Ne azt kérdezd, mit tud tenni érted a városod… - 2. rész
2021. február 23. írta: Kézy Béla (MEGAKOM)

Ne azt kérdezd, mit tud tenni érted a városod… - 2. rész

ne_azt_kerdezt_1.jpegSaját felvétel

Az előző héten John F. Kennedy elnök beiktatási beszédében elhangzott híres mondata nyomán azt vettem sorra, hogy mi az a néhány dolog, amit bárki, erőfeszítés és kényelmetlenség nélkül megtehet azért nap-mint-nap, hogy városa jobb hellyé váljon. Vannak azonban olyanok - remélem, egyre többen - akik nem elégszenek meg ennyivel, és aktívan szeretnék formálni városukat, és ennek érdekében nem riadnak vissza egy kis erőfeszítéstől sem időnként.  Nekik is készült egy lista “haladó” feladatokkal. Ezek egy kicsit több tudatosságot, odafigyelést, adott esetben időt igényelnek - de cserében jobban erősítik a helyi közösséget - és a kötődést a városhoz.

1. Dokumentáld a városodat, városrészedet, utcádat!
Készíts fényképeket vagy rövid videókat a városodról, városrészedről vagy utcádról - a te sajátos szemszögedből, és osszd meg ezeket közösségi oldalakon. Hidd, el előbb-utóbb teljesen más oldaláról fogod látni környezetedet, új dolgokat fedezel fel, és valószínűleg új kapcsolatokra is teszel szert

2. Ültess fát!
A fák a városokban nagyon fontos szerepet töltenek be: elnyelik a kibocsátott széndioxid egy részét, oxigént bocsátanak ki és ezáltal tisztítják a levegőt, árnyat adnak forró nyári napokon, segítenek nagy esőzések idején és persze megszépítik a városi utcákat, tereket. Érdemes tehát minél több fát ültetni a városban. Ha van kerted - figyelembe véve a rendelkezésre álló teret - ültess fákat, és akár van saját kerted, akár nincs, vegyél részt a város által szervezett köztéri faültetési programokban - vagy kezdeményezz te magad faültetési programot az utcádban vagy városrészedben.

2_ultess_fat.jpgPhoto by niko photos on Unsplash

3. Szedd össze a szemetet!
Miért kellene nekem szemetet szedni a köztereken, utcákon, mikor az az önkormányzat dolga - vetődhet fel jogosan a kérdés. Azonban a közterület-fenntartó szervezetek kapacitása véges, és mindaddig amíg sokan nem tartják be az előző bejegyzés első pontját, addig sajnos (még a legjobb szándék mellett is) szemetesek lesznek az utcák - különösen azok, amelyek kevésbé frekventált helyen vannak. Ahelyett, hogy szidnánk a köztereseket, segítsünk inkább nekik: időről időre húzzunk kesztyűt, ragadjunk meg egy szemeteszsákot és szedjük össze a szemetet a lakóhelyünk környezetében. Magunkért is tesszük, hisz mi is sokkal jobban érezzük magunkat, ha tiszta az utcánk!

3_szedd_ossze.jpgPhoto by Gary Chan on Unsplash

4. Telepíts kerékpártárolót!
A kerékpározás minél szélesebb körű elterjedéséhez nem csak biztonságos kerékpárutakra van szükség, de minél több kerékpár tárolási lehetőségre is a városokban. Sajnos miközben az már természetes (mi több, általában kötelező), hogy egy intézmény, vállalkozás, üzlet autóparkolókat biztosítson megfelelő számban dolgozói és ügyfelei részére, a kerékpártárolás feltételeinek biztosítása egyáltalán nem elvárás. De az önjelölt városfejlesztőket ez nem riaszthatja el! Ha vállalkozást működtetsz vagy vezetsz, vagy éppen egy intézmény vezetője vagy, gondoskodj róla, hogy nem csak az autóval, de a kerékpárral érkezők is biztonságosan, kultúrát körülmények között tárolhassák járművüket.

5. Ismerd meg a szomszédaidat - szervezz közösségi programot a közvetlen környezetedben
Egy várost az ott élő emberek - és különösen a helyi közösségek tesznek erőssé és jó hellyé. A városokban azonban gyakran azt tapasztaljuk, hogy az egy házban, van egy utcában élők sem mindig ismerik egymást - pedig probléma esetén éppen a szomszédaid azok, akik legközelebb vannak és így leggyorsabban tudnak segíteni. De te is tehetsz azért, hogy a szomszédok ne idegenek, hanem segítőkész jó ismerősök legyenek - szervezz az utcádban, lakóközösségedben valamilyen közösségi rendezvényt. A dolog egyszerűbb, mint gondolnád - a Hollandiából induló “Benches Collective" 3 lépésben foglalja össze a teendőket:

a) Válassz ki egy megfelelő helyszínt a házad előtt, egy közeli parkban, vagy éppen annak a társasháznak az udvarán, ahol élsz.

b) Találd ki, mit kínálsz: kávét, házi készítésű süteményt, helyi sört, vagy éppen tánc- vagy jógaórát.

c) Hívd meg a szomszédaidat, barátaidat - és érezzétek jól magatokat együtt! (Ha van kedved, regisztrálhatod az eseményt a kezdeményezés oldalán.)

6. Legyél aktív részese az autómentes napnak
Minden évben szeptember 22-én rendezik meg globálisan az autómentes napot. Persze a legjobb, ha nem csak ezen az egyetlen napon hagyod otthon az autódat - de fogadd meg, hogy ezúttal tényleg nem ülsz autóba, hanem kerékpárral, gyalogosan vagy közösségi közlekedést használva jutsz el úticélodig. Vegyél részt a helyi programokban aktívan, beszélj rá másokat is - és közösen szabadítsátok meg a várost - legalább egy napra - az autóktól.

7. Beszélgess valakivel 10 percig
Persze ezt bárki megteheti a lakókörnyezetében élőkkel, akiknek egyébként máskor maximum köszön, aztán mindenki megy tovább az útjára. Miért ne lehetne időről időre megállni és beszélgetni pár percet? Egy-egy ilyen beszélgetés új gondolatokat, ötleteket adhat - vagy éppen elvezethet valamilyen közös probléma megoldásához. Egyébként az ötletadó “Take 10” kezdeményezés az Egyesült Államokban, Charlotte-ban kicsit másképp működött: a polgármesteri hivatal dolgozói közül választottak ki “nagyköveteket”, akik városi polgárokkal elegyedtek beszélgetésbe, és arról kérdezték őket, hogy mit szeretnek a városukban, és hogyan lehetne jobbá tenni környezetüket. Ez a valódi lakossági fórum!

7_beszelgess_10_percet.jpgPhoto by Connor Olson on Unsplash

8. Legyél turista a városodban
Ha pihenni szeretnénk, akkor legtöbbször elutazunk valahova - egy másik országba vagy egy belföldi üdülőhelyre, ami érthető, hiszen vágyunk a környezetváltozásra, új helyek megismerésére. De miért ne lehetnénk időről turisták a saját városunkban? Kerekedjünk fel és töltsünk el egy napot, mint egy turista - nézzük meg a látnivalókat, menjünk múzeumba, vegyünk részt valamilyen kulturális programon, üljünk be egy étterembe, kávézóba - és csak élvezzük, amit a városunk nyújt.

9. Legyen véleményed és képviseld aktívan
Sajnos, ahogyan az első részben is írtam, Magyarországon helyi szinten sincsenek nagy hagyományai a valódi konzultációnak, a városi polgárok döntéselkészítésbe történő bevonásának. Így nem csoda, hogy az a néhány olyan kivételes kezdeményezés, amelynek célja tényleg a lakosság valódi véleményének megismerése, legtöbbször kudarcba fullad. Ne engedjük! Ha időnként tehát mégis lehetőség van vélemény-nyilvánításra, javaslatok megfogalmazására, akkor menjünk el, mondjuk el véleményünket, vegyünk részt kultúrát, értelmes helyi vitákban. Ne adjuk mi magunk azt az érvet a helyi döntéshozók kezébe, hogy “úgysem érdekel senkit”!

10. Vásárolj helyit
Végül, de nem utolsósorban, ha tenni akarsz a városodért, vásárolj helyit: vegyél igénybe helyi szolgáltatásokat, járj étterembe, kávézóba, vásárolj helyi élelmiszer- (és más) termékeket. A helyi termékek vásárlására ösztönző kezdeményezéseknek nagyon jó példái vannak országszerte - erről részletesen is írtunk egy korábbi bejegyzésben. Ha helyit vásárolunk, akkor a kemény munkával megkeresett pénzünk jelentős része jó eséllyel helyben hasznosul, helyi munkahelyek teremtéséhez, fejlesztések megvalósításához járul hozzá - amivel közvetlenül is teszünk a városunk jobbításáért.

10_vasarolj_helyit.jpg

Íme tehát a 10 pontos javaslat az amatőr városfejlesztőknek - ha tényleg komolyan tenni akarsz a városodért, válassz ki néhány olyat, amely közel áll a szívedhez, és kezdj el már ma foglalkozni vele. Ne hagyd csak a politikusokra és szakemberekre - hiszen azt te tudhatod legjobban, hogy mitől érzed magad jól egy városban!

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr116436886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása