Kalóz csapat – avagy hogyan állt össze a TidyUp nemzetközi csapata a Tisza-tavi PET kupán?
2021. július 06. írta: dr. Kardoss Fruzsina (EX ANTE)

Kalóz csapat – avagy hogyan állt össze a TidyUp nemzetközi csapata a Tisza-tavi PET kupán?

kep_1_1.jpg

Forrás: PET Kupa

2016-ban kezdődött egy szolnoki moziban, ahol Hankó Gergőéknek (Ügyvezető, KSZGYSZ - A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók weboldala) és először sikerült egy asztalhoz ültetniük több tiszai vízügy, nemzeti park igazgatóság, helyi önkormányzatok és sok-sok más érdekképviselet és szervezet küldötteit, mi pedig (Ex Ante Kft.) segítettünk a párbeszéd kialakításában.

Ez volt az első kerekasztal, amit azóta sok másik követett… Közben a Tiszán már sokadik alkalommal szedték a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében a műanyag palackokat önkéntes csapatok a PET Kupa zászlója alatt.

2019-ben megfogant a csapat fejében a gondolat, hogy a környező országokban is létre kellene hozni hasonló folyómentő akciókat.

Az Ex Ante Kft.-hoz már konkrét ötletekkel, és partner javaslatokkal érkeztek. Güzültünk, éjszakáztunk, telefonáltunk, írtunk-írtunk-írtunk, számoltunk, osztottunk-szoroztunk, egyeztettünk, egyezkedtünk, átírtunk, átfogalmaztunk, exceleztünk, még többet írtunk, mire összeállt egy olyan pályázati anyag, ami nyerni tudott 2020-ban a szoros Interreg DTP-s megmérettetésben.

6 ország, 10 partner, 12 támogató partner, több, mint 1.5 millió eurós költségvetés szabályos menedzsmentje lett a feladatunk.

Jött a Covid, melynek következtében sok-sok online meetingelés, printscreen, szervezkedés, áttervezés, egyeztetés, éjszakázás, reportálás, írás, PCR teszt, konzulátussal egyeztetés, üzletiút igazolás, éjszaka leutazás… és véééégre az igazi személyes találkozás.

kep_3.JPG

Forrás: PET Kupa

Volt is nagy csodálkozás, pingvinezés a sok külföldi között, hogy tényleg erre a tutajra kell felszállni…?? Hiszen ők még kenuban sem… soha… De nem adták fel. Vállalva a harcot hideggel, meleggel, komposzt WC-vel, szúnyogokkal, csajkával, sátorral… mentünk neki a bozótnak, mert gyönyörű a táj, ha a folyóról nézed, de ahogy közeledik a part, tele szeméttel az erdő alja, és szemeteszsákból támadnak az öles szarvasbogarak...

3 nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek a csapatok a Tisza-tavi Pet Kupán. Az egyik csapat a TidyUp nemzetközi csapata volt. Büszkék vagyunk rájuk, köszönjük, hogy a csapat tagjai lehettünk.

kep_2_1.jpg

Forrás: PET Kupa

A projektről, a megmeríttetéseinkről és a PET Kupáról videó is készült, amely az alábbi linken érhető el. (Automatikus magyar felirat elérhető a videó beállítások menüpontjában).

Forrás: (699) TidyUp - Nemzetközi folyótakarítás / First joint pilot cleanup - YouTube

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr1816614320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása