Hiányzó Láncszemek
2020. november 17. írta: Szabó Márta (EX ANTE)

Hiányzó Láncszemek

Blogunk vissza-visszatérő témája a társadalmi integráció innovatív módszereinek, valamint a mélyszegénységben élő társainkért küzdő civil szervezetek bemutatása. Ez évben alakult a borsodi székhelyű Hiányzó Láncszem Alapítvány, melynek tagjai szerint segíteni öröm, jól segíteni azonban nehéz. Lássuk, hogyan gondolkodnak a felzárkóztatásról az alapítvány tagjai, és a munkájukat segítő önkéntesek.

1_kep_1.jpg

Alapítványunk kezdeményezésére 2019. januártól budapesti és miskolci, felnőtt értelmiségiekből álló önkéntes csoportja szociális segítő tevékenységet végez a 228 fős csereháti zsákfalu, Gagybátor mélyszegénységben élő lakosai körében. A felerészben elöregedő magyar, és felerészben sokgyermekes fiatalodó cigány lakosság mindennapjait élelmiszer-adományokkal, iskolaszerekkel, közösségépítő rendezvényekkel és ügyintézés, pályázatírás segítésével támogatja. Maroknyi lelkes csapatunk önkéntes munkájának köszönhetően rövid idő alatt már néhány eredmény is született: a falu idén két benyújtott pályázaton nyert összesen 5,5 millió Ft támogatást (játszótér épül, és 23 család háztáji malachizlalásba kezdhetett); a falu gyermekeinek produkcióiból karácsonykor és falunapra saját műsor kerekedik, újra együtt ünnepel a közösség.

2_kep_1.jpg

Később hoz csak eredményt, de már most legfontosabb dolgunk a gyerekek fejlesztése: készségeiket és tudásukat kreatív foglalkozásainkon úgy fejlesztjük, hogy közben családjaik mindennapi küzdelmes nehézségeihez is közel kerülünk (a legnagyobb kihívás a felnőttek számára is az értékes munka hiánya és a digitális világ útvesztőiben való eligazodás).

3_kep_1.jpg

Az egyik HIÁNYZÓ LÁNCSZEM éppen az, hogy aki segít, gyakran nem tudja, mivel segíthet a legtöbbet, aki pedig segítségre szorul, gyakran nem azt kapja, amire a legnagyobb szüksége lenne. Ez utóbbira jó példa a pályázatok által lehatárolt tevékenységi körök: így hát arra támad szükség, amit a pályázatok lehetővé tesznek.

A mi filozófiánk az, hogy meghallgatjuk azokat, akiknek segíteni szeretnénk: hogy mire van szükségük, miben van elakadásuk. Ez olykor „csak” valami információ. Ha például segítünk utánanézni, mi kell egy pályázat beadásához, és a pályázat nyer, abban nemcsak az elnyert pályázat a nyereség, hanem az is, hogy mi csak segítettünk, de nem mi találtuk ki – ők nyerték meg maguknak azt, amit szerettek volna.

Meggyőződésünk, hogy csak az organikus, helyi szinten gyökerező dolgok tudnak hosszútávon is megmaradni. Az első kérés, ami megtalált minket, az volt, hogy „Segítsétek a gyerekeinket, mert igen nagy a lemaradásuk a többiekhez képest az iskolában” – mondták még a koronavírus megjelenése előtt.

4_kep.jpg

A személyes kapcsolat támogatási logikánk alapja. Ezért 8-10 fős csoportunk havonta egy alkalommal ellátogat Gagybátorba, péntek-szombati napokon, a nyári tábor, illetve a karácsonyi ünnepek alatt többször is. A háromórás út Budapestről 225 km oda, 225 km vissza. Szállást a helyi befogadó közösségnél találunk, az étkezéseket is legtöbbször velük közösen sikerül megoldani. Az Alapítvány szerény termeiben dolgozunk, amiért a falunak bérleti díjat fizetünk. Többen közülünk a pályázatíró-tanácsadó szektor önkénteseiként, mások pedagógusként vesznek részt a találkozások megvalósításában. A több órás keretezett beszélgetések eredményeként a helyiek megfogalmazzák céljaikat, terveiket, mi pedig támogatjuk azok megvalósítását.

Az Alapítvány önkénteseiként az általunk ellátott feladatokat jelenleg saját pénzből fizetjük, munkánkat szabadidőnkben végezzük. Mi leghatékonyabban a TUDÁSUNKAT tudjuk adni, ezzel segíthetünk a legtöbbet.

A felzárkózási folyamat részese bárki lehet: egy jogász, aki pro bono segít az alapítvány bejegyzésében, egy óvodapedagógus, aki makettet épít a gyerekekkel, egy grafikus, aki megtervezi az alapítvány logoját, egy projektmenedzser, aki rögtönzött manikűr-szalonban lakkozza a lánykák körmét, egy közgazdász-coach, aki úgy irányítja a beszélgetéseket, hogy abból tervek szülessenek, egy közgazdász-szociológus, aki saját munkahelyén szervez gyűjtéseket, stb.

Te is lehetsz Láncszem, Te is legyél Láncszem!

A szerző a Hiányzó Láncszem Alapítvány kuratóriumi tagja.

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/hianyzolancszemalapitvany

A bejegyzés trackback címe:

https://urban21.blog.hu/api/trackback/id/tr4816287108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása