Underground farming – mostantól szén helyett zöldséget csillézünk?
2021. április 20. írta: Tóth Melinda (EX ANTE)

Underground farming – mostantól szén helyett zöldséget csillézünk?

Blogunk korábbi cikkében már foglalkoztunk a vertikális gazdaság térnyerésével és kihívásaival a városokban, most ennek egy speciális típusát járjuk körbe. A vertikális vagy függőleges gazdálkodás a mezőgazdaság újszerű, innovatív technológiai eljárása, melynek célja minél kevesebb (föld)terület használatával minél több élelmiszert termelni ellenőrzött körülmények között. Lehetőleg minél inkább környezetbarát módon. A függőleges gazdálkodásnak 3 fő típusa van a növénytermesztés helye szerint: épületalapú, szállítási konténeres és a mély gazdaság, vagyis underground farming.

Miért is?

A fokozódó urbanizáció és az emberiség rohamos gyarapodásának hatásaként az élelmiszerbiztonság a városokban különösen fontos kérdéssé vált és válik egyre inkább, hiszen 2050-re a világ népessége várhatóan eléri a 9,8 milliárdot, amelynek 70 %-a – 6,7 milliárd ember – az előrejelzések szerint városi területeken fog élni. Ellátásukhoz várhatóan 56%-kal (más becslések szerint 70 %-kal) több élelmiszerre lesz szükség, mint jelenleg. A helyzetet nehezíti, hogy eközben a mezőgazdasági területek elérhetősége csökken, azaz új technológiákra van szükségünk a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítására.

A National Geographic víziójában remek látványterveket készítettek az ideális jövőbeli városi életről, melynek kulcsfontosságú szempontjai az ellenálló, önálló és önellátó régiók fejlesztése, amelyekben a napi szintű igények 10 perces sétával elérhetőek és képesek az élelmiszertermelésre helyben.

kep1_7.jpg

Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-46221656?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c52ew8q50z2t/wales-business&link_location=live-reporting-story

Hogyan járul hozzá az underground farming vagy földalatti gazdaság az ellenálló és önellátó városok kialakításához?

A földalatti gazdaságokból származó élelmiszer nagy előnye, hogy helyben van, nem igényel sok szállítást, időjárástól független, zárt rendszer és nincs szükség hozzá talajra és természetes fényre. Szükség van viszont nagyon sok energiára, amelynek biztosítására megoldást kell találni.

Érdekesség, hogy a Marsi növénytermesztés lehetséges technológiái között szintén szerepel az üvegházi, laboratóriumi tartályokban folyó, talaj nélküli, vízkultúrás növénytermesztés és a föld alatti növénykertek kialakítása.

Oké, de hol kezdjünk el ásni?

A Nottingham egyetem földalatti gazdálkodással foglalkozó projektjének professzora szerint költséghatékony helyszínei lehetnének a jövőben az élelmiszer-termelés növekvő igényének – legalábbis az Egyesült Királyságban - a szénipar hanyatlása óta zárva lévő szénbányák, alagutak és különböző aknák, amelyek olcsóbb alternatívát kínálhatnak az óriás üvegházakkal szemben, hiszen kevesebb energiára van szükségük a fűtéshez. Persze a szénbányák és az alagutak nem minden esetben a városok közvetlen közelében helyezkednek el. Az ilyen típusú megoldások esetén várhatóan a szállítási költség nem csökken jelentősen a hagyományos megoldásokhoz képest. A kihasználatlan földalatti építmények hálózatba szervezése azonban jelenthet - elsősorban - a régi ipari területek fejlesztésére lehetőséget.

kep2_6.jpg

Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-wales-46221656?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/c52ew8q50z2t/wales-business&link_location=live-reporting-story

Dél- Koreában az Észak-Chungcheong tartományban az egykori, 600 méter hosszú autópálya-alagútban működő Nexton cég salátákat, leveles zöldségeket és epret termeszt 2018 óta szintén talaj vagy természetes fény nélkül. A világ első alagútban létrehozott földalatti gazdaságában a zöldségek és gyümölcsök rózsaszín LED lámpákkal megvilágítva, Beethoven és Schubert zenéjére, növényvédőszer vagy gyomirtó szer nélkül, teljesen újrahasznosított és fertőtlenített, vegyszermentes tápanyagvízzel fejlődnek.

kep3_4.jpg

Forrás: Vertical farm is growing food deep beneath South Korean mountains - CNN

Kifejezetten városi környezetben az egyik legelső és talán legismertebb példa a londoni Zero Carbon Farms Ltd, ahol a London Eye-tól 6 kilométerre, egy korábbi légvédelmi bunkerből átalakított, teljesen automatizált, hidroponikus rendszerrel működő gazdaságot üzemeltetnek. Saláta-, és fűszernövényeket termelve, közvetlenül a boltokba szállítva a termékeiket. A talaj használata nélküli gazdálkodás 70 %-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos mezőgazdaság és a termesztéshez szükséges energiát megújuló forrásokból biztosítják. A zöldségek leszedésétől számítva 4 órán belül a vásárlók asztalára kerülhetnek a termékek a lecsökkent szállítási távolságok miatt.

Forrás: http://growing-underground.com/

A svéd Plantagon City Farm Stockholmban 2017-ben kezdte kialakítani a 26 emeletes irodaház alatt azt a farmot, amely nem csak a növénytermesztést célozza meg, de komplex energetikai rendszerben tervez. Ezen üzleti modellt pedig más épületekre is alkalmazhatóvá fejlesztették. Módszerüknek új elnevezést is kreáltak: „agritechture”, amellyel a mezőgazdaság, az építészet és a technika összefonódását szeretnék kifejezni. Az üzleti modell fő célkitűzése, hogy a vertikális és földalatti gazdálkodásokat minél költséghatékonyabbá téve, csökkentsék a szállítási és energetikai költségeket. Ennek érdekében a zöldségek árusítására és felhasználásra a bolt és az étterem közvetlenül a farm felett helyezkedik el, míg a LED lámpák üzemeltetéséből származó hőt visszaforgatják az épület energetikai rendszerébe, így csökkentve a rezsiköltséget.

kep4_4.jpg

Forrás: Plantagon

Franciaországban, egészen pontosan Párizsban, mindössze 12 kilométerre az Eiffel-toronytól található a Cycloponics nevű startup, amely 10 fős csapatával egy panelház elhagyatott parkolóházában indult. Cikóriagyökeret, gombákat és salátanövényeket termesztenek. Céljuk, hogy idővel évente 54 tonna gyümölcsöt és zöldséget termesszenek.

Forrás: (459) La Caverne : une ferme dans les sous-sols parisiens - YouTube

A vertikális gazdálkodás, azon belül is a földalatti gazdaságok ugyan már jelenleg is alternatívát nyújtanak az élelmiszerbiztonság egyes kérdéseire, azonban a szélesebb hatókörű megoldásokra valószínűleg még várnunk kell. Többféle zöldség és gyümölcs termesztésével, kevesebb szállítási és energetikai költséggel járó technológiák kidolgozásával a városi földalatti gazdaságok egyre nagyobb szerepet tölthetnek be a jövő városainak életében.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr5716507022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása