Gazdasági életre hatással levő általános kormányzati döntések
2020. augusztus 24. írta: URBAN21

Gazdasági életre hatással levő általános kormányzati döntések

lifebelt-1463427_1280.jpg

Egészségügyi válsághelyzet

A korábban meghozott intézkedések okai nem szűntek meg ezért a kormány azokat, amelyek támogatják a magyar vállalkozások működését, továbbra is megtartja. Ezzel párhuzamosan új szabályok és programok indultak el a gyorsabb helyreállás érdekében. Ezeket az új szabályokat és programokat mutatjuk be mostantól kétheti rendszerességgel.

A 2020.07.01-től megváltozott szabályok:

Munkabérből levont járulékok

Az egyéni járulékokat[1] felváltja a társadalombiztosítási járulék, amely egységesen 18,5%.

Járulékfizetési alsó határ

A TB járulékot a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér 30%-a (bruttó 48.300 Ft) után teljesíteni kell, ami legalább 8.936 Ft-os járulékterhet jelent a magánszemély részére[2].

Jövedelem mértékétől függetlenül a nyugdíjas megbízott nem válik biztosítottá, járulékfizetési kötelezettség a megbízási díját nem terheli, csak 15% szja kerül levonásra.

Munkáltatót, kifizetőt terhelő közterhek

A szociális hozzájárulási adó 15,5%-ra mérséklődik.

A kifizetőnek (munkabér, megbízási díj) 15,5%-os szociális hozzájárulási adót és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást kell fizetni.

A 12%-os KIVA-t a havonta legalább a minimálbér 30%-a után kell megfizetni.

Azaz min.  bruttó 48.300 Ft, ami után a szakképzési hozzájárulással együtt legalább 8.212 Ft / KIVA esetén 5.796 Ft közterhet jelent.

Egyéni és társas vállalkozók

Az egyéni járulékokat (18,5%) legalább a minimálbér/garantált bérminimum után kell megfizetni, megszűnik a korábbi 150%-s szorzó, amely a 4%+3%+1,5% egyéni járulékokra vonatkozott.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozókra vonatkozóan megszűnik az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettég (7.710 Ft/hó).

Számlázás

Számlát a teljesítéstől számított 8 napon belül kell kiállítani.

NAV adatszolgáltatás

Minden belföldi adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére.

(Újdonság a katásoknak, az alanyi adómentesen és a 100 ezer Ft-nál kisebb áfaértékben számlázóknak)

2021. január 1-től a magánszemélyeknek és a külföldi ügyletek után kiállított számlákat is le kell jelenteni az adóhatóságnak.

Minden számlán szükséges feltüntetni a vevő adószámát is.

KATA

2021. január 1-től szigorodnak a KATA-s rendszerű adózás szabályai. Főszabályként azon kifizető, aki 3 milliónál többet juttat egy évben a KATA-s vállalkozónak, 40%-os adót kell fizetnie, a 3 millió fölött levő összegre. Részletek:[3][4]

Turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adó

2020. december 31-ig a hozzájárulásra kötelezettet nem terheli hozzájárulási kötelezettség, a kötelezettségét nem kell megállapítania, bevallania és az ezen időszakra jutó hozzájárulást nem kell megfizetnie.

Az idegenforgalmi adó alanyának (a vendégnek) nem kell idegenforgalmi adót fizetnie, az adó beszedőjének (a szállásadónak) nem kell az adót beszednie, megfizetnie, azonban a megállapított, de be nem szedett adót be kell vallania az adóhatóság felé, kivéve, ha annak összege nulla, mert ekkor bevallási kötelezettség sem terheli.

SZÉP Kártya

Kedvező adózás mellett a SZÉP Kártya éves rekreációs keretösszege is emelkedik: költségvetési intézmények esetében 200 ezer forintról 400 ezer forintra, más kifizetők esetében 450 ezerről 800 ezer forintra.

 

Gazdaságélénkítő programok

Támogatási program exportáló magyar vállalatoknak

Augusztus 24-étől lehet benyújtani a pályázatokat azon magyar vállalatok részéről, amelyek jelen vannak távoli országok exportpiacain, és ott gyártási tevékenységet hoznának létre, annak érdekében, hogy exportteljesítményük tovább növekedjen.

A program kerete 23 milliárd forint, egy vállalat maximum 3 milliárd Ft támogatáshoz juthat.

Gazdaságvédelmi Akcióterv

A pénzügyi keretben VEKOP és GINOP pályázatokon keresztül lehet pályázni. A felhívás új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz, a pályázatokról gyorsított, egyszerűsített elbírálással születtek meg a döntések.

Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

A járvány gazdasági hatásainak leküzdéséhez az adminisztratív szabályok csökkentése ad segítséget. Ennek a folyamatnak a segítése céljából jött létre a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs.

Új panziók létesítése Pest megye területén

Pest megyei vállalkozások és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok a program keretében 1,8 milliárd Ft értékben, 60 és 300 millió Ft közötti támogatást igényelhetnek.

A pályázat új panziók építésére és működtetéshez szükséges eszközök beszerzésére, informatikai és infrastrukturális beruházásokra fordítható.

A pályázati dokumentáció elérhető a www.allamkincstar.gov.hu oldalon, a támogatási kérelmeket 2020. szeptember 15. reggel 8 órától nyújthatják be majd a pályázók

2021-ig 80 milliárd forint támogatást nyújt a költségvetés hazai forrásból a térség fejlesztéseire.

Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program:

A keretét 40 milliárd forintra emelték.

Startup Factory

Inkubátorpályázat a magyar startup ökoszisztéma továbbfejlesztésére. Összesen 2 milliárd, inkubátoronként legfeljebb 300 millió Ft-ra lehet pályázni.

Egészségipar

Szeptemberben 35 milliárd Ft értékű pályázati felhívást tesz közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai egészségipari gyártók fejlesztése érdekében. A pályázatokkal a hazai kapacitások fejlesztését támogatják.

A támogatandó projektméret még nincs meg határozva, ez a beérkező pályázatoktól függ, a támogatási intenzitás maximum 50 % lesz.

·       Négy kategóriában lehet pályázni:
Azon egészségügyi vállalkozások, amelyek jelentős gyártási, fejlesztési potenciállal vagy ígéretes projektötletekkel rendelkeznek

·       Azon vállalatok, amelyek az egészségiparnak alapanyagokat, alkatrészeket gyártanak vagy veszélyhelyzetben gyorsan át tudnak állni az egészségiparban használatos termékek gyártására

·       Azoknak, akik termelékenységjavításra, technológiai váltásra, irányításmenedzsment fejlesztésre vagy energiahatékonyságra irányuló beruházást kívánnak megvalósítani

·       Kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyekkel az elmúlt időszakban merültek fel, de komoly innovációs teljesítményt jelentenek és rövid időn belül valamilyen termékben tudnak megjelenni

Zöld cégek

A 7,3 milliárd Ft keretösszegű, a hazai zöld gazdaság kapacitásainak fejlesztését támogató forrásra a pályázatok 2020. augusztus 31-től nyújthatók be. A 20 és 400 millió Ft között elnyerhető támogatást új eszközök beszerzésére, technológiai rendszerek kialakítására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra lehet fordítani.

Zeneipar

A zenekari támogatások bővítésére szánt összeget (eddigi 5,3 milliárd Ft) emelik további 2 milliárd 120 millió Ft-tal, amelyet koncertszervezésre fordíthatnak a fesztiválszervezők és a kisebb klubok.

 

[1] 10%-os nyugdíjbiztosítási járulék, 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3%-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 1,5%-os munkaerőpiaci hozzájárulás, amely összesen 18,5%

[2] Nincs jelentősége, hogy a munkavállaló szakképzettséget igénylő munkakörben kerül-e foglalkoztatásra, egységesen a minimálbér 30%-át kell figyelembe venni

[3] https://ado.hu/ado/jelentosen-szigorodo-kata-szabalyozas-2021-tol/

[4] https://ado.hu/ado/megjelent-az-adovaltozasokrol-szolo-torveny/

 

Források:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tobb-ezer-vallalkozas-reszesulhet-fejlesztesi-forrasban

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-ujabb-tamogatasi-program-indul-az-exportalo-magyar-vallalatoknak

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/penzugyminiszter-ketmilliard-forintos-panzioepitesi-palyazat-indul

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/varga-mihaly-tamogatni-kell-beruhazasokat-gazdasagvedelem-erdekeben

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ketmilliardos-inkubatorpalyazat-a-magyar-startup-okoszisztema-tovabbfejlesztesere

https://ado.hu/ado/a-veszelyhelyzet-elmult-de-mi-maradt-az-adovaltozasokbol/

https://ado.hu/ado/adokonnyitesekrol-es-keteves-munkaidokeretrol-dont-az-orszaggyules/

https://index.hu/gazdasag/2020/07/30/egeszsegugy_palyazat_itm/

https://index.hu/gazdasag/2020/08/03/7_3_milliard_forintos_palyazat_nyilt_a_zold_cegeknek/

https://hvg.hu/itthon/20200806_kormanyinfo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr3616174688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása