Foglalkoztatással a szegénység ellen
2024. március 11. írta: Vendég bejegyzés

Foglalkoztatással a szegénység ellen

Szakmai találkozón egyeztettek a miskolci szociális szakemberek a szegénység elleni új módszerekről

A szegénység és a szegénységgel szembeni teendők volt a fő témája a szociális szakemberek november 6-i, miskolci megbeszélésének. Az ellátó- és támogatórendszerek munkatársai, valamint a velük együttműködő szervezetek önkéntesei arra keresték a választ, milyen új módszerekkel lehet javítani az elszegényedést okozó egyéni, családi és közösségi körülményeken. A téma nem új, csupán a hozzá kapcsolódó jelenségek és látott trendek azok; de látnunk kell, hogy egyik sem kecsegtet varázsütés jellegű megoldással. A térség egészére hatással lévő szegénységgel szembeni küzdelemhez 2022-ben a város EU támogatást nyert egy átfogó, új szociális modell kidolgozására. A miskolci szociális szakemberek ugyanis nem adják fel, hiszen az egyre nagyobb számú érintett számára ők jelentik az egyetlen reményt a méltó emberi élethez.1_kep_9.jpg

Forrás: 4IM.hu

Szociális támogatással az egyéni foglalkoztatottság növelése érdekében - ebben foglalható össze a “Miskolc a MI helyünk” mottójú 4IM projekt célja, mely kivételes, Közép-Európában is páratlan kezdeményezés és amely elnyerte az Európai Szociális Alap támogatását is. A projektben résztvevő szervezetek munkatársai és támogatói tartottak szakmai megbeszélést azzal a céllal, hogy új eszközöket találjanak, amellyel javíthatnak küldetésük eredményességén.

A szakmai találkozón Varga Andrea, Miskolc humán szolgáltatásokért felelős alpolgármestere elmondta, hogy a több mint másfél éve zajló, végéhez közeledő projekt elsődleges célja a foglalkoztatás növelése a különböző szociális ágazatba tartozó intézmények segítségével; mely egy rendkívül komplex és összetett feladat.

- “Ha azt akarjuk, hogy élhető és virágzó városunk legyen, foglalkozunk kell a szegénységgel. A 4IM projekt egy átfogó, összetett és szakmai szempontból komoly kihívás abban az értelemben, hogy új módszereket és intézményi képességeket fejlesztve célozzuk meg a régi problémákat. Miskolc abban a sajátos helyzetben van, hogy egyszerre mutatkozik munkahely- és munkaerőhiány. A társadalomban azonban rejlik még tartalék, van olyan munkaképes korú lakosság, akik szociális szakmai segítséggel integrálhatók a foglalkoztatás világába. Ha erre képesek vagyunk, azzal valamennyien nyerünk, az egyének és családjaik, az itt tevékenykedő vállalatok és a város is, mert minél többen dolgoznak, annál gazdagabb a város.” - mondta a szakember hozzátéve, hogy a szociális intézményrendszerben eddig nem volt foglalkoztatási célú támogatást adó szolgáltatás.  

Varga Andrea ismertette, hogy Miskolcon létrejött a Társadalmi Innovációs Tanács, melynek szakértői azt vizsgálják, hogyan lehet kiterjeszteni, javítani a szociális ellátások és szolgáltatások minőségét a szegénységgel kapcsolatos társadalmi mutatók javítása érdekében.

A 4IM Projekt célja olyan új eszközök bevezetése a szociális munkába, amelyek integrált szociális fejlesztést tesznek lehetővé. A szociális ágazat érintettjeit megcélzó novemberi tanácskozás programja ennek megfelelően úgy állt össze, hogy a szféra egyéb innovatív módszerei is bemutatkozási lehetőséget kaptak.2_kep_10.jpg

Forrás: 4IM.hu

 

Részképességek munkaértéke

A találkozón Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum igazgatója a szakképzés és a felnőttképzés megújításának középtávú stratégiáját ismertette, különös tekintettel a szakképzési rendszer adta válaszokra a negyedik ipari forradalommal kapcsolatosan. Többek között a foglalkoztatási célokat támogató alternatív programokat, a Dobbantó és a Műhelyiskola kezdeményezését mutatta be; mely képzésekhez a közoktatásból kiesők csatlakozhatnak.

A Dobbantó program az alapkompetencia fejlesztést szolgálja azoknak, akik nem fejezték be az általános iskolát, de már betöltötték 16. életévüket.  A Műhelyiskola képzés keretén belül a szakmunkás képességek részismereteinek elsajátítása a cél, a későbbi részfoglalkoztatás érdekében. Kis, 5-8 fős csoportokban tanulnak egy-egy szakmai részismeretet, jellemzően 8-10 hónap alatt annak érdekében, hogy az ismeretekkel felvértezve már esélyük legyek a munkaerőpicon való elhelyezkedésre.

Miskolcon hagyomány, hogy a szociális munka napjához közeledve egésznapos szakmai programot szervez a Miskolci Egyesített Szociális, és Gyermekjóléti Intézmény. Gúr Péter Attila, az intézmény igazgató elmondta, a 4IM Projekt olyan konkrét programelemeket valósít meg két kiválasztott területen - a Bábonyibércen és a Tetemváron -, amelyek egyfajta pilot-projektként is felfoghatók, és amelyek túlmutatnak a kötelező jogszabályi feladatellátáson. A szakemberek folyamatosan jelen vannak az említett két területen, ismerik a problémákat, és igyekeznek bevonni az érintett helyieket.3_kep_7.jpg

Forrás: 4IM.hu

 

Cselekvő részvétel a változásban

A 4IM Projekt kezdeti kihívásainak és kompetencia kereteinek összetett valóságát világította meg Osgyáni Gábor szakmai koordinátor. A miskolci szegénységgel kapcsolatos szakembereknek szinte külön szószedetük, egyre gazdagodó szótáruk van a helyiek által könnyen beazonosítható problémakörökre: “nehézipari centrum és annak hagyatéka”, “gazdasági leépülés”, “szelektív lakosságcsere”, “számozott utcák ügye”, “Vasgyár”, “Lyukó-völgy”, “Gordon”, “Csorba-telep”, “Bábonyibérc”, “Tetemvár”, “dzsentrifikáció”, “telepfelszámolás”, “Fészekrakó program” stb.

Osgyáni Gábor ismertetőjében - többek között - a 4IM Projektben alkalmazott közösségi coaching módszerére építve azt világította meg, mi lehet a városi szegénységgel szembeni hatékony fellépés kulcsa. Ez pedig az aktív, cselekvő közösség megteremtése, a helyiekkel való párbeszéd útján való együttműködés, ezen keresztül pedig a tanult tehetetlenség felszámolása, a személyes aktivitás kialakítása. Ha a szegénységgel érintettek körében sikerül ugyanis elérni a „Sajátomnak érzem, ami történik” gondolatát, akkor esély van arra, hogy a szakemberekkel együttműködve elinduljon a változás, amely végül önmagát eltartani képes egyéni életutak megvalósítására teremt esélyt.

Az összetett kihívásokkal szembeni eredményes fellépés érdekében a résztvevők a közös tapasztalatcsere további folytatásról döntöttek.  

Szerző: boros-toth

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr3718347805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása