Hasznos szakmai eredményekkel zárult a NAIH információszabadság projektje
2023. január 31. írta: Szabó Márta (EX ANTE)

Hasznos szakmai eredményekkel zárult a NAIH információszabadság projektje

Sajtóközlemény

microsoftteams-image.png

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság alkotmányos feladata mindkét információs jog felügyelete, védelme. Vannak olyan időszakok, mikor a történelmi-politikai-társadalmi környezet az adatvédelmi kérdéseket helyezi előtérbe és a közvélemény figyelme is ilyenkor nagyobb súllyal fordul a személyes adatok védelme felé – ilyen volt például az uniós adatvédelmi rendelet bevezetésének ideje. Ugyanakkor a közhatalom működésével és a közpénzköltésekkel kapcsolatos információk mindig is fokozott érdeklődést vonzanak a dolgok természete szerint. Az információszabadság a demokratikus működés egyik legfontosabb garanciája, ezért fontos, hogy Magyarországon mind a szabályozás, mind a gyakorlat a lehető legoptimálisabban működjön, alakuljon.

Ehhez nyújt objektív kutatási eredményeivel felmérhetetlenül nagy segítséget a 2019-2022 között a Hatóság által megvalósított KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001 azonosító számú „Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” elnevezésű európai uniós forrásból támogatott kutatási projekt, mely világviszonylatban is egyedülálló, hiszen eredményeivel az egész országra kiterjedően ad és rögzít pillanatképet a kiemelt alkotmányos alapjog állapotáról és teremti meg ezáltal a lehetőséget, hogy akár jogi, akár jogon kívüli eszközökkel érvényesülését segítse, optimalizálja.

A NAIH megbízásából indított projekt az EX ANTE Kft.-HBH Kft. konzorcium közreműködésével valósult meg számos szakértő és az információszabadság területét aktívan képviselő civil szervezet bevonásával.

A Projekt eredményeként megfogalmazott javaslatok mindegyike javító, korrekciós szándékú és nem célozza a kialakult rendszer gyökeres átalakítását, a szükséges tudás megszerzésére és szemléletváltásra azonban igenis szükség van. Az elkészült útmutatók, kézikönyvek – a teljesség igénye nélkül: Átláthatósági kézikönyv, Önkormányzati útmutató, Adatközlő kisokos - és további minták, de különösen az új információszabadság tájékoztató portál ehhez nagy segítségül szolgálhttp://infoszab.naih.hu/

A Projekt eredményein túlmenően a NAIH információszabadság szakértői a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy az információszabadság alkotmányos alapjoga Magyarországon megfelelően érvényesüljön.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr6618038232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása