Elindult az NRGCOM projekt!
2024. március 25. írta: Czinki Zsuzsanna

Elindult az NRGCOM projekt!

Az Interreg Duna Régió Program támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló NRGCOM projekt 2024. januárjában indult és általános célja, hogy a megfelelő működési környezet előmozdításával hozzájáruljon az energiahatékonyság növeléséhez, különös tekintettel az energiaközösségek széles körű elterjedésére a Duna Régióban. A projekt vezető partnere a DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség.

2024. március 12-14. között a Mercure Hotel Castle Hill Budapest adott otthont a projekt nyitórendezvényének és a partnertalálkozónak, ahol a konzorcium minden tagja részt vett.

kep1_33.jpg

A Duna Régió 12 országából érkező 13 projektpartner és 14 stratégiai partner alkotta konzorcium tagjai a projekt keretében felülvizsgálják az energiaközösségeket szabályozó nemzeti jogi keretrendszereket, elemzik a legjobb belső működési és irányítási technikákat és összegyűjtik a legjobb gyakorlatokat, hogy azok alapján kidolgozzák a fenntartható működési feltételek modelljét és stratégiáját, továbbá szakpolitikai ajánlásokat készítsenek elő a megfelelő működési környezet kialakítására.

Az általános tájékoztatás és a közösségi önellátásra való ösztönzés érdekében a partnerek szemléletformáló kampányokat indítanak, továbbá szakértői workshopokat szerveznek országaikban, hogy a lakosság és az érdekelt felek hajlandóságát növelve népszerűsítsék az energiaközösségi kezdeményezéseket, felgyorsítsák a megújuló, tiszta energiára való átállást a Duna Régió országaiban. Az NRGCOM nem csupán a külső tudásbővítést célozza meg, hanem a partnerek közötti tapasztalat- és jógyakorlat-cserére is épít. Lehetőséget teremtve ezzel annak, hogy a témában tapasztaltabb és a „kezdő” partnerek a projekten belül értékes know-how-t és szaktudást oszthassanak meg egymással.

kep2_21.jpg

A partnerek a koncepció lehető legszélesebb körben történő elterjesztése érdekében ún. „Megújuló energiaközösség nagykövet” hálózatot hoznak létre, amelynek tagjai a szemléletformáló kísérleti tevékenységek mellett öt partnerországban mentorálják energiaközösségi kezdeményezések beindítását is, valamint egy hatékonyságjavító szoftver tesztelésével négy partnerországban segítik a már működő energiaközösségek napi működését.

A Duna Régió legjobb energiaközösségi gyakorlatait a partnerek egy nyilvános, interaktív digitális adatbázisba foglalják. A projekt eredményein alapuló, az energiaközösségek alapítására, szakszerű és hatékony működtetésére összeállított útmutatót (White Paper) pedig széles körben terjesztik, megosztják a nemzeti döntéshozó szervekkel, hogy helyi szintű változást idézzenek elő az energiagazdálkodásban.

kep3_17.jpg

Ha kíváncsi vagy a projekt további részleteire és későbbi fejleményeire, kövesd be

Támogató program: Interreg Danube Region Programme
Felhívás: Első pályázati felhívás
Program prioritás: 2. Egy zöldebb, kisebb karbon lábnyomú Duna Régió
Specifikus célkitűzés:
2.1 Megújuló energia előmozdítása
A projekt azonosító száma: DRP0200163 
A projekt kedvezményezettjei:

  • DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Vezető Partner, Magyarország,
  • IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., Magyarország,
  • South Bohemian Agency for Support to Innovation (JAIP), Csehország,
  • Forschung Burgenland GmbH., Ausztria,
  • Istrian Regional Energy Agency (IRENA), Horvátország,
  • Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region (KSSENA), Szlovénia,
  • Pazardzhik Regional Administration (PRA), Bulgária,
  • Regional Economic Development Agency for Sumadija and Pomoravlje (REDASP), Szerbia,
  • Romanian Network of Energy Cities (OER), Románia,
  • FORS Montenegro – Foundation for the Development of Northern Montenegro, Montenegró,
  • Deggendorf Institute of Technology (DIT), Németország,
  • National Energy Cluster (NEK), Szlovákia,
  • Alliance for Energy Efficiency and Renewables (AEER), Moldova.

A projekt időtartama: 2024. január 1. - 2026. június 30. 
Támogatás összege: 2.026.442,18 EUR

Az NRGCOM projektet az Interreg Duna Régió Program támogatja, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával.

kep4_9.png

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr818363411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása