeken a területeken több vidéki város is komoly sikereket tud felmutatni, ám az elmúlt években kétségkívül Debrecen vált mintavárossá befektetésösztönzés és gazdaságfejlesztés terén - nem csak hazai, de európai szinten is. Ezért választottuk a 2020-as URBAN21 konferencia helyszínéül Debrecent.

Az URBAN21 konferencia fő programelemei


2020. március 26., 11:30–19:20
A „Transznacionális együttműködés az ifjúsági szakemberek és szervezetek körében” EFOP-5.2.2-17 pályázati felhívás keretében támogatásban részesült a projekt zárókonferenciája. A konferencián való részvétel ingyenes, melynek részletes programját a http://urban21.eu/#program oldalon tekintheti meg.

2020. március 26., 19:30–24:00
Stadionlátogatás, esti gála program. A stadionlátogatás és az esti gála program részvételi díjhoz kötött, melynek mértéke 7 500 Ft+Áfa/fő.

Kiket várunk?


A város mindenkié, és a városfejlesztés akkor működik a legjobban, ha minél többen aktívan bekapcsolódnak és részt vesznek benne. Ennek megfelelően a konferenciára mindig is jellemző volt a szakmai sokszínűség – és az idén is sokféle szakterület képviselőinek részvételére számítunk:

  • városvezetők, önkormányzatoknál és önkormányzati intézményeknél dolgozó gazdaságfejlesztési szakemberek;
  • minisztériumok és háttérintézményeik fejlesztési, gazdaság- és vállalkozásfejlesztési, valamint befektetésösztönzési területen dolgozó szakemberei;
  • ifjúsági szakemberek;
  • felsőoktatási intézmények oktatói és érdeklődő hallgatói;
  • kutató szervezetek, társadalomtudományi műhelyek képviselői;
  • civilek, társadalmi vállalkozások, nem állami gazdaság- és vállalkozásfejlesztési szervezetek, intézmények képviselői;
  • gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel, valamint munkaerőpiaccal foglalkozó érdekképviseleti szervek képviselői;
  • vállalkozások vezetői.

Mit kell most tenni?


Mivel az URBAN21 konferencia időpontja vészesen közeleg, legjobb most azonnal felkeresni a http://urban21.eu/ weboldalt, ahol a „Regisztráció” menüpont alatt néhány adat megadásával egyszerűen és gyorsan lehet jelezni a részvételi szándékot.


Találkozzunk 2020. március 26-án Debrecenben!

urban21_alairas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr415495724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása