Fél lábbal az iskolapadban
2020. július 14. írta: Zarándy Ágnes és Janza Dóra (EX ANTE)

Fél lábbal az iskolapadban

person-holding-black-backpack-3731256.jpg

Forrás: Pexels

„Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket, egyszerűen rettenetes.”

Hésziodosz, (Kr.e. VII. sz. első fele)

„A világ válságos helyzetbe került. A gyermekek nem hallgatnak többé a szüleikre. Nem lehet messze a világ vége.”

egyiptomi szerzetes (kb. 2000 éve)

Olvasóink megszokhatták, hogy írásainkban alapvetően szakmai cikkek jelennek meg, de időről időre kivételt teszünk és bepillantunk közvetetten kapcsolódó témákba, tématerületekre.

A jövő generációjának megismerése olyan téma, ami egyaránt kapcsolódik gazdaságunk, városaink, környezetünk jövőjéhez. Ebben az írásban azonban nem teszünk kísérletet a különböző generációs trendek elemzésére, hanem közvetlenül ismerhetik meg, mit gondol egy 16 éves lány a jelenben a saját jövőjéről. Dóra szülei biztatására nyáron 2 hetet töltött nálunk gyakorlaton az irodában. Úgy gondoltuk, kihasználjuk a helyzetet és megkérdezzük olyan izgalmas témákról, mit gondol a munka világáról, digitalizációról, környezetvédelemről és nem utolsó sorban az önkéntességről.

Mikor gyerekünk születik, nagyon konkrét elképzeléseink vannak arról, hogy milyenre szeretnénk formálni, terelgetni a minket követő generáció gondolkodását, értékrendjét. Nagyon sokat teszünk azért, hogy olyanokká váljanak, ami megfelel a mi világrendünknek és a jóról, illetve rosszról alkotott keretrendszerünkben akarva-akaratlanul próbáljuk elhelyezni őket. Azonban nagyon gyakran a valóság végül nem, vagy csak részben felel meg ezeknek az előzetes elképzeléseknek. De lehet, hogy ez éppen így van jól?

Figyelmen kívül hagyva, hogy az ábécé – vagy épp a görög ábécé - melyik betűjéhez kötődő generációról legyen szó, világunk így is folyamatosan fejlődik, így feltételezhetjük, hogy a minket követő generáció valahogy mégis jól teszi a dolgát, megállja a helyét. Ezért nagyon sokat meríthetünk abból, ha minél hamarabb és minél közelebbről próbáljuk megismerni, hogy a lassan a munkaerőpiacra lépő fiataloknak milyen elképzelései, élményei vannak azokról a témákról, amelyek nagyban meghatározzák már most is a mindennapi életünket. 

Az alábbiakban a Dórával készült interjút olvashatják, melyben őszintén elmondja, hogy látja az ő nézőpontjából ezeket a nagy kérdésköröket.

16 éves vagy, miért tartod hasznosnak, hogy nyár folyamán gyakorlatot szerezzél egy cégnél? 

Eleinte nem tartottam annak, sőt, nem is rajongtam kifejezetten a nyári munkáért, de így utólag meglepően hasznosnak tartom, sokat tanultam belőle, anélkül, hogy észrevettem volna.

A nyár nekem mindig a pihenésről, lazulásról szólt, így szokatlan volt számomra belecsöppenni a felnőtt világba, amit eddig csak kívülről szemléltem. Felfedeztem, hogy nem éppen olyan és úgy működik, ahogy azt korábban elképzeltem. Sokszor sokkal egyszerűbben és átláthatóbban, és sokszor bonyolultabban, nehezebben. Ez volt a leghasznosabb és legtanulságosabb számomra.

Veled egykorú barátaid, osztálytársaid közül bárkinek van/volt hasonló tapasztalata nyáron?

Volt, egyik osztálytársam mesélt a nyári munka során szerzett tapasztalatairól. Egy étteremben dolgozott, leginkább a mosogatás és az asztalok leszedése volt a feladata. Összességében jól érezte magát, különösen a jó légkör miatt. Számára is a felnőttek, és a munka világának megismerése volt a legérdekesebb.

Amikor nem kell tanulni, mi számodra a szabadidőd legértékesebb eltöltése? 

Nagyon szeretek kimozdulni otthonról, a barátaimmal tölteni az időt, beszélgetni, sétálni, de egyedül is szeretek lenni, mikor nem mondja meg senki éppen mit csináljak, foglalkozhatok azzal, amivel szeretnék. Ilyenkor leginkább rajzolok, festek, de szeretek filmeket és sorozatoka is nézni.

Van-e arról konkrét elképzelésed, hogy milyen szakmát szeretnél majd tanulni, tanulmányaid után mit szeretnél dolgozni?

Az elképzeléseim nagyon változóak. Azt, amit biztos nem szeretnék csinálni, könnyebben el tudom dönteni. Nehezen birkózom meg a stresszhelyzetekkel, ebből kifolyólag biztos, hogy egy viszonylag nyugodtabb munkát választanék, nem lennék például se orvos, se mentős vagy bármilyen olyan foglalkozású, ahol emberek élete a tét. Ami kiemelkedően érdekel, azok inkább a művészettel, kreatív dolgokkal foglalkozó tevékenységek. Szeretek rajzolni, festeni, ötleteket gyártani. Ha most kéne választanom, ebbe az irányba indulnék.

Mik lennének számodra a legfontosabb szempontok, ami alapján munkahelyet választanál majd a jövőben? 

Bármilyen munkát is fogok választani, az egyik legfontosabb szempont, hogy a kollégáimmal, munkatársaimmal jól megértsük egymást és akár barátokként dolgozunk együtt egy kellemes légkörben. A munkahely elhelyezkedése is fontos számomra, nem szeretnék sokat utazni, de azért arra is figyelnék, hogy ne közvetlen a szomszédban legyen.

Olyan munkát fogok választani, ami a tudásomnak megfelelő, és meg tudok birkózni a nekem szánt feladatokkal.

Amikor a te generációd lesz annyi idős, mint most szüleid, és a ti munkátok teszi ki a gazdaság gerincét, mit csinálnál másképpen?

Nyugodtabb légkört próbálnék teremteni, hogy ne idegeskedjenek annyit az emberek, több legyen a szabadidejük, többet tudjanak lenni a családjukkal. Mindenkinek olyan munkát adnék, ami megfelel a tudásának, örömmel csinálja, sikeres lehet benne. Nem szabnék annyi korlátot, sem az életkorra, de legfőképpen nem a külső megjelenésre vonatkozóan. 

 boy-child-clouds-kid-346796.jpg

Forrás: Pexels

Mit tapasztaltál meg eddig a különböző digitális eszközök fejlődéséről, mit gondolsz ezek hasznosságáról és jelentőségéről a mindennapi életben?

Régebben kevés dologra lehetett használni ezeket az eszközöket, de ahogy fejlődtek, egyre kényelmesebbek, jobbak, és az emberek számára is használhatóbbak lettek.

Nekem is megkönnyítik a mindennapjaimat az iskolában, otthon, vagy esetleg tájékozódás szempontjából is. Könnyű mobilon, laptopon és hasonló eszközökön keresztül tartani a kapcsolatot a barátaimmal, családtagjaimmal, ismerősökkel is, valamint bárhol meg tudok bármilyen pillanatot örökíteni.

Mit gondolsz a klímaváltozás, környezetvédelem jelentőségéről? 

Fontos, hogy megvédjük a környezetünket, Földünket ahol élünk, ezt én is így gondolom és ahol tudok, próbálok tenni érte apró dolgokkal.

Az iskolába, ahova jártam, az egyik leggyakoribb és legfőbb szempontja volt a programoknak a környezetvédelem. Sokszor szedtünk szemetet a környéken csoportosan, jöttek az osztályba előadók, akik erről meséltek, mindig figyeltek arra a tanáraink, hogy megtanítsák nekünk a környezetvédelem fontosságát, Tőlük hallottam először ezekről a témákról.

Sajnos a velem egykorúak, a barátaim, osztálytársaim nem nagyon figyelnek a környezetre. Dobálják a szemetet, ott hagyják az ételmaradékot a padon, utcán, stb.

Szerintem nekünk, fiataloknak még nincs annyi lehetőségünk, amivel hozzá tudnánk járulni a környezet védelméhez, de személy szerint én később, ha nagy leszek, szeretnék többet tenni a környezetünkért.

person-s-left-hand-holding-green-leaf-plant-886521.jpg

Forrás: Pexels

Akár annyi idősen, mint most Te vagy, akár később, mit tehetnek az emberek azért, hogy a környezetünkben élő, bármilyen okból nehéz helyzetben lévő embereken segíthessenek?

Szerintem a legfontosabb, hogy mindenképpen álljunk mellettük, támogassuk őket akár érzelmileg, akár pénzzel, ruhákkal, étellel, ha arra szorulnak. Semmiképp se ítéljük el az hátrányosabb helyzetű embereket.

Véleményem szerint a hajléktalanok, vagy a mozgássérültek, akik leginkább szorulnak ilyen fajta segítségre.

Én nagyon szívesen végeznék önkéntes munkát, segítenék idősotthonokban, vagy kórházakban kisgyerekeknek is.

Dórát követően Anna is nálunk tölt két hetet gyakorlaton, így a közeljövőben újabb betekintést nyerhetünk majd a fiatalok gondolatvilágába.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr9016003976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása