Hogyan alakítja át a 3D modellezési technológiák elterjedése a településfejlesztést- és tervezést, valamint a földügyi ingatlan-nyilvántartást?
2022. április 19. írta: Dr. Mérei András (EX ANTE)

Hogyan alakítja át a 3D modellezési technológiák elterjedése a településfejlesztést- és tervezést, valamint a földügyi ingatlan-nyilvántartást?

II. rész: Építmény felmérési és modellezési technológiák

 

Az előző részben a 3D-ingatlannyilvántartási rendszerek életre hívásának igényeit, a hazai jogi szabályozási keretet, valamint a rendszer bevezetését akadályozó körülményeket mutattuk be. A II. részben a napjainkban már rendelkezésre álló építmény felmérési és modellezési technológiákat vesszük sorra, amelyek hozzájárulhatnak a 3D ingatlan kataszterek kialakításához.

A gyakorlatban használt legelterjedtebb 3D ingatlanfelmérési és modellezési módszerek:

  • Fotografikus módszerek (látható és nem látható tartományban is):

- Drónra szerelt képrögzítő eszköz és fotogrammetriai szoftver

- 3D virtuális séta (gömbpanoráma fotózás)

  • Lézerszkenneres felmérés (LIDAR)
  • Röntgentechnológiás felmérés

 

A drón-technológia előnyei a kataszteri és építmény felmérésekben

A digitális technológia fejlődésével és a drónok elterjedésével már nem a kézi terepmunka és a klasszikus mérési módszer a leghatékonyabb és legpontosabb módja a téradatgyűjtésnek. A drónok forradalmasították a kataszteri és építmény felméréseket. Előnyei:

  • Sebesség,
  • Költséghatékonyság,
  • Adatminőség és -mennyiség,
  • Rövid idő alatt elvégezhető felmérés, anélkül, hogy újra fel kellene keresni a helyszínt,
  • Egyszerű használat és skálázhatóság,
  • Nagy pontosság a projekt igényeitől függően,
  • 3D-s modellek biztosítása kis tárgyaktól a nagyméretű, összetett objektumokig,
  • Földrajzi adatok, amelyek a képekből közvetetten bármikor és a projekt igényei szerint kinyerhetők,
  • Olcsó és hordozható berendezések.

 

Fotografikus módszerek

Mivel ugyanazt a folyamatot és technológiát alkalmazzák a nagyszabású projektekben, a megtérülés és az időbeli hatékonyság óriási előnyt jelent minden földmérő számára. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy egyedi igények szerint testreszabható eredményt és rendkívül pontos, látványos és informatív modelleket lehet előállítani, több és igényre szabott információval, akkor az előnyök magától értetődőek lesznek.

kep1_5.png

Forrás: https://3dsurvey.si/case-studies/mapping-and-modelling-cadastral-boundaries-using-drones-and-photogrammetry-software#gallery123-8

 A drónok előnye, hogy kis földterületet nagyon gyorsan, 5-10 perc repülési idővel felmérhetnek, 1-4 cm-es pontossággal. A ma általános kataszteri pontosság városi területeken 20 cm, erdőkben és vidéken 5 m. A képek rögzítése 70%-os átfedéssel elegendő ahhoz, hogy a szomszédos telkek, utak, erdők és egyéb objektumok felmérése is megtörténjen.

A 3D pontfelhő generálása és az ortofotó kalibrálása a kamera pozíciója szerint történik minden egyes felvételnél. A kataszteri határok korrekciója a hatályos digitális kataszteri alaptérkép és az elkészített ortofotók átfedésével (overlaying) történik.

Építmények felmérése esetén az épület sarokpontjait, a tető gerincét és hajlásszögét szükséges felmérni. A drónnal végzett felmérés óriási lehetőségeket rejt magában a térinformatikai szakemberek számára. Nagy pontosságú mérésekkel azonos minőségű topográfiai felméréseket lehet végezni, mint a korábbi hagyományos módszerekkel, töredék idő alatt.

kep2_7.png

Forrás: https://3dsurvey.si/case-studies/measurements-for-the-entry-of-the-building-in-the-cadastre

3D virtuális séta, gömbpanoráma készítés

A 3D virtuális séta épületek külső és belső fotografikus felmérésén alapul. A háromdimenziós ingatlantúra lehetővé teszi az ingatlan iránt érdeklődők számára, hogy távolról „sétálhassanak” egy épület virtuális modelljében. A felmérés lényege, hogy az épület valósághű rögzítése, virtuális modellezése történik, amivel bármilyen épített környezet közvetlenül bárkihez, bárhonnan, bármilyen eszközön megjeleníthetővé válik.

Alkalmazási területei:

  • Belső építészeti felmérés
  • Ingatlanértékesítés
  • Műszaki ellenőrzés
  • Épület biztosítás
  • 3D navigációs szoftverek (Google Street View)
  • Építészeti értékek, terek, utcaképek (turisztikai) bemutatása virtuális valósággal

Lézerszkenneres felmérés

A LIDAR (Light Detection and Ranging) azaz lézeralapú távérzékelés a 3D épületszkennelés legmodernebb, egyben legpontosabb és leggyorsabb eljárása, mellyel az összes szükséges látható információ összegyűjthető az épületekről, illetve a valóság rögzíthető.

A szkenner lézersugakarat bocsát ki a tér minden irányába, majd ez visszaverődve szolgáltatja az információt a pont geometriai helyzetéről. A művelet néhány másodpercet vesz igénybe csupán, majd a létrehozott pontfelhőből a mérnökök megkapják a felmért térbeli objektum geometriai jellemzőit egy szoftveren keresztül.

Előnyei, alkalmazási területei:

  • Épületek külső (homlokzati) felmérése
  • Épületek biztonsági előírásainak való megfeleltetéséhez alapadatok előállítása
  • Épületek állapotának felmérése (bővítés, átalakítás)
  • Városi domborzat felmérése

Röntgentechnológiás felmérés

Speciális esetekben, pl. egybeépült épületeknél, ahol az épülethatárok (sarokpontok) meghatározása nem egyértelmű, röntgentechnológiás felméréssel lehet az építményhatárokat meghatározni. A tetőszerkezetek által fedésben lévő épületfalak a technológiával pontosan meghatározhatók.

Előnyei:

  • Gyorsabb és egyszerűbb a falak és sarkok rajzolása a felmérési térkép készítéséhez
  • Nincs szükség kiegészítő mérésekre a terepen
  • Ma már pontosabb a hagyományos terepi méréseknél.

Összegzés

A nagyvonalakban ismertetett technológiák elmúlt évekbeli gyors fejlődésen mentek keresztül, meghonosodtak az építmények felmérésében és modellezésében, gyakorlati alkalmazásuk az elmúlt években szinte egyeduralkodóvá vált. Ugyanakkor nem kizárólagos módszerek, előnyeik-hátrányaik, alkalmazási területeik – iparági hasznosításaik – átfedik, kiegészítik egymást. Ami ma látható, hogy várhatóan ezen módszerek további terjedése, fejlesztése, költséghatékonyságuk javulása és az egyre több ingatlanról készülő részletes 3D felmérések megfelelő jogi keretrendszerben való felhasználása jelentős lendületet adhat a 3D ingatlan-kataszterek kialakításához egyes országokban.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr4017811125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása