Mit tehetünk a legszegényebbek érdekében?
2020. május 19. írta: Borsi Katalin (EX ACT PROJECT)

Mit tehetünk a legszegényebbek érdekében?

5 elhivatott civil kezdeményezés a hátrányos helyzetű gyerekekért

kep1.png

A vírus miatt kialakult gazdasági válság nem csupán kiemeli a már meglévő társadalmi problémákat, hanem tovább növeli az amúgy is jelentős társadalmi egyenlőtlenségeket. A hátrányos helyzetű csoportok közül az egyik legkiszolgáltatottabb réteg a mélyszegénységben élő gyerekeké. Az írásom további részében 5 olyan elhivatott civil kezdeményezés tevékenységébe szeretnék betekintést nyújtani, akik az ország legszegényebb térségeiben végeznek áldozatos munkát a leghátrányosabb helyzetű gyerekek reintegrálása érdekében.

 

InDaHouse Hungary Egyesület

kep2.png

Forrás: https://www.sozialmarie.org/

InDaHouse Hungary Egyesület célja az oktatás, személyes fejlesztés segítségével a gyerekszegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése, a társadalmi szolidaritás növelése. Az Egyesület önkéntesei borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat heti rendszerességgel. A programokhoz bázist nyújtó Ház a közelmúltban épült fel Hernádszentandráson társadalmi összefogás árán, adományok és önkéntes munka segítségével.

Az elszigetelt, ingerszegény környezetben élő roma gyerekek, a többnyire privilegizált helyzetben élő önkéntesektől a tananyagon túl olyan készségeket is elsajátítanak, mely képessé teszik őket, hogy felnőttként önmegvalósító életet élhessenek függetlenül származásuktól, lakóhelyüktől, anyagi helyzetüktől, családjaik lehetőségeitől. Az egyesület jelenleg 100 hátrányos helyzetű gyerek számára biztosít koragyerekkori és tanodai programokat 120 önkéntes bevonásával.

A szervezet „Az én házam a te házad” programját ez évben jelölték a civil szervezetek Oscar díjaként emlegetett SozialMarie díjra.

 

Van Helyed Alapítvány

kep3.png

Forrás: https://www.facebook.com/vanhelyedstudio/photos

A Van helyed Alapítvány célja, hogy a hátrányos helyzetű roma gyerekek hozzájussanak a minőségi oktatáshoz, a továbbtanulás lehetőségéhez. Az ózdi szegregátumban működtetett program titka abban rejlik, hogy magzati kortól egészen fiatal felnőttkorig foglalkoznak a gyerekekkel, akik az alapítványtól megannyi lehetőséget – tanulás, alkotás, sport és ellátás – kapnak az évek során. A programok, mint a híd pillérei egymásra épülnek. Céljuk, hogy a továbbtanuló fiatalok visszatérésével, munkaerőpiaci integrációjával a régió elszegényedése is visszafordítható legyen.

A programba bevontak felkészítése iskolán kívüli oktatási közösségben, családias környezetben, intenzív egyéni és kiscsoportos fejlesztés keretében történik. A program kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bevontak számára megkeresse a legmegfelelőbb integrált iskolát, amelyben a gyerekek tanulmányaikat folytathatják, fejlődésüket ott is nyomon követik. A program során a családokat is segítik míg a gyerekek fel nem nőnek és pályára állnak.

 

Common Vibe Egyesület

kep4.png

Forrás: https://www.facebook.com/Commonvibe/photos

A Commom Vibe Egyesület lehetőséget biztosít ózdi és környékbeli hátrányos helyzetű gyerek számára zenével foglalkozni. A cél nem egyszerűen a tehetséggondozás, a zene által kibontakozhatnak a tanulási nehézségekkel, magatartási vagy egyéb zavarokkal küzdő fiatalok. A közös zenélés, öröm hozzájárul a másik megbecsüléséhez, az önértékelési, önbecsülési gondokkal küzdő fiatalok személyiségfejlődéséhez.

A gyerekekkel együtt Közösségi Stúdiót hoztak létre Hangonyban, melyben tanulószobát is működtetnek az iskolai felzárkóztatás segítésére, így a programot még inkább magukénak érzik a bevontak. A program sikeressége érdekében mentor rendszert biztosítanak, így egyéni figyelem is irányul a mindennapi gondok kezeléséhez.

A program által született meg a Várkonyi Csibészek formáció, a csapat két éve játszik autentikus cigány zenét:

Azóta újabb zenekar is bontogatja szárnyait.

 

Igazgyöngy Alapítvány

kep5.png

Forrás: https://igazgyongyalapitvany.hu/

Az Igazgyöngy Alapítvány több mint 20 éve dolgozik az Észak-Alföld egyik leghátrányosabb térségben, Berettyóújfalu környékén. Oktatási programjának célja, hogy esélyt adjon minden gyereknek ahhoz, hogy azzá válhasson, ami lehetne.

A generációs szegénységben élő gyerekek integrációját egyfelől művészeti neveléssel támogatják, az általuk kidolgozott hármasfókuszú vizuális nevelés módszerével: azért hármasfókuszú, mert a gyermekközpontú vizuális nevelés mellett hátránykompenzációval és szociális kompetenciafejlesztéssel egészítették ki. Hat településen működtetnek művészeti iskolát, tanévenként 550-600 tanulóval, melynek 70%-a hátrányos helyzetű, és ezen belül is kiemelkedően magas a halmozottan hátrányos helyzetű, zömében roma tanulók létszáma (50%).

A másik terület a tanoda program, ahol személyre szabott készségfejlesztéssel, társasjátékpedagógiával, és online tanulástámogatással segítik a hátrányok leküzdését. Toldon kidolgozott pilot-programjuk szakmai tapasztalatait, további 20 településen működő tanodában kamatoztatják. Tanoda programjaikkal évente több, mint 1200 családot érnek el közvetve és közvetlenül.

 

Fogadj Örökbe Egy Ovit mozgalom

kep6.png

Forrás: https://www.facebook.com/orokbefogadokegyovit/

Ma Magyarországon 560 olyan helység van, ahol a településen működő óvodába többségében, hacsak nem kizárólag mélyszegénységben élő családok gyerekei járnak. A Fogadj örökbe egy ovit! – mozgalmat 2019 nyarán három édesanya indította el. A program lényege, hogy az egyéni adományozással szemben az óvodáknak eljuttatott játékokat, ruhákat, tisztítószereket nem csak egy család kapja, hanem sokkal több, akár száz gyerek életét is jobbá teheti. Emellett a felajánlással az ott dolgozó óvónőket is támogatják, akik sokszor saját pénzükből veszik a gyerekeknek a gyümölcsöt, a WC papírt, az óvoda tisztítószereit. Az örökbefogadók a kiválasztott intézmények „NINCS listái” alapján célzottan tudnak segíteni, így minden felajánlás hasznosul. A mozgalom mozgató rugója, hogy mindenki jól jár: az örökbefogadók megszabadulnak jó állapotú, de nem használt gyerekholmijuktól, a hátrányos helyzetű falvakban élők, pedig célzottan azt kapják, amire épp szükségük van.

Indulásuk óta több, mint 3000 örökbefogadó 450-nél is több hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodát, benne közel 30 000 rászoruló gyermeket segített. Az örökbefogadók jellemzően nem egyszeri támogatást adnak, hanem folyamatosan patronálják a kiválasztott közösséget.

A program sikerességét mutatja, hogy a mozgalom bővülésével óvodás korosztályon kívül már a nagyobb gyerekeket is el tudják érni, így a most jelentkező örökbefogadók tanodákat, gyerekházakat és gyerekotthonokat is támogathatnak.

 

Civil szervezetek működési költségük jelentős hányadát adományokból teremtik elő, amennyiben Ön is fontosnak érzi munkájukat, kérem támogassa Őket!

 

Forrás:

https://indahousehungary.hu/

https://www.sozialmarie.org/hu/projects/8146#

http://vanhelyed.org/

https://www.facebook.com/Commonvibe

https://igazgyongyalapitvany.hu/

https://anyamagazin.hu/hosanya/

https://www.facebook.com/orokbefogadokegyovit/

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr2915707086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása