HH Egyesület - egy új kezdeményezés a hátrányos helyzetű településekért
2020. október 20. írta: Janza Frigyes és Hancsis György (HH Egyesület)

HH Egyesület - egy új kezdeményezés a hátrányos helyzetű településekért

javasolt_kep_1.jpg

Rejtett Kincs.

Kinek mi jut róla eszébe? Sokfelé cikázhatnak gondolataink.

Számunkra, a HH Egyesületet idén júniusban megalapítók számára Magyarország rejtett kincsei a hátrányos helyzetű térségek (a továbbiakban HH térségek, települések) és az ezekben a térségekben - esetenként nehéz körülmények között, vagy mélyszegénységben - élő családok és személyek. A HH területek adottságai, és a területeken élő tehetséges emberek jelentős fejlődési és fejlesztési potenciállal bírnak.

A föld egy örök érték, a magyar föld pedig Európa egyik legjobb adottságú agrárgazdasági területe is. Ezen kívül országunk természeti szépségeinek, kincseinek is jelentős része hátrányos helyzetű térségekben található. Ki ne járt volna már a Bükkben, a Mátrában, a Zemplénben vagy a Mecsekben, vagy akár Tisza-part bármely részén, hogy a feltöltődést és a háborítatlan nyugalmat keresve megtalálja a magyar természet csodáit. A HH területek finom zöldséget, illatos, édes gyümölcsöt adhatnak nekünk, egyúttal tökéletes kikapcsolódási, rekreációs célpontok is. Végül, de nem utolsó sorban, ezeken a területeken rengeteg tehetséges ember él, vagy ezekről a területekről származik. És itt nem csak a cigányzenészekre gondolunk, hanem a köztünk élő hétköznapi emberekre, akik kiemelkedtek és tisztességben élik mindennapjaikat. Dolgoznak, építik vállalkozásukat és közben – ha észrevétlenül is - példát mutatnak más HH területről származó családoknak, személyeknek, sőt, mindannyiunknak. Nem tudjuk, hogy pontosan mennyien vannak, de ugyanúgy kiveszik a részüket hazánk építéséből, mint bárki más. A feladat tehát nem más, mint hogy a jelenleginél sokkal aktívabban bekapcsoljuk őket a társadalmi és gazdasági körforgásba.

A HH településeken, térségekben élő személyek kitörési esélyei gazdasági, szociális, és földrajzi okok miatt jelenleg csekély. Mi ezen szeretnénk változtatni. Véleményünk szerint ezen értékek fejlesztésért kiáltanak, és a fejlesztések módszertanát, sőt, magát a megközelítést is érdemes új alapokra helyezni.

A HH személyek fejlődési igényének kialakítása kulcskérdés ahhoz, hogy hosszú távú eredményeket érjünk el. A HH fejlesztési programok kidolgozásánál első kérdésként merül fel, hogy mi számít hátrányos helyzetű településnek és mi nem. A hivatalos HH listában a Balaton-felvidéken fekvő felkapott település, Köveskál például HH település, ahol egy telek hatvan millió forintba kerül. Ezzel szemben a hatezres lakosságú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyecsed nem számít HH településnek, miközben a lakosság tizenöt százaléka biztosan hátrányos helyzetűnek mondható. Elég, ha ellátogatunk hozzájuk. A jelenlegi, hivatalos HH lista nem teljesen tökéletes, ennek alapját képező szempontrendszer felülvizsgálatát is érdemes célul kitűzni.

Öngerjesztő folyamat

Ha Ön, kedves Olvasó, valaha sportolt, akkor pontosan tudja, hogy egy izom fejlesztése jelentősen javíthatja a teljesítményt, de ez önmagában nem elég. Ahhoz, hogy a teljes test mozgása, teljesítőképessége fejlődjön, tökéletesedjen, egyszerre kell más izmokat, testrészeket is fejleszteni. A legtöbb edzésprogram pont ezért a komplexitást, az egymásra épülést és a fokozatosságot hangsúlyozza. Meggyőződésünk, hogy nincs ez másképp a területfejlesztésben sem. Ahhoz, hogy Magyarország erősödjön, megbirkózzon a globális gazdasági és politikai változásokkal és kihívásokkal, minden térséget fejleszteni szükséges. A HH térségek fejlesztése megerősíti az egész gazdaságot, a HH települések fejlesztésének eredményeképpen pedig Magyarország más térségei is fejlődnek, amely szintén visszahat a HH településekre és családokra.

A HH Egyesület véleménye az, hogy a HH települések sikeres fejlesztésének kulcsa az innovációban rejlik. Olyan új megközelítéseken dolgozunk, amelynek középpontjában az egyének állnak, és amelynek célja, hogy egy önmagát és környezetét kölcsönhatásban fejlesztő közösség jöjjön létre minden településen. Célunk, hogy tervezett programjaink segítségével a települések, térségek képesek legyenek mind gazdasági, mind közösségi szempontból önmagukat feléleszteni és fejleszteni. A jó példákat pedig remélhetőleg követik más térségek, települések és a következő nemzedékek is.

Az Egyesületet alapvetően az a felismerés hívta életre, miszerint a HH lakosság problémáinak megoldásához szükség lehet egy olyan szervezetre, aki híd szerepet képes betölteni a döntéshozók, szabályozók valamint a földes, sáros utcákban, esetenként rozoga házakban lakó, egyébként tehetséges emberek, gyermekek, családok, valamint a településvezetők között.

Az Egyesület fenti célok elérése érdekében idővel olyan szakmai műhellyé kíván válni, mely akár országos, komplex programok előkészítésére és koordinálására is alkalmas, egyúttal képes összefogni a településeket, képviselni tudja a HH települések érdekeit, valamint közvetíteni tud a tudományos, szakmai, országos politikai döntéshozói és a helyi szereplők között.

Programjaink kidolgozásába bevonjuk a HH települések vezetőit, kikérjük véleményüket, és egy olyan kooperatív együttműködést alakítunk ki, amely valódi problémákra még nem létező, vagy itthon/a térségben még nem kipróbált megoldásokat nyújt.

Tevékenységünket három nagy témakör köré összpontosítjuk:

  • gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés,
  • oktatás, felzárkóztatás, tehetséggondozás,
  • közszolgáltatások, szociális egészségügyi szolgáltatások fejlesztése.

Folyamatosan keressük a jó és bevált nemzetközi példákat, habár tapasztalatunk szerint minden település más, egyedi problémákkal küzd, ezért a fejlesztés algoritmusa is eltérő. A tapasztalatokat leszűrve fejlesztési és szabályozási alternatívák kidolgozásában fogjuk kérni a települések véleményét és együttműködését.

A hátrányos helyzetű térségek fejlesztésének kulcsa, hogy az egyének értéknek tekintsék a tudás megszerzését, és magát a tudást is.

Ezért addig is, míg az egyesület szervezetrendszere, működése véglegesedik és jelenlétünket elfogadják a különböző szereplők, ún. kísérleti programokba kezdtünk:

Teletudás Program

blur-1283865_640.jpg

A TELETUDÁS programunk lényege, hogy három hátrányos helyzetű családnak egy-egy kérdéssort küldünk 20 kérdéssel, és amennyiben hiánytalanul megoldják, abban az esetben 2000 forint telefon feltöltést kapnak, adatforgalommal. A Teletudás programot az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségének (EFISZ) együttműködésével és további támogatóink segítségével kívánjuk megvalósítani. A kérdések között vannak feladványok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Célunk, hogy megmutassuk, hogy ha informálódnak, tanulnak, kérdéseket tesznek fel és együtt dolgoznak, annak mindig megvan az eredménye.

Társadalmi innováció - most vagy soha

finger-3389916_640.jpg

A globális gazdasági súlyponteltolódás közepette, minden polgár életét meghatározó változások zajlanak. A Föld népessége folyamatosan növekszik, amely tendencia a következő évtizedekben felgyorsul. Jelenleg 7,6 milliárd ember él a Földön, 2030-ra ez a szám 8,6 milliárd lesz, 2050-re pedig 9,8 milliárd!

Ennek következményeként több erőforrásra lesz szükségünk. Harmincöt százalékkal több élelmiszerre, negyven százalékkal több vízre, és ötven százalékkal több energiára. A kérdés, hogy honnan teremtjük elő ezeket, hiszen tudjuk, hogy a rendelkezésre álló készletek szépen lassan fogynak. A társadalmi innovációs projektekre - amelyek a társadalom problémáira adnak válaszokat - nagyobb hangsúly helyeződik a következő évtizedekben. Egyszerűen nincs más alternatíva, mint olyan üzleti modellek bázisán felépült vállalkozások létrehozása, amely fókuszában a mindent elsöprő profitéhség mellett megjelenik a jót tenni akarás, a környezetünk fejlesztésének igénye.

A szabályozók elszántságát és tenni akarását mutatja, hogy az Innovációs és Technológia Minisztérium felállította a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumot, melynek munkájában szintén aktívan kívánunk részt venni. Az innováció a terület- és településfejlesztésben, így a HH térségek felzárkóztatásában is kulcskérdés, ezért a HH Egyesület létrehozta az INNOVÁTOR podcastot, amelyben Magyarország vezető innovációs szakembereivel beszélgetünk a társadalmi innovációról is (https://www.hatranyoshelyzetu.hu/jo-gyakorlatok/).

Mi, a HH Egyesület alapítói úgy gondoljuk, hogy közös erővel, a szinergiák kihasználásával és újszerű megközelítéssel olyan innovatív HH térségfejlesztési programok létrejöttét támogathatjuk, amelyek hozzájárulnak Magyarország további fejlődéséhez.

Az Egyesület honlapja: www.hatranyoshelyzetu.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr1416247102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása