Digitális képességekkel a munka világába
2024. április 03. írta: Vendég bejegyzés

Digitális képességekkel a munka világába

Pályaorientációs és álláskereső képzésen tanulnak Miskolc legszegényebbjei

Önismeretre alapozott reális életcélok, az állásinterjúk jellemző kérdései, önéletrajz írás, valamint az online munkakeresés megannyi apró, ám annál hasznosabb ismerete volt a témája a miskolci Tetemváron tavaly év végén zajlott képzéseknek. A nehéz élethelyzetben lévő lakosok számára szervezett közösségi foglalkozások azon program keretein belül szerveződtek, melyre Miskolc a régióban egyedüliként kapott támogatást az Európai Szociális Alapból. A “Miskolc a MI helyünk” mottójú 4IM projekt célja a szegénység elleni hatékony intézményi struktúrák létrehozása, új szociális modell kidolgozása a város társadalmi és gazdasági fejlődése érdekében.

Tetemvár egyike annak a két miskolci településrésznek (a Bábonyibérc mellett), amelyet a “Miskolc a MI helyünk” mottójú szociális innovációt megcélzó projektbe kiválasztottak. A helyi szakemberek számára ugyanis egyértélmű, hogy a város fejlődése érdekében foglalkozni kell a szegénységgel. A 4IM projekt ebben a Miskolcon réginek számító küzdelemben fogalmaz meg új módszereket és intézményi képességeket, a város ugyanis abban a sajátos helyzetben van, hogy egyszerre mutatkozik benne munkahely- és munkaerőhiány. A városvezetés szerint a társadalomban ugyanakkor rejlik még tartalék, van annyi munkaképes korú lakos, akik újszerű szociális segítséggel újra integrálhatók a foglalkoztatás világába, mely a város javára is szolgálna. Minél többen dolgoznak, annál több az öngondoskodási képességű család, annál több kiteljesedő egyén alkotja a közösséget. 

Pályaorientációval a reális célokért

- A sikeres álláskeresés előtt mindenekelőtt segítséget adunk az egyéni kompetenciák felméréséhez, a megfelelő önismereti alapok megismeréséhez és kimondásához. A program résztvevőit segítjük, hogy kellő motivációjuk legyen és reális célokat tűzzenek ki maguknak, szakmai nyelven kialakuljon a pályaorientációjuk. Ez alapja lehet aztán a rövid- és hosszú távú életcél-terveknek. Ezt követheti az adottságoknak és a munkaerő-piaci keresletnek megfelelő állás, vagy képzés felkutatása - mondja Zakár Ádám közösségi coach, a képzések egyik szervezője és instruktora. 

A Magyarországon kevéssé ismert közösségi coach olyan fejlesztő szakma művelője, aki a közösség tagjait ösztönzi az érdekeik, valamint érdeklődésük szerinti cselekedetekre, annak érdekében, hogy kibontakoztassák az egyénekben és a közösségben rejlő lehetőségeket. A közösségi coach a “Miskolc a MI helyünk” programban segítséget és kapaszkodót nyújt a mélyszegénységből való kitöréshez, javaslataival változásokat igyekszik előidézni a közösség életében, az általa szervezett fórumokon a résztvevők bevonásával.  Ez nemcsak azt jelenti, hogy közösségi munkára és közösségi foglalkozásokon való részvételre buzdítja a lakosokat, hanem azt is, hogy a foglalkozásokon való részvétel hatására képesek legyenek megváltozatni életüket, ezen keresztül családaik életszínvonalát, javítani a közösségi együttélés normáin.

A Társadalmi Innovációs Forrásközpont munkatársai 2023 év végén 3-4 napos foglalkozásokat tartottak a tetemváriaknak. A képzések digitális álláskeresési tanácsadásra, pályaorientációs tanácsadásra, valamint reintegrációs tanácsadásra irányultak. A hatékonyság érdekében jellemzően kiscsoportos keretek között tartott foglalkozásokon 5-9 fő vett részt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-pontján megtartott foglalkozásokon olyan fiatalok tanulhattak, akik már az általános iskolában lemorzsolódtak, de felnőttként mégis szeretnék továbbképezni magukat. A csoportfoglalkozások önismerethez, önbizalomhoz, közösségi élményhez juttatták a résztvevőket. A következő heteknek további csoportokkal folytatják a munkát.

02_munkaeropiaci_2.jpg

Forrás: Osgyáni Gábor – 4IM projekt

Digitális álláskeresés az új munkahelyekért

A miskolci szociális szakemberek a Miskolci Egyetemmel közösen felmérték a 4IM projekt által megcélzott két városrész, a Tetemvár és a Bábonyibérc háztartásait. Ebből kiderült számukra, hogy szinte valamennyi háztartásban van már internetkapcsolattal rendelkező okostelefon, így a közösségi coach részvételével digitális álláskereső foglalkozásokat is tartottak.

- Az egyéni elképzelések és kompetenciák alapján segítettük abban a résztvevőket, hogy korszerű ismeretük legyen a sikeres álláskeresés területén.  Ennek keretében megismerték a digitális álláskeresési módszereket és az ismertebb online álláskereső platformokat, úgy, mint a különböző online állásportálok, például a Virtuális Munkaerőpiaci Portált (VMP), a Miskolcon illetékes munkaerő közvetítő- és kölcsönző cégek oldalait, a céges karrieroldalakat, ahol közvetlen jelentkezhetnek a meghirdetett pozíciókra - mondta Zakár Ádám.

A munkaerőpiaci foglalkozáson emellett a résztvevők megtanulták, hogyan írjanak önéletrajzot, valamint átvették egy lehetséges állásinterjú helyzeteit és kérdéseit, kitérve a munkáltatók szempontjaira is. A képzés során a résztvevők megértették az egyéni email fiók fontosságát, megtanulták hogyan készítsenek saját email címet, mit jelent a jelszavas védelem és miért fontos mindezzel tisztában lenni. A csoportfoglalkozás eredményeként a kiosztott sablonok alapján elkészítették első önéletrajzukat, a saját maguk által meghatározott célállásnak megfelelően. A képzés hatékonyságát és az abban megfogalmazottak relevanciáját mutatja, hogy a résztvevők között akadt olyan, aki a “Miskolc a MI helyünk” képzéseknek köszönhetően sikeresen munkába állt. 

Mindenképpen reményt keltő, hogy a csoporttagok tanulási, álláskeresési, munkavállalási hajlandósága, motiváltsága növekedett, pályaorientációs, pályaválasztási szándékuk megerősödött a képzések hatására, ezzel összefüggésben szociális, együttműködési készségek jelentősen javultak, foglalta össze az eddigiek eredményét közösségi coach.

03_munkaeropiaci_3.jpg

Forrás: Osgyáni Gábor – 4IM projekt

- A “Miskolc a MI helyünk” program egyik hatása, hogy a nehéz helyzetben élők visszatalálhatnak a munka világába – mondta Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a program szakmapolitikai vezetője. – Ebben fontos szerepe van az intézmények, civil szervezetek és a helyben élők közötti együttműködésnek. A végső cél olyan valóságot érzékelő, arra reagáló olyan köz- és szociális szolgáltatások megalkotása, amely támogatja a város lakóit, hogy önellátóak legyenek és aktív szereplői a munkaerőpiacnak.

Szerző: boros-toth 

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr118369565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása