Fél lábbal a munkahely küszöbén
2020. augusztus 11. írta: Zarándy Ágnes és Barna Lázár Anna (EX ANTE)

Fél lábbal a munkahely küszöbén

pexels-gabriel-terrizzi-1963279_1.png

Forrás: Pexels

Egy hónappal ezelőtti - a megszokott szakmai jellegű írásainktól eltérő - nyári blogbejegyzésünkben olvashattak az irodánkban kéthetes nyári gyakorlatot eltöltő 16 éves Dórával készült interjúról. Megismerni a néhány éven belül a munkapiacra lépő generáció vélekedését olyan témákról, mint a digitalizáció, munkakörülmények, környezetvédelem vagy akár az önkéntesség, számunkra, a területfejlesztéssel foglalkozó szakértőknek is rendkívül izgalmas.

Panka egy hónapot töltött nálunk és Dórához hasonlóan nagyon sok dologban volt a segítségünkre, nemcsak értékes munkát végzett a munkatársak keze alá dolgozva, de a cég működésébe is mély betekintést nyerhetett ez idő alatt.

A területfejlesztésnek akár a gazdasági, környezeti, társadalmi vagy településfejlesztési oldalát ismerjük jobban, könnyű belátni, hogy a szakmát gyakorló szakértők világnézete, a témával kapcsolatos korábbi tapasztalatai, értékrendje alapvetően meghatározzák tevékenységük irányait. így nagyon is sokat tehetünk szakmánk jövője szempontjából azzal, ha megismerjük a fiatalabb generációk gondolatait ezekben a témákban. Az alábbiakban Dórához hasonló módon, Pankával ismerkedhetnek meg.

16 éves vagy, miért tartod hasznosnak, hogy nyár folyamán gyakorlatot szerezzél egy cégnél? 

Mindig is megijesztett, aggasztott a felnőtté válás és a munka gondolata; tudtam, hogy mennyire különbözik ez a világ addigi mindennapjaimtól. Egyik célom az, hogy ezt a bizonytalanságot kiküszöböljem, és valamennyire megtapasztaljam, milyen lehet a valóságban.

 

Veled egykorú barátaid, osztálytársaid közül bárkinek van/volt hasonló tapasztalata nyáron?

Az osztálytársaim között volt, aki végzett nyári munkát, gyorsétteremben, bár valószínűleg inkább az extra zsebpénz, mint a tapasztalatgyűjtés volt a cél. Emellett voltak, akik végeztek önkéntes munkát (az érettségihez szükséges 50 óra miatt). Az én esetem szerintem ezek alapján viszonylag egyedi, de hálás vagyok ezért a különleges tapasztalatszerzési lehetőségért.

 

Amikor nem kell tanulni, mi számodra a szabadidőd legértékesebb eltöltése? 

Habár szeretek egyedül lenni, értékesnek tartom a másokkal együtt töltött időt; családdal társasjátékozni, kirándulni, biciklizni, vagy barátokkal videojátékozni, beszélgetni.

pexels-cottonbro-4691555.jpg

Forrás: Pexels

 

Van-e arról konkrét elképzelésed, hogy milyen szakmát szeretnél majd tanulni, tanulmányaid után mit szeretnél dolgozni?

Iskolai élmények alapján van elképzelésem arról, milyen tárgyak érdekelnek, és melyek kevésbé, de úgy látom, az iskolai tárgyak nem tükrözik tökéletesen a szakmai területeket, ezért szeretnék több információt, tapasztalatot is gyűjteni; emellett próbálok tisztában lenni a képességeimmel.

Az itteni munkám alatt a fordítással kapcsolatos feladatokat élveztem a legjobban.

 

Mik lennének számodra a legfontosabb szempontok, ami alapján munkahelyet választanál majd a jövőben? 

Nem igazán villanyoz fel a teljes idő- és erőbefektetést igénylő „karrierépítés”, szívesebben állapodnék meg egy számomra érdekes területen, kevés stresszel járó szakmában; a céljaim központjában nem a karrier áll. Szeretem a gondolkodást igénylő feladatokat, habár a kockázat – egyelőre – jobban riaszt, mint a monotonitás.

 

Amikor a te generációd lesz annyi idős, mint most szüleid, és a ti munkátok teszi ki a gazdaság gerincét, mit csinálnál másképpen?

Fontos arra törekednünk, hogy a munkájától függetlenül a megélhetés bárki számára elérhető legyen; küzdenünk kell az egyenlőtlenségek, a barátságtalan körülmények, stresszhelyzetek ellen. Úgy vélem, addigra a technológia fejlődése meglehetősen átformálja majd a munka jellegét; az én generációm egyik fontos feladata az ehhez való alkalmazkodás lesz.

 

Mit tapasztaltál meg eddig a különböző digitális eszközök fejlődéséről, mit gondolsz ezek hasznosságáról és jelentőségéről a mindennapi életben? 

 person-writing-on-notebook-4144923.jpg

Forrás: Pexels

 

Igen hasznosnak találom őket, elsősorban a kommunikáció szempontjából; lényegesen megkönnyítik az emberekkel való kapcsolatteremtést és -fenntartást. Emellett az interneten keresztül rengeteg információ válik sokkal könnyebben elérhetővé, valamint egy olyan platform, ahol bárki megoszthatja, amit szeretne, valamint könnyű hasonló érdeklődési körű embereket, érdekes tartalmakat találni. Én már nehezen tudom elképzelni, milyen lenne e-mail vagy chat üzenetek nélkül kommunikálni, vagy a Google nélkül anyagot gyűjteni egy házi dolgozathoz.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a csaknem három hónapnyi online tanulást szintén ezek az eszközök tették lehetővé.

 

Mit gondolsz a klímaváltozás, környezetvédelem jelentőségéről? 

Sokat hallottam a környezetvédelemről, először iskolai keretek közt, később már szélesebb körben, interneten keresztül is. Eredetileg csak könnyen kezelhető problémákként hallottam a témáról (ne szemetelj az utcán, zárd el a csapot fogmosás közben), csak később derült ki számomra, valójában mennyire beépült a társadalmunkba a környezetvédelem hiánya.

Én úgy látom, sokan vannak, akik tudják, milyen fenyegetést jelent a klímaváltozás, de azt nem, hogy mit tehetnének ellene; a jelenlegi helyzetben fontos az információ terjesztése. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy nyitottak legyünk a jövőben az életmódunkat érintő, szükséges változtatásokra. Az emberek egyéni hozzájárulása persze semmit sem ér, ha nem kezeljük a társadalomba, gazdaságba beágyazódott problémákat, és nem jön létre a megfelelő hozzáállás a vezetők részéről.

 

Akár annyi idősen, mint most Te vagy, akár később, mit tehetnek az emberek azért, hogy a környezetünkben élő, bármilyen okból nehéz helyzetben lévő embereken segíthessenek?

Előfordul, hogy a plébániai közösség, aminek tagja vagyok, lehetőséget teremt önkéntes munkára, idén nyáron is hirdettek karitatív szolgálatot, amelyben szívesen részt vennék. Később is utánanéznék, hogyan, milyen szervezeteken keresztül lehet anyagi, vagy természetbeni adományokkal segíteni a rászorulókon.

ground-group-growth-hands-461049.jpg

Forrás: Pexels


A Dórával és Pankával készült két interjúból még nehéz lenne szakmailag megalapozottan a generációkra vonatkozó általános megállapításokat tenni, azonban bennem már ezek alapján is megfogalmazódnak izgalmas kérdések: 

  • Vajon mit jelent a karrier szó a különböző generációk számára? Hordoz-e majd egyáltalán értéket magában, vagy lehetséges, hogy idővel pejoratív szóvá válik?
  • A stressztűrő képességet az elmúlt egy-két évtizedben a munkáltatók pozitív tulajdonságként tartották számon. De lehetséges, hogy ez olyan nyomot hagyott a következő generációban, hogy egyik legfőbb prioritás lesz a lehetséges stressz kiküszöbölése és a munkamorál teljes újraértékelése?
  • Azáltal, hogy a család alkotta védőburok és a közvetlen környezet nem határolják be a gyerekek kommunikációs csatornáit és a digitális eszközeink gyakorlatilag már néhány éves korban lehetőséget adnak a Föld bármely részén élő teljesen különböző kultúrájú emberekkel kapcsolatot tartani, mennyire szélesíti és egyben befolyásolja a fiatal generációk világnézetét és látókörét?
  • Azáltal, hogy a fiatal generációknak már hamar természetessé válik a környezet- és klímavédelem, valamint egyre több eszköz válik elérhetővé ezen célok elérésére, a jövő új vezetői sokkal nagyobb léptékű változásokat is képesek lesznek majd megvalósítani globális szinten?
  • Idővel a társadalomban bármely okból segítségre szorulók helyzete nemcsak tabu témaként lesz jelen a közösségekben, valóban sikerül az önkéntes tevékenységet kiterjeszteni és természetessé válik, hogy a közösségek tagjai hasonló részt vállaljanak a segítő tevékenységekben?

Ezekre a kérdésekre nehéz lenne egyértelmű válaszokat, jóslatokat adni, de jó hír, hogy nem kell sokat várjunk, hogy kiderüljön, milyen irányban alakítja át szűkebb és tágabb környezetünket a következő generáció. Addig is, saját munkám során én is igyekszem mihamarabb azonosítani és tudatosítani ezeket a változásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr8416127528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása