Nemzetközi eszmecsere a szegénység elleni küzdelemről
2024. március 19. írta: Vendég bejegyzés

Nemzetközi eszmecsere a szegénység elleni küzdelemről

Mindössze kilenc terv nyert el európai támogatást a szociális innováció területén; Közép-Európában egyetlenként az önkormányzati kezdeményezésű “Miskolc a MI helyünk” mottójú 4IM projekt. A miskolciakhoz hasonló törekvés zajlik Toszkána iparilag érintett részein is, ahol jelentős kihívás a szegénység elleni küzdelem. 2023 november végén három észak-olasz város, Livorno, Capannori és Lucca elöljárói és szakértői ismertették a régió társadalmi problémáit a miskolci és kassai szakemberekkel, megosztva velük tapasztalataikat. A szervezeti és működésbeli hasonlóságok mellett a miskolci gyakorlattól való legfontosabb eltérés a toszkán régió gazdag és régmúltra visszatekintő önkéntes hagyománya, valamint az erre épülő szociális szolgáltatások kapcsolata. Olaszországban az elmúlt tíz év alatt megduplázódott a szegények száma, ami az olasz szociális szakembereket és városvezetőket is arra sarkallja, hogy folyamatosan keressék a szociális fejlesztések megoldási lehetőségeit.

02_capannori_csoportkep.jpg

Forrás: Osgyáni Gábor – 4IM projekt

Növekvő olasz szegénység

Az egymást követő gazdasági, COVID- és migrációs válságok eredményeként a szegénység ma már sokkal többeket érint, egyben új jelenségeket hozva bukkant fel az olasz társadalom középosztályában. A szakemberek szerint az országban 2008-2018 között megduplázódott a szegénység, a mélyszegénységben élő családok számát pedig 2,1 millióra teszik, a hajléktalanok számát 100 ezerre.

"Az elmúlt tíz évben a szociális szükségletek robbanásszerű növekedését tapasztaltuk, mely alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk az elmúlt 30 év szociálpolitikai hibáin, ugyanis ezekre a jelenségekre nem voltunk felkészülve" - ismertette a jelenlegi helyzetet Andrea Raspanti, Livorno szociális ügyekért felelős alpolgármestere, hozzátéve: “Az Európai Unió lehetőséget adott nekünk, hogy olyan integrált szociális működést dolgozzunk ki a jelenségekre válaszul, amely a rászoruló egyént állítja a korábbinál integráltabb szakmai munka középpontjába.“

Livorno Miskolccal azonos méretű város, ahol a társadalmi kihívások is hasonlóak. A jelentős ipari múlt eredményezte hagyaték mellett a városba nemrég menekültek is érkeztek, akik túlzsúfolt közintézményekben és a város északi peremén lévő lakásokban élnek, nemcsak a korábbinál nagyobb, hanem összetettebb szociális feladatot is adva az szakembereknek. Erre a helyzetre adott válasz lett az integrált szociális megoldás, mely egyablakos ügyintézési pontként biztosít hozzáférést az elérhető szolgáltatások széles skálájához. Az integrált szociális ügykezelésbe tartozik a jövedelem, a foglalkoztatás, a képzés, a fizikai és mentális egészségügy, a lakhatási és egyéb szociális problémák kapcsán történő önkormányzati segítségnyújtás.

Az önkéntesség kultúrája

A magyar és a kassai tapasztalatoktól eltérő, fontos különbség mindezen kihívások mellett a Toszkánában különösen gazdag hagyományokkal rendelkező önkéntesség. A város legnagyobb ilyen szervezete, a Firenzében 1244-ben alapított Misericordia (“Könyörületesség”), mely évszázadok óta foglalkozik a legelesettebbekkel, akár betegszállításban is segítve őket. A szervezet országszerte mintegy 670 ezer önkéntessel rendelkezik, ebből Livornóban 200 tevékenykedik aktívan. Az ő munkájukat egészíti ki a Máltai Szeretetszolgálat további mintegy 160 önkéntese, valamint tucatnyi más, kisebb szervezet segítője.

02_masik_foto.jpg

Forrás: Osgyáni Gábor – 4IM projekt

Jóllehet a kassai és a miskolci beszámolók alapján az önkéntesség jelensége mindkét városban tetten érhető, annak mértéke a résztvevők számát illetően jelentősen eltér a toszkán számoktól. 

A szociális fejlesztések egyik fontos irányát Livorno alpolgármestere az alábbiakban összegezte: “Az egészségügyi szolgáltatás a társadalom minden tagja által elérhető közszolgáltatás, a szociális szolgáltatás mindeddig viszont csak szűk társadalmi réteg számára volt igénybe vehető. Most ezen szeretnénk változtatni, mert az elmúlt időszakban kiszélesedett a rászorulók köre. Ezért hoztunk létre négy, a foglalkoztatási szolgáltatásokkal is összeköttetésben lévő integrált szolgáltatási központot, mellyel bárki kapcsolatba tud lépni és amely komplex támogatást tud nyújtani számukra.”

Dolgozó szegények és a minimáljövedelem

A rászorulók között nem csupán a 300 ismert livornói hajléktalant tartják számon, hanem azokat is, akiknek ugyan van állásuk és dolgoznak, de bevételeik nem elegendőek az önfenntartásra (angol szóhasználattal: “working poor”). Az integrált szociális támogatások mellett esetükben felmerül a minimáljövedelem intézménye, amely egyedi helyzeten alapulva adható olyan időszakos (jellemzően pár hónapos) jövedelemtámogatás, amely a méltó emberi élethez szükséges kiegészítő összeget nyújtja számukra. Ennek mértéke jelenleg esetenkénti elbírálásra épülve maximum 400-700 euró.

Szociálpszichológusok és közösségi coach-ok munkában

Az integrált szociális projekt műveletei a helyi viszonyokhoz idomulva az egyes városokban kissé eltérően zajlanak. Míg Livornoban egyetlen bázisról működik, addig az 50 ezres lélekszámú vidéki település, Capannori esetében 10 helyi kirendeltség működik.

03_harmadik_foto.jpg

Forrás: Osgyáni Gábor – 4IM projekt

Matteo Francesconi, Capannori szociális ügyekért felelős alpolgármestere a következőképpen foglalta össze működésüket: "Az önkormányzat az az intézmény, amely a legközelebb áll az emberekhez. Célunk, hogy megállítsuk a lakosság válságok eredményezte elszegényedést. A társadalmi problémák nagy része a munkanélküliségből fakad, az ezzel való küzdelem viszont egyre inkább integrált választ igényel. Minden hónapban összeülünk és minden egyes érintett esetét, egyéni és családi helyzetét megvitatjuk, megvizsgáljuk, hol, miben tudunk segíteni. Ebben a munkában az önkormányzat szakemberei mellett szociális pszichológus és közösségi coach is részt vesz."

Az integrált szociális munkában a capannori-i önkormányzat három osztálya, a szociális szolgáltatások, az egészségügyi és a foglalkoztatási részleg egyesíti kompetenciáit annak érdekében, hogy eredményesek legyenek a rászorulók segítésében.

A munkában hat szociálpszichológus is részt vesz. Ők az ismert pszichológusi szolgáltatásoktól eltérően nem adnak tanácsot, vagy nyújtanak terápiát, hanem a családokkal, gyerekekkel foglalkozva tartanak fenn párbeszédet, mely során konfliktusfeltárásban és -megoldásban segítik őket, mindeközben értékes információkat szolgáltatva az önkormányzati szakértőknek az érintettek felmerülő problémáiról.

Tanulságok

A toszkán társadalmi problémák és az arra adott önkormányzati válaszok valamelyest eltérőek a magyar kihívásoktól és szociális szolgáltatásoktól, mindazonáltal az intézményi keretrendszer működése tanulságos a miskolci és kassai szakemberek számára (akik részletes szakmai tanulságokat is levonnak a tanulmányútról). A toszkán megközelítés ugyanis a hatóságokon belüli, illetve az önkéntesek és a hatóságok közötti csapatmunkán alapul, valamint az egyén szintjén megvalósuló segítségen és a szolgáltatások közötti szoros kapcsolaton. A helyi közintézmények és az önkéntes szervezetek segítői magától értetődően egyeztetnek és cselekednek a közös célok, mindenkit érintő társadalmi problémák megoldása érdekében. Az olasz szegénység elleni törekvések példája pedig rámutat a kommunikáció és az átláthatóság fontosságára, valamint az együttműködési kultúra kiemelt szerepére.

Szerző: boros-toth

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr7518357399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása