Bemutatkozik az EU Társadalmi Haladás Index
2022. május 24. írta: Szabó Márta (EX ANTE)

Bemutatkozik az EU Társadalmi Haladás Index

„The soft is the hard”

Vajon van-e olyan, fejlesztéspolitikával foglalkozó szakember, aki ne tudna egyetérteni Charles Landry, a kreatív városfejlesztés úttörőjének eme szavaival. Egy társadalom fejlettségét, egy ország, régió gazdasági versenyképességét már különböző indikátorcsoportok alkotta mutatókkal mérhetjük. Az Európai Bizottság a „Beyond GDP” kezdeményezés keretében megalkotta az EU Társadalmi Haladás Index-et (EU Social Progress Index; EU-SPI), melynek segítségével azonosíthatók azok a kérdések, amivel a régió beruházási politikájának érdemes foglalkoznia.

Az EU Társadalmi Haladás Index

Az EU Társadalmi Haladás Index-et először 2016-ban tette közzé az Európai Bizottság regionális bontásban. Az EU társadalmi haladás definíciója épít a 2014-ben debütált Globális Társadalmi Haladás Index által használt fogalomra, mely utóbbi index évente jelenik meg, országos bontásban.

A társadalmi haladás egy társadalom azon képességeiről ad visszajelzést, hogy mennyiben képes kielégíteni az alapvető emberi szükségleteket, mennyiben teszi lehetővé a közösségek számára, hogy fokozzák és fenntartsák az életminőséget (a jólét alapjai), és mennyiben teremtik meg azokat a feltételeket az egyének számára, hogy kiaknázzák a bennük rejlő potenciált (lehetőségek).  

Az EU az első megjelenést követően 2020-ban publikálta újra az 55 indikátorból álló index-et három fő-, és további négy aldimenzióba csoportosítva a mutatókat, melyeket az alábbi ábrán láthatunk. Az indikátorcsoport fejlesztésében Magyarország is részt vett egy pilot projekt keretében.

blog1_szm.png

Forrás: https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/work/202006_spi_en.pdf

 Lássuk, milyen pontszámokat ért el hazánk nyolc régiója, s vajon milyen összefüggést azonosítottak a kutatók a GDP és az EU-SPI értékei között? 

blog2_szm.png

Forrás: https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/work/202006_spi_en.pdf

A hazai régiók pontszámaiból is jól látszik, hogy a legfejlettebbek az alapvető szükségletek körüli területek, és a legkevésbé eredményes a lehetőségek világa.

Erre utal cikkünk bevezető mondata is: „The soft is the hard”. Minél szofisztikáltabb, finomabb témakörre evezünk, annál nehezebb fejlődést elérni, mint például a korrupció elleni küzdelem vagy a nők munkaerő-piaci integrációjának segítése terén. Ezért is fontos megteremteni a társadalmi jólét biztos alapjait, pl. szennyvízkezeléssel, szociális lakhatást biztosító beruházásokkal, mindenki számára elérhető orvosi szolgáltatásokkal. A befogadó és összetartó, bizalmon alapuló társadalom alapjainak felépítése lassú folyamat, de a társadalom olyan versenyelőnyének bizonyulhat, ami hosszú távon biztosítja egy közösség előrehaladását, boldogulását.

blog3_szm.png

Forrás: https://cohesiondata.ec.europa.eu/stories/s/EU-Social-Progress-Index-2020/8qk9-xq96/

Régióink a fenti ábra szerinti sorrendben helyezkednek el összesített pontszámaik alapján a rangsorban. Az EU 240 régiója közül Budapest a 155. helyen, Észak-Magyarország a rangsor végén, a 228. helyen áll a 2020-as mérések alapján.

A kerekebb a jobb

Az egyes régiók pontszámait látványosan mutatja a pókháló diagram, melyre igaz, hogy minél szélesebb és kerekebb, annál magasabb és kiegyensúlyozottabb a régió társadalmi fejlettsége. A vizualizáció segíti a tájékozódót: a kiválasztott régió adatait egyszerre mutatja az EU átlaggal, és/vagy egy másik régióval. Példánkban a nemrégiben különvált Budapest és Pest régiókat szemléltetjük: a Pest megyében élők két szegmensben élveznek előnyt a fővárosiakkal szemben, ezek a biztonság és a környezet minősége.

blog4_szm.png

Forrás: https://cohesiondata.ec.europa.eu/stories/s/EU-Social-Progress-Index-2020/8qk9-xq96/

Jó gyakorlatok megosztása  

Egy kiválasztott régió teljesítményét relatíve is megvizsgálhatjuk: az egy főre jutó GDP (vásárlóerő paritáson mért) értéke alapján 15 hasonló gazdasági fejlettségű régiót azonosítva különböző színekkel láttatják az egyes komponensek erősségeit, gyengeségeit.

A 15 régió társadalmi haladás index pontjait átlagolva állapítják meg, hogy az adott régió hogyan teljesít. Budapest „társ” régiói pl. Antwerpen, Tirol, Köln. A zöld jelzések azt mutatnák, hogy hol ér el Budapest jobb értékeket az átlagnál, azonban sajnos ilyen marker nincs a táblánkon. A sárga jelzés átlaghoz közeli, míg a piros jelzés – melyből fővárosunk esetében a legtöbb látható – az átlagon aluli teljesítményt mutatja. A leginkább figyelmet érdemlő területek a 65 éven aluliak halálozási aránya, a csecsemőhalandóság, a kielégítetlen egészségügyi szükségletek, elégtelen táplálkozás, nem megfelelő lakhatási körülmények, leggyakoribb halált okozó betegségek megelőzése, gyógyítása, légszennyezettség, jogállamiságba vetett bizalom, valamint a tolerancia hiánya, személyes szabadság megélésének korlátozottsága, nemek közötti egyenlőtlenség a munkaerőpiacon.

blog5_szm.png

Forrás: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/maps/social_progress2020/#3 (Scorecards – Interactive Web Tool)

Miközben van egy jelentős 0,62 pozitív korreláció az egy főre jutó GDP között PPS-ben (EU-átlag = 100) és a 2020-as EU-SPI között, a leggazdagabb régiók nem a legjobban teljesítők a társadalmi fejlődésben, és hasonlóképpen a legszegényebb régiók sem mindig az utolsók. Kiaknázatlan lehetőség a további vizsgálatokra, az egymástól való tanulásra, jó gyakorlatok megismerésére.

Kohéziós források és az EU Társadalmi Haladás Index

Az Európai Bizottság az új programozási időszak (2021-2027) előkészítésével párhuzamosan dolgozta ki az új EU Társadalmi Haladás Indexet. Az indexelemek többsége kapcsolódik a kohéziós források egy vagy több specifikus célkitűzéseihez. 

Az EU-SPI segíthet a politikai döntéshozóknak és az érdekelt feleknek megtalálni a legjobb szakpolitikai kombinációt, a forrásokat a legproblémásabb területekre irányítani, valamint világos és mérhető célokat kitűzni.

A régiók eredménymutatói és a társrégiók elemzése révén a régiók felhasználhatják az EU-SPI-t, hogy összehasonlítsák magukat másokkal, megtalálják a hasonló szintű társadalmi fejlődést elérő régiókat, és tanuljanak a bevált gyakorlatokból az indexben szereplő egyes szempontokra összpontosítva.

 

Az indexet élvezetes vizsgálni a bőséges interaktív eszközök segítségével, jó böngészést kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6817838279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása