Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (2. hírlevél)
2020. április 14. írta: URBAN21

Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (2. hírlevél)

vitt_nyitokep.JPG

A második hírlevelünkben a legújabb intézkedéseket foglaltuk össze szintén táblázatos formában témakörök szerint a könnyebb átláthatóság érdekében. Ezen információkat azonban még csak a bejelentések alapján állítottuk össze főként a   sajtóban megjelent forrásokból, és a megtartott sajtótájékoztatók alapján , ebből következik, hogy sok intézkedés részletei, alkalmazásának feltételei csak akkor lesznek egyértelműek, mikor megszületnek a vonatkozó új jogszabályok, jogszabálymódosítások.

I. ÁLTALÁNOS GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEK

Segítségnyújtás vállalkozások részére

Mikrovállalkozásoknak, kkv-knak és nagyvállalatoknak egyaránt elérhető, hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre a likviditás megőrzése és biztosítása érdekében. 2000 milliárd forint értékben lesznek elérhetőek a hitelek, az állami garancia mértéke 500 milliárd forint lesz. A tőkeprogramok segítségével szeretné a Kormány megvédeni a hazai tulajdont, a „nemzet motorját jelentő vállalkozásokat”, részben a koronavírus okozta negatív gazdasági következményektől, részben az ellenséges felvásárlásoktól.

Ezen felül át fogják alakítani a korábbi kockázati tőkealapokat (pl: Hiventures, Széchenyi Alapkezelő, és az Eximbank által kezelt alapjai kezelt alapok egy része is átalakul, annak érdekében, hogy ezeken az alapokon keresztül a hazai vállalkozásokat tudják támogatni és megóvni.

Példák az új hitel- és garanciaprogramokra

Széchenyi munkahelymegtartó hitel, Eximbank Zrt. kárenyhítő hitelprogramja, Magyar Fejlesztés Bank versenyképességi hitelprogramja, Agrár Széchenyi Kártya és folyószámlahitel, Garantiqa Krízis Garanciaprogramja tartozik ide.

Új alapok

A Restrukturálási Részalap mentőövet fog nyújtani a nehéz helyzetbe jutott stratégiai vállalkozásoknak, a tranzakciós részalap vállalati- és ingatlan-felvásárlásokat tesz lehetővé a cégeknek itthon és külföldön egyaránt, terveznek továbbá Kkv-mentő Részalap és Újrakezdés Részalap is.

Adminisztráció/

kommunikáció

Rugalmasabbá tervezik tenni a munkatervezést, egy vállalkozói portálon keresztül, ahol a vállalkozók kérdéseket tehetnek fel, intézhetik az ügyeiket.

A portál már elérhető: https://vali.ifka.hu/

Kiemelt ágazatok

Turizmus, élelmiszeripar, logisztika, film-, kreatív ipar, közlekedés, egészségügy ipar kiemelt szerepet kapnak. Részben beruházási támogatásokkal, infrastruktúrafejlesztés támogatásával és kedvező hitelekkel, garanciákkal szeretnék támogatni a bajba került ágazatokat.

Egészségipar támogatása

Támogatást biztosítanak egyetemek és privát kutatóintézetek számára is az egészégügyi kutatások elvégzése céljából, ezért létrehozzák az Egészségipari Innovációs Ügynökséget, amelynek az lesz a feladata, hogy koordinálja az egyetemek és magáncégek orvosi kutatási tevékenységeit. Az egészségipar támogatása kiemelt stratégiai elem, a járvány időszakában.

Közbeszerzések

Az EKR-rendszerben (Egységes Közbeszerzési Rendszer) biztosíték alóli mentességet vezetnek be, és bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőségét is.

Magyar Nemzeti Bank programja

  • Az MNB visszahozza a Növekedési Hitelprogramot NHP Hajrá néven, 1000 milliárdos kerettel, ehhez a keretösszeghez vonják  a még  fel nem használt NHP Plusz keretösszeget (500 milliárd forint), így összesen 1500 milliárd áll majd rendelkezésre.
  • Összesen 3000 milliárd forint értékben száll be a jegybank a gazdaságvédelembe
  • Előírja az MNB a bankoknak a 2 hetes hitelbírálási időt, mert "az idő most életet ér", ha viszont kifutnak az időből, az MNB kiválaszt egy másik bankot, ahova átteszik a hitelkérelmet.
  • Felemelik 20 évre az NHP-ban részt vevők futamidejét, és 10 milliárd forintra az elérhető összeget, ez a lehetőség a nagyvállalatoknak segíthet
  • Fejlesztésre-beruházásra lehet felvenni az NHP-t, de forgóeszköz-hitelként is fel lehet venni (pl. bérfizetésre), valamint hitelkiváltásra is.
  • A bankrendszer tagjainak egy plusz 4 százalékos kamattámogatást adnak, közben változatlanul 2,5 százalékos lesz a kamat, amin a cégek felvehetik, ez 6,5 százalékos banki mozgásteret állít elő.
  • Arra szeretnék felhívni a bankokat ezzel, hogy a 2,5 százaléknál is alacsonyabb kamatokat adjanak, versenyezzenek.
  • A 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-ig él, hogy gyorsítsák a bankok reakcióját.
  • Szimmetrikussá tették a kamatfolyosót, ami kamatemeléssel ér fel: a múlt héten bevezetett egyhetes fedezett eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól felfelé vagy lefelé is.
  • Változik a Növekedési Kötvényprogram is, 20 milliárd forint helyett 50 milliárdért jegyezhet kötvényt az MNB a részt vevő cégektől.
  • Eszközvásárlási programot indítanak: állampapírt (a másodlagos piacon) és jelzáloglevelet vesz az MNB a jövőben.

ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK

Beszámolók

Elhalasztják a beszámolók leadási határidejét 2020 szeptember 30-ig.

 

Áfa

Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, a normál adózóknak 75 napról 30 napra csökkentik a határidőt, a megbízható adózóknak 30 napról 20 napra, valamint speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be, mint a részletfizetés, fizetési halasztás. További adómérséklési lehetőséget teremtenek a jelenleg alkalmazot eljárások és nyomtatványok egyszerűsítésével.

Adózói minősítés

Bevezetésre kerül a veszélyhelyzet ideje alatt, az az intézkedés, hogy  az esetleges mulasztások miatt az adózói minősítések (kockázatos és megbízható adózó) ne jelentsenek esetleges joghátrány az adózókat.

IFA

Az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget, valamint felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek, illetve  összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust.

SZÉP kártya

Június 30-ig 4 százalékra csökken a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is, 450 ezer forintról 800 ezerre emelik a versenyszférában, 200 ezer forintról 400 ezerre a közszférában.

Gépjármű adó

Továbbra is a helyileg illetékes önkormányzat feladata begyűjteni a gépjármű adót, de a továbbiakban a begyűjtött adót kötelesek befizetni teljes egészében Magyar Államkincstárnak .

Elvonások

Elveszik a párttámogatás felét. ( hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintot)

A bankoktól 55 milliárd forintot vonnak el.

Különadó

A nagy kiskereskedelmi láncokra újból kivetett különadóból is további  36 milliárd forintnyi forrásra számítanak.

MUNKAJOG, FOGLALKOZTATÁS

Bérköltségek, bértámogatás

Az állam a következő 3 hónapra 70%-ban vállalja át a bérköltségeke, abban az esetben, ha rövidített munkaidőben dolgoznak és „nem otthon vannak a munkavállalók”. Jelenleg nem tisztázott a bejelentett intézkedés konkrét alkalmazásának részletei.

Továbbá a mérnöki, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók a következő 3 hónapban 40 százalékos bértámogatást kapnak, ami nincs részmunkaidőhöz kötve.

Béren kívüli juttatás

A SZÉP-kártyák maximális keretösszegét megnövelik, a versenyszférában 450 ezer forintról 800 ezerre emelkedik, közszférában 200 ezer forintról 400 ezerre az adható maximális juttatás.

Pályakezdők támogatása

Az egyetemi hallgatók, akik elesnek a pályakezdéstől, egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású 0 százalékos hitelt vehetnek igénybe.

Oktatás/tovább képzés

A vállalati leállásokra azonnal reagáló nagy volumenű online át/továbbképzéseket indít a Kormány elsősorban azon vállalatok részére, ahol járvány miatt feleslegessé vált munkaerő van. Ilyen átképzés például az informatikus képzés, amely hiányszakma A képzések  első hónap ingyenes, utána az állam állja a képzési költség  95%-át.

Fizetés nélküli szabadság

A fizetés nélküli szabadság ideje alatt társadalombiztosítási jogviszony nem szűnik meg.,

Munkaerőmegtartás támogatása

Több pályázati konstrukciót vezetnek be „azoknak a vállalatoknak, akik amellett, hogy megtartják a munkavállalóikat, ebben az időszakban is invesztálni szeretnének, illetve akarják változtatni a technológiájukat, át akarnak térni olyan környezetkímélő megoldásokra, amik például a fogyasztásukat csökkentik”, több százmilliárd forintot szán erre az állam, „a magyar gazdaságot egy high-tech és zöld gazdaságnak szeretnénk látni” 

Adminisztráció

A betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikus formában is be lehet nyújtani a munkavállalóknak.

CSALÁDVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Nyugdíj

Visszaépítésre kerül a 13. havi nyugdíj olyan formában, hogy 2021. januárjától 2024. januárjáig a nyugdíjasok további egyheti nyugdíjat fognak kapni a januári nyugdíjon felül, összesen 280 milliárd forint értékben.

Illetve, kedvezően módosítják a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre vonatkozó kedvezményes határidőket is.

 

 

Egyetemi hallgatók

Azon egyetemi hallgatók, akik a járványhelyzet miatt elesnek attól a lehetőségtől, hogy tanulás mellett dolgozzanak egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0%-os kamatozású hitelt vehetnek igénybe.

Családtámogatás

Meghosszabbítják a gyodra vonatkozó határidőket, lehetővé teszik, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő szülők magasabb összegű családipótlék-jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónapig ne szűnjön meg.

Családipótlék

Családi pótlékra való jogosultsági határidő nem a 2019/20-as tanév utolsó napjáig, hanem a veszélyhelyzet végéig tart.

Családtámogatások folyósítása

Bármilye szociális és gyermekvédelmi ellátással kapcsolatos állami támogatás lejárta nem érvényes a veszélyhelyzet ideje alatt, automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet végéig .[1]

Autóvásárlási kedvezmény

A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is folytatódik, az erre való jogosultság nem hat hónap alatt jár le, hanem a veszélyhelyzet végét követő 60. napon.

ÁLTALÁNOS TÁRSADALMI INTÉZKEDÉSEK

Parkolás

2020. április 7-től nem kell fizetni a parkolásért az ország egész területén[2].

Diplomamentés

Nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat, ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik befejezték a felsőoktatási tanulmányaikat (sikeres államvizsgát tettek), de a diplomájukat nem vehetik át a nyelvvizsga-kötelezettség miatt.

Kijárási korlátozás

A miniszterelnök csütörtökön délután bejelentette, hogy az eredetileg 2020. április 11-ig elrendelt kijárási korlátozást határozatlan ideig meghosszabbítják, a döntés a helyzet alakulásának megfelelően hetente felül fogják vizsgálni.

 

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/a67ce792810ae64f0fa5758c88c5876a95204b4e/megtekintes

https://index.hu/gazdasag/2020/04/07/mnb_jegybank_bejelentes_aprilis_7_matolcsy_patai_nagy_marton_koronavirus_valsag/

https://index.hu/gazdasag/allas/2020/04/07/koronavirus_bertamogatas_palkovics_laszlo/

https://hvg.hu/gazdasag/20200407_Palkovics_koronavirus_akcioterv_orban_kormany

https://index.hu/gazdasag/allas/2020/04/07/koronavirus_bertamogatas_palkovics_laszlo/

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-tanacs/kozlemenyek/2020/kozlemeny-a-monetaris-tanacs-2020-aprilis-7-i-uleserol

88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet

a veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről

87/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet

[1]88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet

a veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről

[2]87/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr2915611506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása