Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (6. hírlevél)
2020. május 08. írta: URBAN21

Veszélyhelyzeti Intézkedések Tudástára (6. hírlevél)

vitt_nyitokep.JPG

A kormány által meghozott legújabb intézkedések összefoglalója (2020.04.30-05.07):

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Országos

A tömegközlekedési eszközökön és a boltokban kötelező maszkot viselni, másfél méteres távolságot tartani egymástól.

Budapesten és Pest megyén kívül

Az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, az idősek védősávja (9-12 óra) megmarad,

A szabadtéri múzeumok, fürdők, állatkertek kinyithatnak.

A vendéglátóipari egységek kinyithatnak, de csak nyitott teraszon, kerthelyiségben lehet leülni és fogyasztani, a védőtávolságot asztaltársaságonként kell betartani.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők (a lakodalmak nem) és istentiszteletek.

Budapest és Pest megye

Budapesten és Pest megyén belül a kijárási korlátozások továbbra is életben vannak.

Hazatérők

Aki külföldről tér haza, ezután is kötelezően kéthetes hatósági karanténra számíthat, de mentesülnek ez alól azok, akik:

·       igazolhatóan legalább 2 hétig karanténban voltak külföldön a határ átlépése előtt,

·       és a határátlépéskor kötelező orvosi vizsgálat által is igazolhatóan tünetmentesek.

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak a kötelező hatósági házi karanténtól szóló dokumentumot, illetve egy piros színű figyelmeztető matricát adnak át, amelyet kötelező kihelyezni azon a helyen, ahol a kéthetes karantént fogják tölteni. A karantén betartásának ellenőrzésére telefonos alkalmazás használata is lehetséges.

INGATLAN BÉRLETI SZERZŐDÉSEK

A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződés, valamint az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségekre vonatkozó bérleti szerződés új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú, a veszélyhelyzet fennállása alatt – de legkésőbb a szerződés lejártának utolsó napján – megtett írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

A veszélyhelyzet fennállása alatt a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseitől az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakás tekintetében fennálló lakásbérleti szerződés, illetve az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségek tekintetében fennálló bérleti szerződés tartalma vonatkozásában a felek közös megegyezéssel – a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig – eltérhetnek.

A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését megelőzően kötött, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződésre, valamint az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségekre vonatkozó bérleti szerződésre is alkalmazni kell.

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket a bérbeadó 2020. június 30-áig felmondással nem szüntetheti meg. A felmondási tilalom a kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható.

ADÓZÁS

Társasági adó

·       A fejlesztési tartalék képzése okán igénybe vehető adóalap-csökkentő tétel felső korlátja az adóévi teljes adózás előtti nyereség összege lenne (ez eddigi a nyereség 50%-a volt), de továbbra is legfeljebb adóévenként 10 milliárd forint.

·       Átmeneti rendelkezés mondaná ki, hogy a fenti kedvező szabály már a 2019-es adóévre is alkalmazható lenne, az adózó választása szerint, ekként:

o   Amennyiben az adózó a törvényjavaslat hatályba lépése előtt már benyújtotta a 2019. évi társaságiadó-bevallást és elfogadott beszámolóval rendelkezik, akkor az adóbevallást 2020. szeptember 30-ig önellenőrizheti úgy, hogy ezzel egyidejűleg a 2019-es adóévre vonatkozó, elfogadott beszámolójában számviteli ellenőrzés keretében akár pótlólagosan lekötött tartalékot mutat ki.

o   Fenti számviteli lehetőség akkor is rendelkezésre áll, ha 2019-re társaságiadó-bevallást még nem nyújtott be, de elfogadott 2019-es beszámolóval rendelkezik; ekkor természetesen nincs szükség önellenőrzésre.

EGÉSZSÉGÜGY

Újrainduló ellátások

·       háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,

·       járóbeteg szakellátás, (beleértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is),

·       egynapos ellátások,

·       fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások,

·       a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Eljárásrend

Telefonos egyeztetés után időpontra lehet menni a háziorvoshoz, ahol óránként maximum 4 beteg ellátása történhet meg. A várakozásnál 1,5 méteres távolságot kell tartani. A belépés előtt érintésmentes lázmérést kell végezni.

A fenti szabályok a járóbeteg ellátásra is érvényesek.

Az ellátóhelynek védőmaszkot kell biztosítania a betegnek

Egynapos ellátásokat szintén előzetes koronavírus-teszt után lehet elvégezni. A magánegészségügyben szintén az előzőekben leírt feltételeket kell teljesíteni.

Komolyabb műtétek elvégzése előtt negatív teszt eredménnyel kell rendelkeznie a betegnek.

SPORT

Magyarország egész területén

A rendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak.

A sportegyesület által szervezett, amatőr sport, szabadidős sport, tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

A lóverseny is sportrendezvénynek minősül.

 

 

Források:

https://index.hu/belfold/2020/04/30/kormanyinfo_gulyas_gergely_sajtotajekoztato_kijarasi_korlatozas_enyhites/

168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a védelmi intézkedésekről

169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a kijárási korlátozás Budapest fővárosban és Pest megye területén való fenntartásáról

171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről

https://home.kpmg/hu/hu/home/insights/2020/04/adoriado-2020-04-30.html?utm_campaign=Tax%20Alert&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=87201541&_hsenc=p2ANqtz-84uGZQ7FV6RMReLIZZwqWKZbLtcx5aW6A7aaiR7MfrUUkOxXWgZZjEKJEkNKc8sZKUsOpuJ1efRez3NEcn6KERFyI9lA&_hsmi=87201541

https://index.hu/belfold/2020/05/02/koronavirus_egeszsegugy_ujraindul_kasler_miklos/

https://index.hu/belfold/2020/05/02/a_budapestiek_tovabbra_sem_mehetnek_a_videki_nyaralojukba_kormanyinfo_plusz_koronavirus/

181/2020. (V.4.) Korm. rendeletaz élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vonatkozásában elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről

170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről

186/2020. (V. 6.) Korm. rendelet

https://index.hu/belfold/2020/05/07/kormanyinfo_sajtotajekoztato_gulyas_gergely_majus_7./

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6215670442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása